Sunday, December 9, 2012

ΣΗΜΕΡΑ-9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   1608: γεννιέται ο ’γγλος ποιητής, Τζον Μίλτον. 

   1714: ξαναρχίζει ο πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και τις Αυστρία, Ρωσία και Βενετία. Το αποτέλεσμα είναι να εκδιωχθούν οι Βενετσιάνοι από Πελοπόννησο και η χώρα να υπαχθεί στους Οθωμανούς. Η διαφορά για τους Έλληνες δεν ήταν πολύ μεγάλη. 

   1793: "εκδίδεται η ""The Minerva"", η πρώτη καθημερινή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, από τον λεξικογράφο Νόα Γουέμπστερ." 

   1859: γεννιέται σε αρχοντικό της Πλάκας ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Δροσίνης. 

   1868: ο Γλάδστον γίνεται πρωθυπουργός της Βρετανίας στην πρώτη από τις τέσσερις εκλογικές του νίκες. Είχε διατελέσει ύπατος αρμοστής των Ιονίων Νήσων (1858) και συνηγόρησε στο να αποδοθούν στην Ελλάδα η Θεσσαλία και η ’ρτα. 

   1883: γεννιέται ο αρχιστράτηγος και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος. 

   1883: γεννιέται ο σταρ του Χόλιγουντ Ντάγκλας Φέρμπανκς που κυριάρχησε στο βωβό κινηματογράφο. 

   1886: "γεννιέται ο Κλάρενς ""Bob"" Μπερντσάι , εφευρέτης και ιδρυτής της εταιρίας τροφίμων ""General Foods Company""" 

   1898: γεννιέται ο γνωστός κλόουν, Έμμετ Κέλι. 

   1898: φτάνει στα Χανιά και αναλαμβάνει Ύπατος Αρμοστής Κρήτης, εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων ο διάδοχος πρίγκιπας Γεώργιος. 

   1899: γεννιέται ο δημιουργός του γνωστού καρτούν Μπαμπάρ, Ζαν ντε Μπράνχοφ. 

   1900: ο Αμερικανός τενίστας Ντουάιτ Ντέιβις αγωνοθετεί με την ευκαιρία της αγγλο-αμερικανικής συνάντησης τένις ένα νέο αργυρό κύπελλο βάρους 18 κιλών, το γνωστό μέχρι σήμερα Davis Cup. 

   1902: γερμανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία εισβάλλουν στο λιμάνι Λα Γκουάιρα και αιχμαλωτίζουν το στόλο της Βενεζουέλας. 

   1915: γεννιέται στο Jarotschin της Γερμανίας η υψίφωνος Ελίζαμπεθ Σβάρτκοπφ. 

   1916: γεννιέται ο ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ισσούρ Ντέμσκι. 

   1919: ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για το Παρίσι, με σκοπό να παραβρεθεί στον καταρτισμό της οριστικής Συνθήκης Ειρήνης με την Τουρκία, της Συνθήκης των Σεβρών. 

   1921: συγκίνηση και διαμαρτυρίες προκαλεί η είδηση της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. 

   1923: πραγματοποιήθηκε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός το συλλαλητήριο των φιλοβασιλικών οργανώσεων. Στα επεισόδια που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 8 άτομα και τραυματίστηκαν 16. 

   1929: γεννιέται ο Αμερικανός, ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζον Κασαβέτις. 

   1929: η 18χρονη ηθοποιός Τζίτζερ Ρότζερς, μετέπειτα θρυλικό χορευτικό ντουέτο με τον Φρεντ Αστέρ, κάνει το ντεμπούτο της σε θέατρο του Μπροντγουέι. 

   1929: παραιτείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Παύλος Κουντουριώτης, για λόγους υγείας. Αντικαταστάτης του εκλέγεται ο Αλέξανδρος Ζαΐμης 

   1930: Κονδύλης και Παπαναστασίου αποφασίζουν να συνεργαστούν, αντιπολιτευόμενοι την κυβέρνηση του Βενιζέλου. 

   1940: ξεσπά η αγγλική αντεπίθεση εναντίον οχυρωμένων Ιταλών στο Σίντι Μπαράντι, στην Αίγυπτο. 

   1940: το χαρμόσυνο άγγελμα της απελευθέρωσης του Αργυροκάστρου μεταδίδεται σε ολόκληρη την Ελλάδα με τυμπανοκρουσίες. 

   1941: η Κίνα κηρύττει πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. 

   1953: γεννιέται ο βραβευμένος με ΕΜΙ ηθοποιός και σκηνοθέτης, Τζον Μάλκοβιτς. 

   1957: γεννιέται ο τραγουδιστής Ντόνι Όσμοντ, μέλος της γνωστής οικογένειας τραγουδιστών. 

   1958: ιδρύεται στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, το αντικομμουνιστικό σωματείο του John Birch, που είχε ως στόχο του να παλέψει εναντίον κάθε κομμουνιστικού στοιχείου στην αμερικανική κοινωνία. 

   1962: ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, η Τανγκανίκα ανακηρύσσεται Δημοκρατία μέσα στην Κοινοπολιτεία. 

   1963: στις ΗΠΑ, το FBI καταλήγει ότι, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ενήργησε από μόνος του στη δολοφονία του Προέδρου Τζον Κένεντι. 

   1967: ο Νικολάε Τσαουσέσκου, εκτός από πανίσχυρος γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος, γίνεται και πρόεδρος της Ρουμανίας. 

   1968: "παρουσιάζεται το πρώτο ""ποντίκι"" για ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ." 

   1970: πεθαίνει, σε ηλικία 79 ετών, ο στρατηγός και Πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκολ. 

   1970: το ζεύγος Κωνσταντίνου και Αμαλίας Καραμανλή υποβάλλει αγωγή διαζυγίου σε γαλλικό δικαστήριο. 

