Friday, December 14, 2012

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΑ 'ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ'



Το τελευταίο μέρος της μεγάλης έρευνας που αφορά την παραγωγή και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, παρουσιάζουν τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 την Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012, στις 23:00.
Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τον τομέα της κτηνοτροφίας, που κάποτε ήταν ένας από τους δυναμικότερους στην Ελλάδα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να εισάγουμε κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα αξίας πάνω από δύο δισ. ευρώ. Και σε αυτόν τον κλάδο, ωστόσο, δε λείπουν οι καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως αυτή που καταγράφει ο φακός της εκπομπής στην περιοχή της Βέροιας. Εκεί, δύο αδέρφια δημιούργησαν μια φάρμα και εκτρέφουν μοσχάρια με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Τα ζώα τρέφονται με  ελληνικά αρωματικά φυτά, ακούγοντας  κλασική μουσική…
Επόμενος σταθμός το χωριό Λιβάδι Ολύμπου, όπου μια ομάδα νέων κτηνοτρόφων ίδρυσε έναν συνεταιρισμό με περισσότερα από 50.000 αιγοπρόβατα. Τα τυροκομικά προϊόντα που παράγουν είναι άριστης ποιότητας και τα διαθέτουν σε χαμηλές τιμές απευθείας στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες.
Το κίνημα «χωρίς μεσάζοντες» εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Στη Θεσσαλονίκη, πρωταγωνιστής ήταν ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής Χρήστος Καμενίδης, ο οποίος διοργανώνει αγορές από παραγωγούς σε καταναλωτές.
Πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας ήταν κάτοικοι της Κατερίνης. Το κίνημα ξεκίνησε με πατάτες, γρήγορα όμως εξαπλώθηκε και σε άλλα τρόφιμα και όχι μόνο. Τελευταία μοίρασαν χριστουγεννιάτικα δώρα, με την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έδιναν τρόφιμα που τους περίσσευαν στο κοινωνικό παντοπωλείο, για να διατεθούν σε ανέργους.               
     
Μεταδίδεται: Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012, στις 23:00
Έρευνα – παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης 
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή
Σκηνοθεσία: Κωστής Κουμαρίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης 
Μοντάζ: Νίκος Παπαναστασίου
Διεύθυνση Παραγωγής: Μπέτυ Πόδα   

No comments:

Post a Comment