Για πολλούς, οι μαύρες μπίρες, οι Stout, είναι οι καλύτερες και πιο γευστικές στον κόσμο. Το αρχικό της όνομα ήταν Porter και ξεκίνησε τον 18ο αιώνα στο Λονδίνο. Ήταν η αγαπημένη μπύρα των εμπόρων, των εργατών αλλά και των αχθοφόρων, από τους οποίους πήρε και το όνομα, μιας και ήταν φθηνή και θρεπτική. Η πιο δυνατή εκδοχή της porter, αρχικά ονομάστηκε stout porter ή stoutest και στη συνέχεια χάρην ευκολίας, Stout. Σήμερα, η Stout είναι μία κατηγορία από μόνη της, λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών της. Η Stout διακρίνεται για το σκούρο χρώμα της και για τη γεύση και τα αρώματα που οφείλονται στις διάφορες βύνες που χρησιμοποιούνται. Έτσι, μπορεί κανείς να διακρίνει νότες καβουρδισμένου καφέ, μαύρης σοκολάτας και καραμέλας.
Στις μέρες μας υπάρχει μια stout που χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη μπίρα του πλανήτη από αναρίθμητους γνώστες του ζύθου και ακούσει στο όνομα Toppling Goliath Kentucky Brunch Stout. Πρόκειται για μία μπίρα με γεύση καφέ, που παρασκευάζεται στην Αϊόβα των ΗΠΑ και βγαίνει μια φορά τον χρόνο, σε παραγωγή 300-400 μπουκαλιών,αναγκάζοντας τους φανατικούς πιστούς της να πεταχτούν μέχρι τη ζυθοποιία για να βάλουν στο χέρι ένα -και αποκλειστικά ένα- μπουκάλι της!
Η καλύτερη μπίρα του κόσμου, κατά το Beer Advocate, είναι τόσο περίφημη στους γνώστες που ακόμα και σκάνδαλο προκάλεσε πέρυσι με πλαστές φιάλες που βγήκαν στη μαύρη αγορά με την ετικέτα της.
Η καλύτερη μπίρα του κόσμου, κατά το Beer Advocate, είναι τόσο περίφημη στους γνώστες που ακόμα και σκάνδαλο προκάλεσε πέρυσι με πλαστές φιάλες που βγήκαν στη μαύρη αγορά με την ετικέτα της.
Η νέα φουρνιά απελευθερώνεται φέτος στις 15 Δεκεμβρίου και πάμπολλοι είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν με κάθε τρόπο ένα μαγικό χαρτάκι για το ζυθοποιείο, ώστε να βάλουν στο χέρι το ένα και μοναδικό μπουκάλι των 100 δολαρίων που τους αναλογεί. Η Toppling Goliath επιμένει πως «τα εισιτήρια θα διατεθούν στους πρώτους που θα τα αγοράσουν» και η μπίρα «θα πωληθεί στους πρώτους που θα έρθουν», τηρώντας απαράβατη σειρά προτεραιότητας «χωρίς εξαιρέσεις», όπως σημειώνει με νόημα. Δεν χωρά μέσο δηλαδή!
Τι την κάνει τόσο σπουδαία; Μα ότι ζυμώνεται με καφέ και παλαιώνεται μέσα σε βαρέλια ουίσκι, ενώ ακόμα και το μπουκάλι της είναι χειροποίητο (όπως και τα γράμματα, που γράφονται με κερί στο χέρι).
Η Toppling Goliath περιγράφει τη stout της ως «pancakes με σοκολάτα και σιρόπι σφενδάμου σερβιρισμένα με εσπρέσο και ένα σφηνάκι μπέρμπον, όλα σε μια γουλιά».
Τι την κάνει τόσο σπουδαία; Μα ότι ζυμώνεται με καφέ και παλαιώνεται μέσα σε βαρέλια ουίσκι, ενώ ακόμα και το μπουκάλι της είναι χειροποίητο (όπως και τα γράμματα, που γράφονται με κερί στο χέρι).
Η Toppling Goliath περιγράφει τη stout της ως «pancakes με σοκολάτα και σιρόπι σφενδάμου σερβιρισμένα με εσπρέσο και ένα σφηνάκι μπέρμπον, όλα σε μια γουλιά».
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ
No comments:
Post a Comment