Wednesday, December 5, 2012

ΑΘΡΑΥΣΤΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΑΜΠΤΗΡΑΣ


Ουάσινγκτον
Ενας νέος λαμπτήρας ο οποίος εκπέμπει φυσικό φως, δεν σπάζει και δεν καίγεται αναπτύχθηκε από αμερικανούς ερευνητές. Προσφέρει ποιότητα φωτός καλύτερη από τους σημερινούς οικονομικούς λαμπτήρες φθορισμού και τα LED, με απόδοση διπλάσια από τους πρώτους και ισάξια με τα δεύτερα και είναι φτιαγμένος από… πλαστικό!

Τεχνολογία FIPEL


Ο νέος λαμπτήρας, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας, βασίζεται στην τεχνολογία FIPEL (field-induced polymer electroluminescence, ηλεκτροφωταύγεια πολυμερούς επαγόμενη από πεδία). Αποτελείται από μια μήτρα με στρώσεις φωτοπολυμερούς αναμεμειγμένου με νανοϋλικά, η οποία εκπέμπει φως όταν διαπερνάται από ηλεκτρικό ρεύμα.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσουμε φως αντί για θερμότητα» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάρολ, καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ και επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Organic Electronics». Κατά τον καθηγητή ο νέος πλαστικός λαμπτήρας είναι καλύτερος από όλες τις υπάρχουσες οικονομικές λύσεις φθορισμού και LED (οργανικών και μη). «Οι συσκευές μας δεν περιέχουν υδράργυρο, δεν περιέχουν καυστικά χημικά και δεν σπάζουν, αφού δεν είναι φτιαγμένες από γυαλί» τόνισε.

Φυσικό φως


Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όμως των νέων πλαστικών λαμπτήρων είναι η ποιότητα του φωτός τους: δεν είναι ούτε σκληρό και «διακεκομμένο», όπως των λαμπτήρων φθορισμού, ούτε γαλαζωπό, όπως των LED, αλλά σχεδόν ίδιο με το φυσικό φως. «Πολλοί συχνά παραπονιούνται ότι οι οικονομικοί λαμπτήρες φθορισμού κουράζουν τα μάτια τους ή ότι τους ενοχλεί ο θόρυβος από τους σωληνωτούς λαμπτήρες φθορισμού στα γραφεία τους. Τα νέα φώτα που δημιουργήσαμε μπορούν να θεραπεύσουν αυτά τα προβλήματα και ακόμη περισσότερα».

Το πρότυπο που έφτιαξαν οι ερευνητές είναι ένας σωληνωτός λαμπτήρας ο οποίος εκπέμπει λευκό φως, παρόμοιο με αυτό του ήλιου. Η νεα τεχνολογία όμως μπορεί να κατασκευαστεί έτσι ώστε να δίνει φως σε οποιοδήποτε χρώμα και να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε σχήμα – σε φύλλα 70 Χ 140 εκ. για χρήση σε επαγγελματικούς χώρους και γραφεία ή σε λάμπες για ντουί και σε σποτ για οικιακή χρήση. Οι ερευνητές προσθέτουν επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιτρίνες και φωτεινές επιγραφές, αλλά και σε λεωφορεία ή στο μετρό.

Η διάρκεια ζωής των νέων πλαστικών λαμπτήρων αγγίζει τη δεκαετία και, σύμφωνα με τα σχέδια των επιστημόνων, θα είναι έτοιμοι για την αγορά ήδη μέσα στον επόμενο χρόνο.

No comments:

Post a Comment