Wednesday, December 12, 2012

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΤ3



Τέσσερις κορυφαίοι, σύγχρονοι, Αμερικανοί σκηνοθέτες, τέσσερις πασίγνωστες και διακεκριμένες ταινίες που γυρίστηκαν σε μια περίοδο 7 ετών (1995- 2002) συγκροτούν το νέο αφιέρωμα της ΕΡΤ3 το οποίο επιμελήθηκε ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Δερμεντζόγλου και θα προβάλλεται στη ζώνη των ξένων ταινιών κάθε Σάββατο στις 23:00, από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου 2013. 
Με θεματικό τίτλο «Κορυφαίοι, σύγχρονοι Αμερικανοί σκηνοθέτες» ανθολογούνται ταινίες των Μάικλ Μαν, Ρόμπερτ Όλτμαν, Τζέιμς Άιβορι και Μάρτιν Σκορσέζε. Αγαπημένοι ηθοποιοί, όπως οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Γουίλ Σμιθ, Νικ Νόλτε, Γιον Βόιτ, Ρίτσαρντ Γκιρ, Έλεν Χαντ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κάμερον Ντιάζ, Κέιτ Χάντσον, Λιβ Τάιλερ και άλλοι είναι στους βασικούς ρόλους.
Δύο από τα τέσσερα φιλμ είναι εποχής και τα άλλα δύο σύγχρονα και όλα έγχρωμα. Ξεχωρίζουν για την απαράμιλλη σκηνοθετική δεξιοτεχνία και ειδικά για το φορμαλισμό του Μάικλ Μαν, την ειρωνική, καλειδοσκοπική ματιά του Όλτμαν, το λεπτολόγο αφηγηματικό στιλ του Άιβορι και τη συνθετική χροιά του Σκορσέζε. 
Στις ημέρες μας Μάικλ Μαν και Μάρτιν Σκορσέζε, παρόλο που δεν είναι πια νέοι, βρίσκονται στην κορυφή της αμερικανικής κινηματογραφικής ιεραρχίας, διάγουν την πλέον παραγωγική φάση της καριέρας τους και βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα με ταινίες όπως «Δημόσιος κίνδυνος», «Νησί των καταραμένων» και «Hugo».Το ενδιαφέρον με τα φιλμ του αφιερώματος είναι πως συνδυάζουν κορυφαία αισθητική, κοινωνική ματιά και ανάλυση, υψηλή, ψυχαγωγική δυναμική. 
Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012,  23:00 «Άλι» 
Σκηνοθεσία Μάικλ Μαν 
Παίζουν: Γουίλ Σμιθ, Τζιανκάρλο Εσποζίτο, Τζέιμι Φοξ, Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, Γιον Βόιτ
Ένα χρονικό της πολυτάραχης ζωής του θρυλικού πυγμάχου Μοχάμεντ Άλι. Η εξιστόρηση ξεκινάει το 1964, όταν ο τότε Κάσιους Κλέι κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο πυγμαχίας. Μετά από αυτή του την κατάκτηση, ο πρωταθλητής γίνεται μέλος του έθνους του Ισλάμ, αλλάζει το όνομά του σε Μοχάμεντ Άλι, αντιτάσσεται στην πολιτική της χώρας του με την άρνησή του να καταταγεί στο στρατό και να πολεμήσει στο Βιετνάμ. Οι ριζοσπαστικές, πολιτικοκοινωνικές του πεποιθήσεις τιμωρούνται με την αφαίρεση του τίτλου του, καθώς και με δικαστική απόφαση να μην αγωνίζεται στα ρινγκ. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια βλέπουμε την πτώση αλλά και τις προσπάθειες του Άλι να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους και να ξανακερδίσει όλα όσα του είχαν αφαιρεθεί. Το 1974 επανακτά πανηγυρικά τον παγκόσμιο τίτλο από τον Τζορτζ Φόρμαν. 
Η ταινία ήταν υποψήφια για 2 Όσκαρ,  καλύτερου α’  ανδρικού ρόλου (Γουίλ Σμιθ) , β’ ανδρικού (Γιον Βόιτ), κατέκτησε 3 Χρυσές Σφαίρες καθώς και 9 βραβεία, ενώ είχε 21 ακόμη υποψηφιότητες. 
Ο Μάικλ Μαν αναπαράγει άψογα την εποχή , καταρρίπτει τους μύθους της και κρίνει τη συντηρητική αμερικανική κοινωνία με στιλ και έμφαση στο διάλογο.

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012, 23:00 «Ο Δρ Τ και οι γυναίκες του» 
Ρομαντική κωμωδία συμπαραγωγής Αμερικής- Γερμανίας
Σκηνοθεσία Ρόμπερτ Όλτμαν
Παίζουν: Ρίτσαρντ Γκιρ, Έλεν Χαντ, Φάρα Φόσετ, Κέιτ Χάτσον, Λιβ Τάιλερ
Ο Δρ Σάλιβαν Τράβις ή αλλιώς Δρ Τ είναι ένας από τους καλύτερους γυναικολόγους του Ντάλας. Οι πελάτισσες κάνουν ουρά στο ιατρείο του και ο συνωστισμός είναι συχνό φαινόμενο. Η γυναίκα του έχει αναπτύξει μια σπάνια ψυχική νόσο, επιστρέφοντας στην παιδική ηλικία. Η κουνιάδα του, που έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο αλκοόλ, μετακόμισε σπίτι του. Η μία από τις κόρες του Σάλιβαν ετοιμάζεται να παντρευτεί, ενώ η άλλη του κόρη ζηλεύει και αντιτίθεται στο γάμο. Στην παρέα έρχεται και η παράνυμφος, που θα προκαλέσει επιπλέον αναστάτωση. Ο Δρ Τ γνωρίζει στη λέσχη του την εκπαιδεύτρια γκολφ Μπρι και δεν αργεί να του τραβήξει  την προσοχή. Όλες οι γυναίκες γύρω του τον έχουν ανάγκη, οδηγώντας τον στα όρια της αντοχής του. Όσο πλησιάζουμε στο γάμο της κόρης του τα προβλήματα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα και ο Δρ Τ αποφασίζει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του. 
Το φιλμ διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2000. 
Αποτελεί μια ειρωνική ματιά στα εσωτερικά της αμερικανικής κοινωνίας, ένα σύνθετο μωσαϊκό και περιπέτεια, χιούμορ αλλά και βαθύτατη αλληγορική διάσταση, όπως προκύπτει από το αναπάντεχο, τελείως υπερβατικό  τέλος. 

