Saturday, December 15, 2012

ΣΚΑΛΙ ΣΚΑΛΙ ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ


Γυμναστική «εντολή»: ένα-ένα τα σκαλιά
Αν θέλετε να χάσετε πολλές θερμίδες να ανεβαίνετε τα σκαλοπάτια ένα-ένα

Λονδίνο 
Αν επιλέξετε να ανεβείτε μια σκάλα για να ασκηθείτε ο πιο αποδοτικός τρόπος για αυτόν τον σκοπό είναι να ανεβείτε τα σκαλιά ένα-ένα. Σύμφωνα με νέα μελέτη, αν κάποιος ανεβαίνει τα σκαλοπάτια ένα-ένα καίει τελικά περισσότερες θερμίδες από ότι αν τα ανεβαίνει ανά δύο με κάθε βήμα.
Οι θερμίδες
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Roehampton στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι κάποιος που ξεκινά να ανέβει μια σκάλα και αποφασίζει να το κάνει «πηδώντας» κάθε φορά δυο σκαλιά καταναλώνει περισσότερη ενέργεια μόνο στην αρχή ενώ αν την ανέβει σκαλί-σκαλί τελικά καίει περισσότερες θερμίδες.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αν κάποιος ανέβει μια σκάλα 15 μέτρων και σε κάθε βήμα περνάει δύο σκαλιά κατά μέσο όρο θα κάψει 260 θερμίδες. Αν όμως ανέβει τη σκάλα των 15 μέτρων σκαλί-σκαλί θα κάψει κατά μέσο όρο 302 θερμίδες.
«Μια εξήγηση για τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας όταν ανεβαίνεις τα σκαλιά ένα-ένα είναι ότι πρόκειται για μια διαδικασία που διαρκεί περισσότερο χρόνο. Ισως υπεισέρχονται και παράγοντες της εμβιομηχανικής. Το να ανεβαίνεις ένα σκαλί κάθε φορά ίσως έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού συστολής των μυών, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας» αναφέρει ο καθηγητής Λιούις Χάλσει, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

No comments:

Post a Comment