Monday, December 17, 2012

Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ



Επ  ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, ανεβαίνει στο Studio Όρα, από την ομάδα Angelus Novus και σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, ένα από τα πιο σημαντικά έργα του σουηδού συγγραφέα και της παγκόσμιας δραματουργίας: η Σονάτα των φαντασμάτων.

Σε τρεις διαδοχικές κινήσεις, σαν εκείνες που χαρακτηρίζουν μια μουσική σονάτα, παρουσιάζεται η πορεία του ιδεαλιστή φοιτητή Άρκενχολτζ από τον δρόμο στην καρδιά ενός μεγαλόπρεπου και εκθαμβωτικού σπιτιού που τον γοητεύει και τον έλκει, όπως και οι κάτοικοί του. Είναι στην πραγματικότητα μια πορεία ζωής και μύηση στη ζωή, ένα ταξίδι αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης. Καθ' οδόν, άνθρωποι και πράγματα απεκδύονται την απατηλή όμορφη όψη τους και φανερώνουν την αενάως μεταβαλλόμενη φύση τους.

Ελάχιστα παιγμένη, (λόγω ίσως των σκηνικών δυσκολιών της), ακατάτακτη, αινιγματική και ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες, η Σονάτα, γραμμένη το 1907, προαναγγέλλει πολλές μετέπειτα καλλιτεχνικές αναζητήσεις και εξελίξεις (εξπρεσιονισμό, σουρεαλισμό, θέατρο της σκληρότητας, θέατρο του παραλόγου…). Πρόκειται για ένα ονειρόδραμα όπου, σύμφωνα με τον συγγραφέα, «όλα είναι πιθανά, όλα είναι δυνατά»  και που «είναι τρομακτικό όπως είναι η ίδια η ζωή όταν πέφτουν τα λέπια που καλύπτουν τα μάτια μας και βλέπουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι». Έργο οριακό, αλλά και έργο όπου τα όρια συγχέονται. Το πραγματικό και το μη πραγματικό, οι ζωντανοί και οι νεκροί, η ομορφιά και η ασχήμια, η αθωότητα και η διάβρωση, το τραγικό και το κωμικό, ανταλλάσσουν διαρκώς τις ταυτότητές τους,  θολώνοντας το περίγραμμα και την ουσία τους…

Ταυτότητα της παράστασης
Έργο: Η Σονάτα των φαντασμάτων
Συγγραφέας: Αύγουστος Στρίντμπεργκ
Απόδοση στα ελληνικά – Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνκά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Απόστολος Αποστολίδης
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Μακιγιάζ: Μελίνα Γλαντζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντιγόνη Μπάρμπα
Βοηθός ενδυματολόγου: Διδώ Γκόγκου

Παίζουν:
Δέσποινα Κολτσιδοπούλου, Αντιγόνη Μπάρμπα, Αναστασία Μιροσνιτσένκο, Πέτρος Παπαζήσης, Νίκος Πολοζιάνης, Κωστής Ραμπαβίλας, Αναστάσης-Δημήτρης Ροϊλός, Γιώργος Σοφικίτης, Στεργιάνα Τζέγκα.

Φωτογραφίες: Αθανάσιος Μπαμπάκης
Σχεδιασμός διαφημιστικού υλικού: Αμαρυλλίς Κόκκου
Επικοινωνία: Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni.artminds@gmail.com
Info
Πρεμιέρα: Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012
Χώρος: Studio Όρα – Αντωνίου Καμάρα 3  - (έναντι Χ.Α.ΝΘ., δίπλα στο Θέατρο Όρα)
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 9.15 μ.μ., Κυριακή στις 8.00 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά, χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων:             12 ευρώ (κανονικό)
8 ευρώ (φοιτητικό, ομαδικό, Ο.Λ.Μ.Ε.)
5 ευρώ (ατέλειες, Ο.Α.Ε.Δ.)
Κρατήσεις: 2310232799 και 6945373811

No comments:

Post a Comment