Sunday, December 2, 2012

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ματ Μπάρετ, Ελληνο-αμερικανός 3ης γενιάς, έχει επιμεληθεί έναν από τους ολοκληρωμένους αγγλόφωνους διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Ελλάδα, όπως αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης.

Ο οδηγός του ομογενούς (Matt Barret's travel guides), διαθέτει πλήθος πληροφοριών για την Ελλάδα, ξεχωριστά για πόλεις, για φαγητό, ξενοδοχεία, μουσεία, συνοδευόμενες από βίντεο και φωτογραφίες. 

Επίσης, το 99% των πληροφοριών τις γράφει ο ίδιος, με την προτροπή για επίσκεψη στην Ελλάδα, ενώ ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες να του στέλνουν, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τις απορίες τους.

Ο Ματ Μπάρετ ζει στο Τσάπελ Χιλς, της Βόρειας Καρολίνας, με τη σύζυγό του, επίσης Ελληνο-αμερικανίδα. 

Στην Ελλάδα ήρθε σε ηλικία 9 χρόνων, το 1963, όταν ο πατέρας του διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από εκείνα τα χρόνια θυμάται:

«Μείναμε για ένα χρόνο, αλλά μας άρεσε τόσο πολύ που επιστρέψαμε το 1968 και μείναμε μέχρι το 1974, καθώς ο πατέρας μου δίδαξε στο σχολείο της αμερικανικής κοινότητας», αναφέρει ο Ματ Μπάρετ στον «Εθνικό Κήρυκα».

Έχοντας περάσει τα εφηβικά του χρόνια στην Ελλάδα, ο Ματ συνέχισε να έρχεται στη χώρα μας κάθε καλοκαίρι από τότε που η οικογένειά του επέστρεψε στις ΗΠΑ. 

Γνωρίζει κυρίως την Αθήνα, την Αργολίδα, την Πελοπόννησο, την Κέα, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Σίφνο και άλλες περιοχές, που επισκέπτεται, όπως λέει, συχνά. Από τους πιο αγαπημένους προορισμούς του, όμως, είναι η Λέσβος, όπου πάει κάθε καλοκαίρι.

«Η Λέσβος μου θυμίζει την Ελλάδα που ήξερα στη δεκαετία του ΄70. Μου αρέσει και η Σίφνος, που μου θυμίζει τη Μύκονο του ΄60, πριν γίνει ένα παγκόσμιο τουριστικό αξιοθέατο (σχετικές ιστοσελίδες: www.lesvos.com και www.greektravel.com/sifnos).

Ελληνο-αμερικανός 3ης γενιάς (ο παππούς και η γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του είχαν γεννηθεί σε μία περιοχή κοντά στη Σπάρτη), ο Ματ Μπάρετ δηλώνει-μεταξύ άλλων-ότι είναι ένας από αυτούς που αισθάνονται Έλληνες όταν είναι στις ΗΠΑ και Αμερικανοί όταν βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σε όσους ζητούσαν πληροφορίες, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την Ελλάδα, ο κ. Μπάρετ διέθετε παλαιότερα 4 με 5 ώρες ημερησίως, για να τους απαντά.

«Σήμερα, όμως, δεν μου παίρνει πάνω από 20 λεπτά την ημέρα, γιατί η συνηθέστερη ερώτηση αφορά το αν είναι ασφαλής η Ελλάδα», επισημαίνει. 

«Είναι τόσο συχνή αυτή η ερώτηση, που έφτιαξα ηλεκτρονική σελίδα με τίτλο «Η Αθήνα σήμερα», στην οποία τους παραπέμπω», δηλώνει ο Ματ Μπάρετ.

Σε ερώτηση αν βρίσκει ομοιότητες μεταξύ της Βόρειας Καρολίνας και της Ελλάδας, ο κ. Μπάρετ απαντά: 

«Οι Έλληνες στην περιοχή μου είναι από το Καρπενήσι, που το επισκέφτηκα πριν από περίπου δύο χρόνια και έμοιαζε με τη Βόρεια Καρολίνα, που είναι καλή για Έλληνες, καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Έχουμε και ελληνική εκκλησία, την Αγία Βαρβάρα, ένας όμορφος καθεδρικός Βυζαντινού στιλ. Επίσης, διοργανώνουμε ελληνικά φεστιβάλ, έχουμε ελληνική τέχνη και μουσική… Προσωπικά, ό,τι λείπει από την Ελλάδα στο Τσάπελ Χιλς το δημιουργώ σπίτι μου και μαγειρεύω ελληνικά φαγητά για τους φίλους μου. Σε λίγες εβδομάδες ανοίγει και ελληνική ταβέρνα ο φίλος μου Τζον Μαριακάκης, ο οποίος έχει κατάστημα με ελληνικά τρόφιμα και κρασιά».

No comments:

Post a Comment