Wednesday, December 5, 2012

TΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ...ΑΛΛΙΩΣ



Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μεταμορφώνεται σε έναν ονειρεμένο τόπο όπου η μουσική μπλέκεται χαρούμενα με το χορό, την εικόνα, το παραμύθι. Ολα αυτά «υφαίνονται» μεταξύ τους με το νήμα της αγάπης και της αλληλεγγύης, ένα νήμα που μας φέρνει όλους πιο κοντά. Η «Παράλλαξη» και η «Θεσσαλονίκη αλλιώς» συνεχίζει τις γεμάτες ενέργεια και πρωτοτυπία δράσεις της. Τα «Χριστούγεννα αλλιώς» περιμένουν μικρούς και μεγάλους στις 22 Δεκεμβρίου.

Το Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα συγκεντρώνουμε τρόφιμα, φάρμακα, παιδικά ρούχα, παιχνίδια και είδη πρώτης ανάγκης προς ενίσχυση του έργου της “Άρσις”, των “Γιατρών του Κόσμου”, του Κοινωνικού Ιατρείου του Λιμανιού και του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία (πρώην Αγ. Δημήτριος).
Όπως κάθε δράση της Parallaxi και του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», έτσι και τα «Χριστούγεννά τους Αλλιώς» είναι βασισμένα σε μία εκτεταμένη συνέργεια φορέων και δημιουργικών ομάδων της πόλης, που εστιάζουν τις δράσεις τους στα παιδιά και τους μεγάλους. Για έξι ολόκληρες ώρες το λιμάνι αλλάζει όψη και προσφέρει δεκάδες δυνατότητες διασκέδασης σε μικρούς, αλλά και μεγάλους. Μουσική, κουκλοθέτρο, θέατρο σκιών, προβολές κινουμένων σχεδίων, δημιουργικά εργαστήρια...

Το υπέροχο Εντευκτήριο των συνταξιούχων του Λιμανιού αλλάζει όψη, στολίζεται χριστουγεννιάτικα και φωτίζεται με την βοήθεια των καταστημάτων Butler’s και την επιμέλεια Maritsa’s Creations.
- Ένας πλούσιος μπουφές με χριστουγεννιάτικα εδέσματα, κρασί, καφέ και τσάι περιμένει τους επισκέπτες. Προσφορά δεκάδων επιχειρήσεων εστίασης της πόλης.

Εντευκτήριο
12:15
Οι Σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης δίνουν το παρόν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις χριστουγεννιάτικες δράσεις της Parallaxi με την Ορχήστρα Πνευστών.
Αυτά τα Χριστούγεννα παρουσιάζουν ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει Εμβατήριο, Ραψωδία για μπάντα, Ποτ-πουρί Διονύση Σαββόπουλου και Χριστουγεννιάτικα.
13:15
Τη σκυτάλη παίρνουν οι Stringless. Έξι φωνές σχεδιάζουν και αυτοσχεδιάζουν σε έναν καμβά με βαλκανικά χρώματα και όχι μόνο. Ταξιδεύουν με τη μηχανή του χρόνου με απρόσμενες στάσεις στο χθες και το σήμερα.
14:00
Η Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής έχει αναπτύξει ρεπερτόριο που εκτείνεται από την παλιά μουσική (Carissimi, Händel, Mozart, Haydn κ.α.) μέχρι τον 20ό αιώνα, ερμηνεύοντας έργα Θεσσαλονικέων συνθετών όπως οι Βασίλης Θεοφάνους, Δημήτρης Λάλλας κ.α. Κάθε Χριστούγεννα παρουσιάζει ιδιαίτερο πρόγραμμα, όπως η Weihnachtshistorie (Ιστορία των Χριστουγέννων) του Heinrich Schütz (2010).
16:00
“Θαμυριάδες”Με ρεπερτόριο που εκτείνεται από το κλασικό μέχρι το ροκ, το ποπ και το μιούζικαλ, τα μέλη του συγκροτήματος υπόσχονται μίασυναυλία φωνητικού συνόλου acapella με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από όλο τον κόσμο.
17:00
Λάτιν μουσική από τους APERITO


