Thursday, December 6, 2012

ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β


Στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και στο εργαστήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα μεταφερθεί για να ερευνηθεί μικρό τμήμα του σκελετικού υλικού του Φιλίππου Β', που βρέθηκε μέσα στη χρυσή λάρνακα, στον τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα, το 1977, από τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο.
Το αίτημα της διευθύντριας της ανασκαφής του ΑΠΘ στη Βεργίνα, καθηγήτριας Αρχαιολογίας Χρυσούλας Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, για τη μεταφορά των θραυσμάτων εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σκοπός της μεταφοράς είναι η μικροσκοπική φωτογράφηση και διερεύνηση, μέσω ειδικών αναλύσεων, του άγνωστου υλικού που έχει επικαθήσει στα οστά. Το υλικό αυτό έχει βρεθεί και σε άλλες ταφές της Μακεδονίας, είναι όμως η πρώτη φορά που γίνεται διεξοδική έρευνα για τη χημική και ορυκτολογική του σύσταση, η δε ανίχνευσή του, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τις διαδικασίες διάβρωσης της λάρνακας, καθώς και για τα τελετουργικά υλικά της εποχής.
Το σκελετικό υλικό αποτελείται από χιλιάδες θραύσματα οστών, πολλά εκ των οποίων είναι μικροσκοπικά, ξεπερνώντας μόλις τα λίγα χιλιοστά. Κάποια από τα οστά διασώζονται ακέραια.
Δύο μελέτες του σκελετικού υλικού έγιναν τα πρώτα χρόνια μετά την ανασκαφή: η πρώτη από Ελληνες επιστήμονες, η δεύτερη από Βρετανούς ειδικούς, με επικεφαλής τον Τζόναθαν Μάσγκρεϊβ. Οι δύο μελέτες απετέλεσαν τη βάση για να ανοίξει διάλογος με άρθρα και αντικρουόμενες θεωρίες επιστημόνων σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού (τέθηκε το θέμα αν ήταν όντως ο Φίλιππος Β' ή ο Φίλιππος Γ' Αρριδαίος).
Το τελευταίο διάστημα η κ. Παλιαδέλη ανέλαβε πρωτοβουλία για τη δημιουργία βάσης δεδομένων που στόχο έχει να καταγράψει αναλυτικά τη μορφή, τα στοιχεία παθολογίας και τις σύγχρονες επεμβάσεις σε όλα τα οστά του σκελετού που περιείχε η χρυσή λάρνακα στον κυρίως θάλαμο του τάφου.

No comments:

Post a Comment