Tuesday, December 11, 2012

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΠΟΤΣΗ


Για 29η συνεχή χρονιά απονεμήθηκαν από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Β. Μπότση» τα βραβεία στους δημοσιογράφους που έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές επιτυχίες τόσο στον έντυπο λόγο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο και οι οποίοι διακρίθηκαν για τον σεβασμό τους στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι σήμερα η ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση είναι μεγαλύτερη από ποτέ και επισήμανε τη σημασία του Τύπου, η οποία -όπως είπε- είναι τεράστια στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία 10 με 15 χρόνια είχαμε μια φούσκα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάποιοι λαθρόβιοι χάρη στη διαπλοκή επιβίωσαν και στέρησαν από τα υγιή μέσα μαζικής ενημέρωσης τις συνθήκες να μπορούν να αναπνέουν. Όλοι έχουμε ευθύνες». Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία της δημοσιογραφίας, λέγοντας ότι όταν ο ίδιος ξεκίνησε να δημοσιογραφεί, η δεοντολογία είχε ιδιαίτερη βαρύτητα και οι ειδήσεις διασταυρώνονταν από όλες τις πλευρές.
Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι θα ανοίξει τον διάλογο για την ανάπτυξη στον χώρο των ΜΜΕ και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από το διαδίκτυο.
Τα τέσσερα βραβεία του Ιδρύματος πήραν:
- Οι δημοσιογράφοι, οι συντελεστές και η διοίκηση της ΕΡΤ3, για την άρτια και πολύπλευρη κάλυψη των εκδηλώσεων της εκατοστής επετείου από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την παρουσίαση της σειράς «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης», που αποτελεί προϊόν συλλογικής δουλειάς. Το συγκεκριμένο βραβείο, που αντιστοιχεί στο ποσό των 1.000 ευρώ και αποφασίστηκε να δοθεί συμβολικά στο ταμείο αλληλεγγύης ανέργων δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΜ-Θ, παρέλαβε ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3 Κώστας Μπλιάτκας.
- Η Ελίζα Παπαδάκη, για την αρθρογραφία και ανάλυση οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων.
Ο Γιώργος Ντουδεσκέας, για τις δημοσιογραφικές έρευνες και αποκαλύψεις του ελεύθερου ρεπορτάζ, στο οποίο προΐσταται, στην εφημερίδα Real News.
Ο Χρίστος Βασιλόπουλος, για το ρεπορτάζ, την παρουσίαση και την ευθύνη της τηλεοπτικής εκπομπής-έρευνας «Μηχανή του Χρόνου».
Το βραβείο ξένου Τύπου «Κώστας Τσατσαρώνης» δόθηκε στην Έλενα Σμιθ για την επί 22 χρόνια κάλυψη ελληνικών και βαλκανικών θεμάτων, ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Guardian/Observer», στην Ελλάδα.
Από τα ειδικά βραβεία:
Τα βραβεία Κοινοβουλευτικού Ρεπορτάζ δόθηκαν στην Κατερίνα Γκίκα (το βραβείο «Γιάννης Φάτσης») και στον Γιώργο Μπουρδάρα (το βραβείο «Χρήστος Πασαλάρης»).
Τα βραβεία Οικονομικού Ρεπορτάζ στους Πέτρο Κρυσταλάκο και Κώστα Στούπα.
Το βραβείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Γιώργο Κιούση και το βραβείο «Απόστολος Μαγγανάρης» στην Ένωση Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.
Τιμητικές διακρίσεις πήραν ο Αντώνης Κούρτης (πρώην διευθυντής των εφημερίδων «Θεσσαλονίκη», «Αγγελιοφόρος», ενώ διετέλεσε ακόμη πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, πρόεδρος της ΔΕΘ και κυβερνητικός εκπρόσωπος), για την πολυετή και ευδόκιμη προσφορά του στη δημοσιογραφία, και ο Γιάννης Θειακός, για την επιτυχημένη πολυετή πορεία του στο αθλητικό ρεπορτάζ.
Επίσης βραβεύτηκαν ο Δημήτρης Ζαννίδης, ο Λάμπρος Καλαρρύτης, ο Βασίλης Νικολόπουλος, η Έλενα Ριζεάκου και ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου.

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Τέλος, ειδική τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στην πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για το πολύπλευρο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

No comments:

Post a Comment