Monday, December 17, 2012

ΔΥΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ

Έχοντας ολοκληρώσει μια λεπτομερή χαρτογράφηση του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης, τα δίδυμα σκάφη Grail της NASA πρόκειται να αυτοκαταστραφούν προσκρούοντας σε ένα βουνό κοντά στο βόρειο πόλο του φεγγαριού. Η αυτοκτονία προγραμματίζεται για τις 00.28 ώρα Ελλάδας την Τρίτη.

Οι δύο δορυφόροι, με τις ονομασίες Ebb και Flow, έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα καύσιμά τους και οι φθίνουσες τροχιές τους είχαν πέσει σε ύψος μόλις 23 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Σελήνης.

Από την εκτόξευσή τους τον Ιανουάριο του 2012, τα σκάφη της αποστολής Grail πετούσαν σε σχηματισμό, το ένα πίσω από το άλλο, μετρώντας αδιάκοπα τη μεταξύ τους απόσταση. 

Οι ανεπαίσθητες μεταβολές στην απόσταση αυτή προκαλούνται από τοπικές ανωμαλίες στο βαρυτικό πεδίο της Σελήνης, οι οποίες αντιστοιχούν σε περιοχές χαμηλότερης ή υψηλότερης πυκνότητας. 


Η μελέτη της κατανομής της μάζας στη Σελήνη, εξηγεί η NASA σε ανακοίνωσή της, δίνει πληροφορίες για την εσωτερική σύσταση και δομή του δορυφόρου και αναμένεται να βοηθήσουν τους πλανητολόγους να κατανοήσουν πώς σχηματίστηκε η Γη αλλά και άλλοι βραχώδεις πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος.

Οι δύο δορυφόροι θα προσκρούσουν στην επιφάνεια με ταχύτητα 6.051 χιλιόμετρα την ώρα, ή 1,7 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Η πρόσκρουση δεν είναι δυνατό να καταγραφεί με τηλεσκόπια αφού το σημείο μηδέν θα βρίσκεται εκείνη την ώρα βυθισμένο στο σκοτάδι.

No comments:

Post a Comment