Wednesday, December 12, 2012

ΣΠΙΤΙΑ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ



spitia-ftiagmena-apo…-notes-fotoreportaz 
Πέτρινα ή ξύλινα, πολυτελή ή μη, τα σπίτια των διάσημων μουσικών έχουν την δική τους ιστορία αλλά και αξία. Τα δωμάτια όπου έζησαν σπουδαίοι καλλιτέχνες και δημιουργήθηκαν μερικές από τιςμεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών, είτε έχουν δημοπρατηθεί έναντι αστρονομικών ποσών είτε έχουν μετατραπεί σε μουσεία αποδίδοντας φόρο τιμής στους ιδιοκτήτες τους. 
Οι χώροι  όπου σχηματίστηκαν διάσημα συγκροτήματα, γράφτηκαν αγαπημένα τραγούδια ή ολόκληρα άλμπουμ, οι τοποθεσίες όπου οι μουσικοί έχασαν τη ζωή τους κυμαίνονται σε αξία από περίπου 270.000 δολάρια έως και 5 εκατομμύρια δολάρια. Από το Λονδίνο στο Λος Άντζελες, από το ροκ στην τζαζ, σας παρουσιάζουμε πέντε σπίτια όπου διάσημοι μουσικοί έγραψαν την δική τους ιστορία.

Pink Floyd


Στις 20 Σεπτεμβρίου, το τριώροφο σπίτι στο Βόρειο Λονδίνο, όπου οι Roger Waters, Syd Barrett και Nick Mason σχημάτισαν τους Pink Floyd «βγήκε» σε δημοπρασία. Τα τρία μέλη του θρυλικού συγκροτήματος, έζησαν στο συγκεκριμένο σπίτι στη δεκαετία του 1960, εποχή που ήταν φοιτητές. Το σπίτι τούς το ενοικίαζε ο Mike Leonard, ο τεχνικός που είχε αναλάβει το στήσιμο των συναυλιών τους. Το κτίριο  αν και ιδιαίτερα παλαιό με αρκετές φθορές, δημοπρατήθηκε έναντι 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Πέραν των δωματίων περιλαμβάνει και το εργαστήριο του Leonard το οποίο παρουσιάστηκε σε μια εκπομπή του BBC το 1968. Στο εργαστήριο υπάρχει ένα ξυλόφωνο (το οποίο πιστεύεται ότι ανήκει στον Leonard, και όχι στο συγκρότημα), ένα ηχείο ενσωματωμένο στις μαρκίζες οροφής και η κουκούλα της Aston Martin του Nick Mason για την οποία ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «μπορεί να ταφεί στον κήπο»
Allman Brothers

Το γνωστό ως «Big House» τριώροφο στη Τζόρτζια φιλοξένησε τα μέλη του συγκροτήματος Allman Brothers και τις οικογένειές τους στη δεκαετία του 1970. Με πέντε υπνοδωμάτια, τέσσερα μπάνια, λίμνη, θερμοκήπιο το οποίο μετατράπηκε σε δωμάτιο μουσικής και αίθουσα χορού στο τρίτο πάτωμα, η αξία του εκτιμάται  περί τα 271.000 δολάρια. 
Το σπίτι «ερήμωσε»μετά τον θάνατο του Duane Allman σε τροχαίο δυστύχημα αλλά και του Berry Oakley, επίσης, σε ατύχημα με μοτοσικλέτα. Η δημοσιότητα γύρω από τους θανάτους οδήγησε στην φυγή των υπόλοιπων κατοίκων από το «Μεγάλο Σπίτι».
Σήμερα, το σπίτι έχει μετονομαστεί σε «Allman Brothers Band Museum» και είναι διαθέσιμο προς ενοικίαση για εκδηλώσεις και πάρτι.


Amy Winehouse

 

Η Amy Winehouse, πέθανε το 2011 σε ηλικία μόλις 27 ετών στην κατοικία της στο Λονδίνο. Με την πρώτη δημοσίευση του θανάτου της χιλιάδες φαν της έσπευσαν στο τετραώροφο που ζούσε και έφτιαξαν ένα ιερό στο εξωτερικό χώρο. 
Ο πατέρας της αδικοχαμένης τραγουδίστριας, ήθελε να κρατήσει το σπίτι ως έδρα του Ιδρύματος Amy Winehouse ωστόσο τα μεγάλα έξοδα συντήρησης τον ανάγκασαν να προχωρήσει στην πώλησή του. Η Amy το είχε αγοράσει έναντι 2,88 εκατ. δολαρίων ενώ σήμερα η αξία του έχει εκτοξευθεί στα 4,33 εκατ. δολάρια.


The Beatles


Στα μέσα του 1967 ο George Harrison έμενε σε ένα πολυτελές σπίτι στο Blue Jay Way όταν περιμένοντας έναν δημοσιογράφο και τον Harry Nilsson έγραψε το «Blue Jay Way». «Έχει ομίχλη πάνω από το Λ.Α. και οι φίλοι μου έχουν χάσει τον δρόμο τους» έγραψε σε έναν στίχο ο Harrison εξηγώντας την κατάσταση αναμονής στην οποία βρισκόταν τότε. Το σπίτι το είχε ενοικιάσει από τον Ludwig Gerber, μάνατζερ της Peggy Lee. Η αξία του ανέρχεται στα 4,20 εκατ. δολάρια ενώ τα τετραγωνικά του αγγίζουν τα 4.116 τ.π.

John Coltrane


Το 1952 χτίστηκε σε έναν ήσυχο δρόμο του Long Island, ένα πέτρινο σπίτι όπου ο διάσημος μουσικός της τζαζ, John Coltrane ζούσε με τη σύζυγό του, Alice, από το 1964 μέχρι το θάνατό του το 1967. Στο εν λόγω σπίτι ο Coltrane συνέθεσε το πιο φημισμένο έργο του, "A Love Supreme", καθώς και όλα τα τελευταία κομμάτια του.
Μετά τον θάνατό του το σπίτι υπέστη σοβαρές ζημιές και έφτασε σε σημείο να χρίζει κατεδάφισης. Ωστόσο το 2006, η πόλη του Huntington το αγόρασε έναντι 975.000 δολαρίων και έκτοτε καταβάλλονται προσπάθειες ανοικοδόμησης προκειμένου να ανοίξει για το κοινό.

No comments:

Post a Comment