Tuesday, December 4, 2012

ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ



Τη συνέχεια της  μεγάλης έρευνας που αφορά την παραγωγή και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, παρουσιάζουν τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 που θα προβληθούν την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου, στις 23:00, επικεντρώνοντας στην απευθείας διάθεση των προϊόντων στον καταναλωτή.
Έως τη  δεκαετία του 1980 η χώρα μας, όχι μόνο είχε αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα, αλλά έκανε και εξαγωγές. Στις μέρες μας όμως, κάνει μαζικές εισαγωγές προϊόντων, που παραδοσιακά καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα προϊόντα που καταναλώνουμε είναι κατά 70% εισαγόμενα. Μόνο τον περασμένο χρόνο, εν μέσω κρίσης, διακινήθηκαν  στην ελληνική αγορά 150.000 τόνοι πατάτας και φρούτων από την Τουρκία, την Αίγυπτο, αλλά και χώρες πιο μακρινές, όπως η Χιλή και η Βραζιλία. Ο Νίκος Ασλανίδης ταξιδεύει στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στις περιοχές της Κοζάνης, των Σερρών, του Κιλκίς, της Ημαθίας και της Άρτας, όπου συνομιλεί με αγρότες, αναζητώντας τις αιτίες του προβλήματος. Οι παραγωγοί μήλων εξηγούν πώς τα προϊόντα τους φτάνουν σε εμάς σε τριπλάσια τιμή από αυτή με την οποία τα πωλούν οι ίδιοι. 
 Ένα άλλο παραδοσιακό ελληνικό προϊόν είναι τα εσπεριδοειδή, καθώς το κλίμα στη χώρα μας ευνοεί τη καλλιέργειά τους. Τα  τελευταία χρόνια, ωστόσο, εισάγουμε χιλιάδες τόνους πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια. Τα ίδιο συμβαίνει και με τις πατάτες, ένα προϊόν που διατέθηκε πρώτο από το κίνημα «χωρίς μεσάζοντες», το οποίο για το λόγο αυτό ονομάστηκε και «κίνημα της πατάτας».
Πρωτοπόρος σε αυτή την πρωτοβουλία, ο καθηγητής της Γεωπονικής σχολής του Α.Π.Θ. Χρήστος Καμενίδης μιλά στην κάμερα της εκπομπής για τα πλεονεκτήματα της απευθείας διάθεσης των προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή και για το πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση.        
                             

Μεταδίδεται: Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012, στις 23:00
Έρευνα – παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης 
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης 
Μοντάζ:  Παναγιώτης Σκούρτης, Νίκος Παπαναστασίου
Σκηνοθεσία: Κωστής Κουμαρίδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μπέτυ Πόδα   

No comments:

Post a Comment