Εργαστήρια Γεύσης στο Εντευκτήριο
Το Εντευκτήριο του Λιμανιού εκτός από τη μουσική σκηνή θα αποκτήσει για μία ημέρα και το δικό του Παιδικό Δωμάτιο, μία κουζίνα- παιχνίδι με τις γεύσεις και τα λαχταριστά υλικά και υπό την καθοδήγηση τριών ομάδων που κινητοποιούν γευστικά την πόλη με τις δημιουργίες τους.
12:00-14:00
Η Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη» παρουσιάζει τα «Γλυκο-ταξιδέματα»! Δοκιμάστε τα μπισκότα «φουλ Σουδανί», τις «μούσλι – σοκολατομπουκιές» και τα «σκουφάκια με κρέμα και φρούτα»
14:00-16:00
Η Μαρμίτα είναι ένα εργαστήρι μαγειρικής για μεγάλους και παιδιά. Παρέα με όλους εσάς οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου θα διακοσμήσουν τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα τους για την εορταστική περίοδο. Ένα παιχνίδι δημιουργίας και… γευσιγνωσίας.

16:00-18:00
Στο Παιδικό Δωμάτιο του Εντευκτηρίου η... αφήγηση θα περιλαμβάνειChef Stories. Στο εργαστήρι οι μικροί μάγειρες θα εκπαιδευτούν στο πώς φτιάχνονται δρόσερα μπαλάκια, ζουμερά και γευστικά, διαλέγοντας το "μέσα" τους, πλάθοντας και ντύνοντας το "έξω" τους.


Προκυμαία Α' Προβλήτα
12:30
Ομάδες ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής της πόλης βγαίνουν από τα προπονητήρια του Αλεξανδρείου Μελάθρου και μεταφέρουν τη δράση τους στην Α’ Προβλήτα του λιμανιού. Αθλητές και αθλήτριες της αθλητικής Ακαδημίας Καλαμαριάς, Φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Α.Π.Θ., χορευτές του Vice Versa Rhythm και χοροακροβάτες της πόλης δίνουν ραντεβού στο πιο όμορφο υπαίθριο γυμναστήριο που στήθηκε ποτέ. Με την επιμέλεια της Όλγας Δελιάκη.
13:40
Η ομάδα κρουστών «Κρούσις» ξεσηκώνει για ακόμη μία χρονιά τους παρευρισκόμενους στο λιμάνι. Η ομάδα του Νίκου Τουρμπή μετά από μια μουσική πορεία διαμέσου της παλιάς παραλίας καταλαμβάνει την πρώτη Προβλήτα με τα κρουστά της.
15:10
Η «Μπάντα Δρόμου του Κρουστόφωνου» είναι μια πολυμελής μπάντα της Θεσσαλονίκης με κρουστά και τρομπέτες, που παίζει, τραγουδά σε ένα χριστουγεννιάτικο πανηγύρι με τραγούδια και κάλαντα διασκευασμένα σε άλλο στυλ.
16:00
Μία χορευτική ομάδα αποτελούμενη από μαθητές και μαθήτριες του 1ου Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης αυτοσχεδιάζουν, χρησιμοποιώντας τη μουσική του Γιαν Τίρσεν από την «Αμελί» και δημοφιλείς χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
16:30
Η ομάδα χορού vertex συμμετέχει στη δράση “τα Χριστούγεννά τους αλλιώς” με μία παράσταση εξωτερικού χώρου που εξερευνά τις δυνατότητες επαναπροσδιορισμού των ανθρώπινων σχέσεων και αλληλεπιδράσεων στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.
Τα Μουσεία του λιμανιού… Αλλιώς!
Τα μουσεία που φιλοξενούνται στους χώρους του λιμανιού συμμετέχουν ενεργά στη γιόρτη,
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
- Τέσσερις οργανωμένες ξεναγήσεις (12:00, 13:00, 16:00 & 17:00) περιμένουν όσους θέλουν να γνωρίσουν με μία διεισδυτική ματιά την έκθεση «Φεστιβάλ των Αόρατων Πόλεων, Μια κοσμογραφία»
Έκθεση: Τόποι της μνήμης, Πεδία οραμάτων
Δεκέμβριος 2012-Φεβρουάριος 2013

- 14:00
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός contACT παρουσιάζει το «Μπίρι Μπίλι», μία θεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική, βασισμένη στο παραδοσιακό λαϊκό παραμύθι "Η ξανθομαλλούσα".

