Tuesday, December 11, 2012

ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΚΛΩΝΟΣ ΤΟΥ Youtube

Τη δική της ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο, που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Youtube της Google, δημιούργησε η Τεχεράνη. Η νέα ιστοσελίδα λέγεταιMehr.ir, που σημαίνει «στοργή» στην ιρανική γλώσσα.

Ο ισλαμικός «κλώνος» του YouTube βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ιρανικών αρχών, που θεωρούν ότι το περιεχόμενο της δημοφιλούς σε όλο τον κόσμο δικτυακής πύλης της Google είναι ακατάλληλο για τους μουσουλμάνους, με αφορμή και την αντιισλαμική ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».

Εκτός από τα βίντεο που αναρτούν οι χρήστες στην ιστοσελίδα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς αποσπάσματα από δελτία ειδήσεων και εκπομπές της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ιρανών αξιωματούχων η ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου (ειδικά του μουσουλμανικού) στον πολιτισμό της χώρας.

Όπως στο Youtube, η ιστοσελίδα επιτρέπει σε όσους την επισκέπτονται να αναρτούν δικά τους βίντεο και να τα σχολιάζουν, ενώ για την προώθησή της έχει δημιουργηθεί λογαριασμός στο Facebook.

Σημειώνεται πάντως, ότι όλα τα βίντεο που ανεβάζουν για ανάρτηση οι χρήστες στη νέα διαδικτυακή υπηρεσία θα εγκρίνονται πρώτα από το ισλαμικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο. 

Το Ιράν κατά καιρούς έχει απαγορεύσει κοινωνικές διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το Youtube και το Google mail. Σύμφωνα με αναλυτές, απώτερος στόχος της Τεχεράνης είναι η δημιουργία ενός «εθνικού διαδικτύου» που δεν θα περιλαμβάνει περιεχόμενο που θα είναι προσβλητικό για την ιρανική εξουσία, δηλαδή στην πραγματικότητα επιδιώκει τη λογοκρισία.

No comments:

Post a Comment