Tuesday, December 11, 2012

O ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ



Μια διαδικτυακή εφαρμογή και ένα ντοκιμαντέρ έρχονται να συμπληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο την έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων», που παρουσιάζεται μέχρι τον Απρίλιο του 2013 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η διαδικτυακή εκπαιδευτική εφαρμογή, που αναρτάται από σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου (www.namuseum.gr), έχει τίτλο «Τα Μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων». Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών, τα οποία καλεί να ερευνήσουν τα μυστήρια του Μηχανισμού, μέσα από 4 αποστολές διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων: του αρχαιολόγου, του επιγραφικού, του μηχανικού και του ιστορικού των επιστημών.
Η αποστολή των παιδιών είναι να απαντήσουν στα 3 βασικά ερωτήματα που έχουν απασχολήσει διαχρονικά όλους τους ερευνητές: Τι είναι και από τι αποτελείται ο Μηχανισμός; Πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει; Πότε, από ποιον και πού κατασκευάστηκε; Για τα παιδιά ηλικίας 15 έως 18 ετών θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμό με έπαθλα. Η διαδικτυακή εφαρμογή είναι δημιουργία του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ η κατασκευή της πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας ΟΤΕ-COSMOTE.
Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το ταξίδι ενός ναυαγίου», που θα προβληθεί στην ΕΤ1 το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012, στις 5 μμ., θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το στήσιμο της έκθεσης, καθώς και η αγωνία να ετοιμαστούν όλα έγκαιρα, έτσι ώστε να αποτυπωθεί για πρώτη φορά όχι μόνον ο Μηχανισμός αλλά το σύνολο του ναυαγίου, που μας δίνει πολλές πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων πάνω στο καράβι, τις συνήθειές τους, τον προορισμό τους μέσα από φουρτουνιασμένες θάλασσες. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Φλώρας Πρησιμιντζή.
Η βδομάδα κλείνει με άρωμα Χριστουγέννων, καθώς την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012, το Μουσείο καλεί τα παιδιά σε μια γιορτή.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (που είναι σήμερα 11 Δεκεμβρίου), παιδιά ηλικίας από 5 ως 12 ετών θα ακούσουν χριστουγεννιάτικες ιστορίες και μύθους από το Δωδεκαήμερο, που θα αφηγηθεί η Νίκη Κάπαρη υπό τους μουσικούς ήχους του Γιάννη Ψειμάδα, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης μικροί και μεγάλοι θα τραγουδήσουν κάλαντα από όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού, στο ισόγειο του Μουσείου.
Η διάρκεια προγράμματος είναι 60 λεπτά, οι ώρες διεξαγωγής του 11:30 π.μ.-12:30 μ.μ., ενώ δεν είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

No comments:

Post a Comment