Wednesday, December 12, 2012

ΣΗΜΕΡΑ-12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   1821: "γεννιέται ο συγγραφέας Γκιστάβ Φλωμπέρ, γνωστός για τα έργα του ""Μαντάμ Μποβαρί"" (1857) και ""Αισθηματική Αγωγή"" (1869)." 

   1863: γεννιέται ο Νορβηγός ζωγράφος Έντβαρντ Μουντς. 

   1870: ο Τζόσεφ Ρέινι γίνεται ο πρώτος αφροαμερικανός αντιπρόσωπος στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. 

   1893: γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Έντουαρντ Ρόμπινσον. 

   1899: ο Τζορτζ Μπράιαντ από την Βοστόνη πατεντάρει το ξύλινο μπαστούνι του γκολφ. 

   1901: ο Ιταλός φυσικός Γουλιέλμος Μαρκόνι στέλνει το πρώτο τηλεγραφικό μήνυμα στις ΗΠΑ από την Αγγλία. 

   1909: το Πατριαρχείο διαμαρτύρεται προς την Πύλη για τον από μέρους των τουρκικών αρχών αυθαίρετο διορισμό Τούρκων και Εβραίων εφόρων στα ελληνικά σχολεία. 

   1911: γίνονται τα εγκαίνια του νέου Εργατικού Κέντρου, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και άλλων επισήμων. 

   1913: "η περίφημη ""Μόνα Λίζα"" του Λεονάρντο ντα Βίντσι επιστρέφει παράδοξα και παράνομα στη Φλωρεντία, όταν την κλέβει από το μουσείο του Λούβρου ο Ιταλός υπάλληλος Βιντσέντζο Περούτζια." 

   1915: γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής Φρανκ Σινάτρα. 

   1922: ο υπουργός Στρατιωτικών Θεόδωρος Πάγκαλος παραιτείται και αναλαμβάνει αρχιστράτηγος του στρατού του Έβρου. 

   1927: "με μαέστρο τον Γιάροσλαβ Κβάπελ πρωτοερμηνεύεται, στο Brno της Τσεχοσλοβακίας, η ""Γλαγολιτική Λειτουργία""(Msa Glagolskaja) του Λέος Γιάνατσεκ." 

   1930: αρχίζει επανάσταση στην Ισπανία. Ομάδες ανταρτών καταλαμβάνουν μια παραμεθόρια πόλη. 

   1931: απαγορεύεται στον Γκάντι να συναντηθεί με τον Πάπα, επειδή αρνήθηκε να φορέσει ενδύματα δυτικού τύπου. 

   1937: "ιαπωνικά αεροπλάνα βυθίζουν το αμερικανικό πλοίο ""Panay"", στη ναυμαχία του Νάνκινγκ." 

   1959: ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επίσημη ανακήρυξη, της οποίας θα γινόταν τον Αύγουστο του 1960. 

   1959: ο Μπρους ΜακΛάρεν σε ηλικία 22 ετών και 104 ημερών γίνεται ο νεότερος οδηγός, που κερδίζει αγώνα Grand Prix, όταν κατακτά την πρώτη θέση στο Sebring της Φλόριντα. 

   1960: ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ επισκέπτεται την Αλγερία, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη μετά το ξέσπασμα της βίας, το Μάιο του 1958. 

   1961: το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τα αυξανόμενα κρούσματα κατασκοπείας. 

   1962: "απονέμεται σε επίσημη τελετή το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Αμερικανό συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ, διάσημος από τα έργα του ""Τα σταφύλια της οργής"" (1944) και ""Ανατολικά της Εδέμ"" (1952)." 

   1968: ο ’ρθουρ Ας γίνεται ο πρώτος έγχρωμος τενίστας, που ανεβαίνει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. 

   1969: η ελληνική χούντα αποπέμπεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την παραβίαση άρθρου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

   1970: σπουδαία νεολιθικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην ακρόπολη του Σέσκλου, στο Βόλο. 

   1979: τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν για την ανάπτυξη νέων αμερικανικών πυραύλων Πέρσινγκ και Κρουζ στην Ευρώπη. 

   1989: οι ΗΠΑ υιοθετούν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. 

   1991: η Ουκρανία, καταργώντας σοβιετικό νόμο, γίνεται η πρώτη πρώην σοβιετική δημοκρατία, όπου η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί έγκλημα. 

   1991: ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συναντά στις ΗΠΑ, τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον πρεσβύτερο, ο οποίος δηλώνει ότι, επιθυμεί να βοηθήσει στη διευθέτηση του Κυπριακού. 

   1992: "το πρακτορείο ειδήσεων ""Ανατόλια"" μεταδίδει ότι, η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει μέχρι το 2002 το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Ακούγιου." 

   1992: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την ανάπτυξη κυανοκράνων στα Σκόπια, με στόχο την αποτροπή της επέκτασης του πολέμου στο γιουγκοσλαβικό νότο. 

   1993: δημοσκόπηση στις ΗΠΑ δείχνει ότι, ο ένας στους δύο Αμερικανούς διαθέτει όπλο στο σπίτι του. 

   1993: στη Ρωσία, η πλειοψηφία των κατοίκων εγκρίνει το νέο Σύνταγμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος. 

   1994: ο υπουργός Προεδρίας Αναστάσιος Πεπονής παραιτείται, διαμαρτυρόμενος για την υπονόμευση του νόμου περί προσλήψεων στο Δημόσιο και την παραπληροφόρηση από ΜΜΕ. 

   1994: οι ελβετικές αρχές αποφασίζουν να επιτρέψουν τη λειτουργία του πρώτου οίκου ανοχής στη Ζυρίχη, εφόσον δεν πρόκειται πλέον για ποινικώς κολάσιμη πράξη. 

   1995: η οικολογική οργάνωση WWF προειδοποιεί ότι, το φαινόμενο του θερμοκηπίου απειλεί την οικολογική ισορροπία στις ’λπεις και στα παράλια της Μεσογείου. 

   1996: ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μαλκολμ Ρίφκιντ, αποσυνδέει με δηλώσεις του, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη λύση του Κυπριακού και ξεκαθαρίζει ότι, η Βρετανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. 

   1997: το Συμβούλιο της Επικρατείας επικυρώνει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ. 

   1999: στον αγώνα της 11ης αγωνιστικής Ολυμπιακός- Πανηλειακός (2-1), ο Κυριάκος Καραταϊδης με 347 συμμετοχές γίνεται ο ρέκορντμαν συμμετοχών στον Ολυμπιακό αφήνοντας δεύτερο τον Γιάννη Γκαϊτατζή με 346. 

   2000: ο 26χρονος Χάρις Μπρκικ, διεθνής καλαθοσφαιριστής της Παρτίζαν Βελιγραδίου τραυματίζεται σοβαρά από πυρά αγνώστων έξω από το γήπεδο της ομάδας του και πεθαίνει την επομένη. 

   2002: η Αυστρία και η Ελβετία αναλαμβάνουν από κοινού τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2008. Τη διοργάνωση διεκδίκησαν, επίσης μαζί, Ελλάδα και Τουρκία ενώ την υποψηφιότητα στήριξαν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της UEFA Λέναρντ Γιόχανσον οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. 

No comments:

Post a Comment