- 15:00
Η ομάδα «Σκιάς Όναρ» συστήνει στους μικρούς και θυμίζει στους μεγάλους τη μαγεία του πανιού και των σκιών.

- 16:00-18:00
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, προσκαλεί γονείς και παιδιά σε ένα δημιουργικό εργαστήριο γιορτινών κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά.

*Απαραίτητη η τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένων θέσεων, 2310593270, Τρίτη με Σάββατο 10.00-17.00, Ηλικίες 5-95…

Μουσείο Φωτογραφίας
14:00 & 16:00
Ξεναγήσεις
    Το Μουσείο Φωτογραφίας διοργανώνει 2 ξεναγήσεις στην έκθεση «Πέρα από την ιστορία: Η Θεσσαλονίκη μέσα από τη φωτογραφία. Μέρος Α’, Από την Απελευθέρωση μέχρι το Μεσοπόλεμο» (Επιμέλεια: Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Αλίκη Τσιρλιάγκου)

Εκπαιδευτικό προγραμμα
«Το παιχνίδι των πόλεων. Αναζητώντας τις άλλες πόλεις στον χάρτη της Θεσσαλονίκης». Βασισμένο στο βιβλίο «Αόρατες Παρενθέσεις: 27 Πόλεις στη Θεσσαλονίκη», το παιχνίδι προσεγγίζει την αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης, καλώντας τα παιδιά να συνθέσουν το παζλ της Θεσσαλονίκης μέσα από διαφορετικές ιστορίες.

- 13:00
Η τάξη στο καφέ του μουσείου φωτογραφίας αναστατώνεται με το πιο σκανδαλιάρικο Χριστουγεννιάτικο ξεφάντωμα/πάρτυ/ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τον Τιμολέωντα Τιραμόλα. Το ξωτικό των Χριστουγέννων, ο Τιμολέων Τιραμόλας παρασέρνει μικρούς και μεγάλους σ' ένα σπαρταριστό ψυχαγωγικό πρόγραμμα με μαγικά τρυκ, αστείους διαγωνισμούς, πολύ χορό και μουσική στο καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας!

- 17:30
Η αυλαία στο καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας πέφτει με κουκλοθέατρο. «Πετάει-Πετάει το παλτό;», μια ιστορια βασισμένη στο «παλτο» του Νικολάϊ Γκόγκολ και στο βραβευμένο με το διεθνές βραβείο Άντερσεν έργο της Μαρίας Γκρίπε «Λόελλα-η κόρη του Μπαμπά Μπέρτα».

Μουσείο Κινηματογράφου
Αφιερώνει την πρώτη ημέρα του χριστουγεννιάτικου παιδικού προγράμματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης (22-23/12 & 29-30/12) στην εκδήλωση «Τα Χριστούγεννά τους αλλιώς» και προβάλλει δύο αριστουργηματικά κινούμενα σχέδια από τη Δανία, το Jungle Jack και το Σαμψών και Σάλλυ.Τις προβολές πλαισιώνουν ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα ξεναγήσουν τους μικρούς σινεφίλ στη χώρα του κινηματογράφου μέσα από την βιωματική και παιγνιώδη μάθηση. Ζήστε μέσα στο αγαπημένο σας παραμύθι μέσα από το blue box!
Aίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος- Ώρες προβολών:
11:30- Jungle Jack και
16:00- Salmon and Sally

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη. Μέγιστος αριθμός παιδιών: 50 ανά προβολή. Κρατήσεις θέσεων μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου στο τηλ. 2310-508.398. Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στο www.filmfestival.gr

No comments:

Post a Comment