Thursday, December 6, 2012

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ ΝΤΑΙΗΒ ΜΠΡΟΥΜΠΕΚ




Ο Αμερικανός πιανίστας της τζαζ Dave Brubeck, που πέθανε την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου, παραμονή των 92ων γενεθλίων του, γνώρισε τη δόξα στη δεκαετία του '50 με το κομμάτι "Take Five", που ηχογράφησε με το κουαρτέτο του και σημείωσε παγκόσμια επιτυχία.

Γεννημένος στις 6 Δεκεμβρίου του 1920 στο Κόνκορντ (δυτική Καλιφόρνια), μέλος μιας οικογένειας μουσικών, προσανατολίστηκε πρώτα σε μια καριέρα κτηνιάτρου τον κέρδισαν όμως οι μουσικές σπουδές κοντά στον Darius Milhaud για τρία χρόνια.

Το 1951, σχημάτισε ένα κουαρτέτο τζαζ με τον σαξοφωνίστα Paul Desmond, τον ντράμερJoe Morello και τον μπασίστα Eugene Wright. Ηχογράφησαν το 1959 την σύνθεση του Desmond "Take Five", η οποία τον ανέβασε στην κορυφή. 
 
Ο δίσκος "Time out", που περιλαμβάνει το θρυλικό κομμάτι "Blue rondo a la Turk"(σύνθεση του Brubeck), πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Το κουαρτέτο θα παραμείνει ενωμένο για δεκαπέντε χρόνια. 

Το 1958 ο Brubeck σχηματίζει ένα νέο κουαρτέτο με τον σαξοφωνίστα Gerry Mulligan. Από το 1972, παίζει με δυο από τους γιους του (Δύο Γενιές Brubeck) και ξαναβρίσκει τον Mulligan το 1975. 

Εδώ και είκοσι χρόνια, Dave Brubeck δεν σταμάτησε να παίζει σε όλα τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ τζαζ, χωρίς να απομακρύνεται πολύ από το στυλ που του εξασφάλισε την επιτυχία στη δεκαετία του 50: χρήση της αντίστιξης, πολυφωνία, πειραματισμός στους ρυθμούς (η σύνθεση του "Take Five" έχει γίνει σε 5/4).

Πιστός στην κλασική του εκπαίδευση, έχει επίσης συνθέσει μουσική για δύο μπαλέτα, μια μουσική κωμωδία, τρία ορατόρια, τέσσερις καντάτες, μια λειτουργία, πολλά κομμάτια για ορχήστρα τζαζ και συμφωνική ορχήστρα, καθώς και πολυάριθμα έργα για πιάνο.

Παντρεμένος από το 1942, ο Dave Brubeck ήταν πατέρας έξι παιδιών.

No comments:

Post a Comment