ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Monday, November 26, 2018

το υποβρύχιο εστιατόριο

 της Νορβηγίας

Το πρώτο στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο restaurant κάτω
 από το νερό στον κόσμο κάνει πρεμιέρα την Άνοιξη
       
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται με το περίφημο υποβρύχιο εστιατόριο της Νορβηγίας, το Under. Η διαφορά είναι όμως ότι φέτος, το φιλόδοξο αρχιτεκτονικό δημιούργημα της εταιρείας Snohetta, έχει βάλει στόχο να φιλοξενήσει τους πρώτους καλεσμένους του την Άνοιξη του 2019. Αν και το Under βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της χώρας, κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό-πόλη Baly της επαρχίαςLindesnes, οι πολικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή το διάστημα μέχρι και τις αρχές του Απρίλη, θα επιτρέψουν τη λειτουργία του εστιατορίου, που έχει μήκος 30 μέτρων, ως τα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού, πάντα μέσω κρατήσεων καθώς το οικοδόμημα μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 100 άτομα την ημέρα.
Το Under είναι το πρώτο και μεγαλύτερο υποβρύχιο εστιατόριο στον κόσμο, με ένα πανοραμικό τζάμι μήκους 11 μέτρων, ύψους 3 και με θέα προς το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας να κυριαρχεί στην κατασκευή του. Η τελευταία, στηρίζεται ουσιαστικά σε μία υποθαλάσσια βάση που βρίσκεται 4 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και μοιάζει με παλιό οχυρό-καταφύγιο από βαρύ μπετόν, τόσο στο σχήμα όσο και στο χρώμα του. Πρόκειται για μία εξαιρετικά ανθεκτική κατασκευή που φτιάχτηκε στη στεριά, κατόπιν ρυμουλκήθηκε σε ένα επίπεδο σημείο της ακτής και βυθίστηκε, ακουμπώντας στη γερή υποθαλάσσια βάση του.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα της Snohetta, μίας από τις πιο φημισμένες εταιρείες του χώρου με γραφεία στο Όσλο και τη Νέα Υόρκη και ατελιέ στο Σαν Φρανσίσκο, το Ίνσμπρουκ, την Σιγκαπούρη και την Στοκχόλμη, η σημαντικότερη πρόκληση στην κατασκευή του Under δεν ήταν τόσο η πίεση του θαλασσινού νερού εξαιτίας του βάθους όσο η δύναμη των κυμάτων.
Το εστιατόριο είναι τριων επιπέδων, διαθέτει μπαρ στο πρώτο, έξω από το νερό και δύο τραπεζαρίες, μία μεγάλη στον μεσαίο όροφο και την μικρότερη στη βάση του, μέσα στο νερό. Όσο για το μενού, σύμφωνα με τον chef Nicolai Ellitsgaard Pedersen, το Under θα σερβίρει τοπικά, νορβηγικά πιάτα και σπεσιαλιτέ, με κυρίαρχο το ψάρι, τα μαλάκια και τα όστρακα και με πρώτες ύλες από τις φάρμες και την αγορά του Baly. Πάντως, κανείς δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή φωτογραφίες για το εσωτερικό του Under, περιμένοντας πιθανά την πρεμιέρα του για το κοινό την Άνοιξη. Οι κρατήσεις όμως έχουν ήδη ξεκινήσει και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μπει στο https://under.dinesuperb.com/reserve/date.

No comments:

Post a Comment