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013, 23:00 «Ο Τζέφερσον στο Παρίσι»
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Άιβορι
Παίζουν: Νικ Νόλτε, Γκουίνεθ Πάλτροου
Βιογραφική, δραματική τοιχογραφία εποχής, συμπαραγωγής Γαλλίας- ΗΠΑ 1995.
Το 1780 στο Παρίσι λίγο πριν από τη γαλλική επανάσταση ο Τόμας Τζέφερσον, μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ, ζει με την κόρη του σαν πρέσβης της χώρας του στην αυλή του Λουδοβίκου XVI. Έπειτα από το θάνατο της γυναίκας του, έχοντας πάρει όρκο να μην ξαναπαντρευτεί ζει ανάμεσα σε τρεις γυναίκες. Την παντρεμένη Γαλλο-ιταλίδα Μαρία Κόσγουέι, την πανέμορφη μιγάδα σκλάβα του Σάλι Χέμινγκς και την κόρη του που επιμένει να κρατήσει τον όρκο του.  Οι άγνωστες πτυχές της προσωπικής ζωής του κατοπινού προέδρου των ΗΠΑ, και συγγραφέα της Διακήρυξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, στο Παρίσι στα πρόθυρα της επανάστασης ξετυλίγονται σε αυτή την εξαιρετική ταινία, που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών 1995.
Εκπληκτική αναπαράσταση εποχής, ατμόσφαιρα, στιλ και άψογη διερεύνηση ιστορικών πτυχών του παρελθόντος.

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013, 23:00 «Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης»
Περιπετειώδης τοιχογραφία εποχής, συμπαραγωγής Αμερικής- Ιταλίας 2002
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε
Παίζουν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Κάμερον Ντιάζ, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Λίαμ Νίσον,
Ο Ιρλανδοαμερικάνος Πριστ Βάλον, ηγέτης της συμμορίας Ντεντ Ράμπιτς, ετοιμάζεται για τη μάχη με την αντίπαλη ομάδα των Γηγενών,  της οποίας ηγείται ο Μπιλ ο χασάπης. Στο τέλος αυτής της μάχης ο Βάλον κείτεται νεκρός και οι Γηγενείς αποκτούν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής. 16 χρόνια αργότερα ο γιος του Βάλον βγαίνει από το ορφανοτροφείο κι επιστρέφει εκεί όπου πέθανε ο πατέρας του με σκοπό να εκδικηθεί τον άνθρωπο που ευθύνεται για το θάνατό του. Κερδίζοντας την εύνοια του Μπιλ, γίνεται ο ακόλουθός του. Προσπαθώντας να βρει την κατάλληλη ευκαιρία για να ολοκληρώσει την αποστολή του, μέσα του αμφιταλαντεύεται, καθώς ένα κομμάτι του έχει αρχίσει να δένεται μαζί του. 
Η ταινία ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ (καλύτερη ταινία, καλύτερη σκηνοθεσία, α’  ανδρικός ρόλος για τον Νάνιελ Ντέι Λιούις, καλλιτεχνική διεύθυνση, καλύτερα ντεκόρ, καλύτερη φωτογραφία, καλύτερα κουστούμια, ήχος, πρωτότυπο σενάριο, πρωτότυπη μουσική, πρωτότυπο τραγούδι). Επίσης τιμήθηκε με 37 βραβεία, σε άλλες διοργανώσεις, απονεμήθηκε Χρυσή Σφαίρα στον Μάρτιν Σκορσέζε και προτάθηκε για ακόμη 60 βραβεία. 
Η κορυφαία και πιο φιλόδοξη υπερπαραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε είναι  ένα δραματικό, κοινωνιολογικό ιστορικό σχόλιο. Η αναπαράσταση εποχής είναι κάτι παραπάνω από εκθαμβωτική, η φωτογραφία σε μεταφέρει στο παρελθόν, αλλά εκείνο που ξεχωρίζει είναι η διεισδυτική, ερευνητική ματιά πάνω στο μεγάλο μύθο της Αμερικής.. 

Πριν από την προβολή της πρώτης ταινίας θα υπάρξει μια σύντομη εισήγηση - πρόλογος από τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου σχετικά με τα κριτήρια των επιλογών και την αξία των ταινιών για τα χαρακτηριστικά αυτών των κορυφαίων Αμερικανών σκηνοθετών. Όλοι τους έγιναν γνωστοί από τη δεκαετία του ’70, διακρίθηκαν και συγκρότησαν -μαζί με άλλους- την ποιοτική πλευρά του αμερικανικού κινηματογράφου, με ταινίες που απευθύνονται μεν στο ευρύ κοινό, αλλά ιδίως είναι σκεπτόμενες, με κριτική στάση και άποψη, ψυχαγωγικές, αλλά και ριζοσπαστικές. 

No comments:

Post a Comment