   1971: πεθαίνει, σε ηλικία 75 ετών, η δοκιμιογράφος και κριτικός Ελένη Ουράνη, γνωστή ως ’λκης Θρύλος. 

   1972: "πεθαίνει η ""φαρμακόγλωσσα"" Λουέλα Πάρσονς, αρθρογράφος κοσμικών στηλών για το Χόλιγουντ." 

   1972: το Βόρειο Βιετνάμ και η ΕΣΣΔ καταλήγουν σε συμφωνία για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Ανόι. 

   1979: η Διεθνής Αμνηστία, στην ετήσια αναφορά της, επισημαίνει την αύξηση της παγκόσμιας βίας κατά των πολιτικών διαφωνούντων. 

   1983: μόλις ο Βασίλης Γκούμας σημειώνει τον 10.000ό πόντο του στον αγώνα ΑΕΚ- ΒΑΟ στο γήπεδο του Ιωνικού ΝΦ, ο αγώνας σταματά και ο αρχηγός του ΒΑΟ, Αλέκος Παρασκευάς, του προσφέρει αναμνηστική πλακέτα ενώ συμπαίκτες και αντίπαλοι τον αγκαλιάζουν. Ο Γκούμας είναι ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα πίσω από τον Νίκο Γκάλη με 11.030 πόντους. 

   1985: "καταδικάζονται σε ισόβια ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Χόρχε Βιντέλα και ο σύντροφος του, μέλος της χούντας, ναύαρχος Εμίλιο Μασέρα, για τη συμμετοχή τους στον ""βρώμικο πόλεμο"" κατά των αριστερών επαναστατών, στον οποίο πάνω από 9.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν." 

   1987: "στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκινά η παλαιστινιακή ""Ιντιφάντα"", εναντίον των Ισραηλινών." 

   1987: στο Περού, πτώση αεροπλάνου στον Ειρηνικό Ωκεανό αφανίζει την ομάδας Αλιάνσα Λίμα, που επέστρεφε από την Πακούλπα στη Λίμα, όπου είχε κερδίσει έναν αγώνα του περουβιανού πρωταθλήματος. 

   1989: η Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Νάντια Κομανέτσι, χρυσή ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ 1976, αυτομολά στις ΗΠΑ. 

   1990: "ο Λεχ Βαλέσα, πρώην συνδικαλιστής ηγέτης της ""Αλληλεγγύης"", κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, εξασφαλίζοντας το 77% των ψήφων." 

   1990: ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκλέγεται Πρόεδρος της Σερβίας στις πρώτες μετά 50 χρόνια πολυκομματικές εκλογές στη χώρα. 

   1990: ο Τζουζέπε Λορένζο της Μπολόνια αποβάλλεται μόλις στο 10ο δευτερόλεπτο του αγώνα του καμπιονάτο με την Πάρμα και γίνεται ο παίκτης με την πιο γρήγορη αποβολή στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. 

   1991: επιστήμονες της Νέας Ζηλανδίας ανακοινώνουν ότι, ο πληθυσμός των πιγκουΐνων στην Ανταρκτική μειώθηκε κατά 23%, τα τελευταία τρία χρόνια. 

   1991: η ’γκυρα εκφράζει την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη ένταξη της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ), χωρίς την ταυτόχρονη ένταξη της Τουρκίας. 

   1992: ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι, πολλοί Έλληνες έμποροι παραβιάζουν το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, μεταφέροντας καύσιμα μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας. 

   1992: στη Βρετανία, ανακοινώνεται ο χωρισμός του διαδόχου Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, από τον πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ. 

   1993: ο πρόεδρος του αφρικανικού κογκρέσου, Νέλσον Μαντέλα, δέχεται να μοιραστεί το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. 

   1993: πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι, νέα μεγάλη διαδήλωση κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. 

   1993: σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις, στη Βρετανία, πωλείται σε τιμή-ρεκόρ ελληνικό αγγείο του 6ου π.Χ. αιώνα. 

   1994: μετά από 70 χρόνια, συναντιούνται για πρώτη φορά εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης και του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του IRA, για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία. 

   1994: στην Κίνα, 312 άτομα, κυρίως παιδιά, σκοτώνονται από πυρκαγιά, που ξεσπά σε κινηματογράφο της πόλης Καραμάι. 

   1995: Βρετανία και ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι, ο Ραούφ Ντενκτάς έχει προβεί σε στροφή στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ότι, έχει σημειωθεί πρόοδος. 

   1995: σταθεροποιημένη είναι η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, σύμφωνα με τα ιατρικά ανακοινωθέντα. 

   1996: το Νόμπελ εναλλακτικής ιατρικής παραλαμβάνει στη Σουηδία, ο Έλληνας ομοιοπαθητικός, Γιώργος Βυθούλκας. 

   1997: στην Τουρκία, βάσει της τελευταίας απογραφής, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 62,5 εκατομμύρια κατοίκους. 

   1998: "ο Ολυμπιακός προκρίνεται για πρώτη φορά στα 73 χρόνια της ιστορίας του στους ""8"" του Champions League, αλλά και οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης ποδοσφαίρου." 

   1998: πεθαίνει στο Σαν Ντιέγκο, σε ηλικία 84 ετών, ο πυγμάχος ελαφρών βαρών Archie Moore. Αποχώρησε σε ηλικία 49 ετών με 11 τίτλους σε 27 χρόνια και 141 νοκ-άουτ σε 228 αγώνες. 

   1999: "ξεκινά η πρώτη Διεθνής Έκθεση Αθλητικών Ειδών, Εγκαταστάσεων και Εξοπλισμού ""SPORTEXPO"" στη Θεσσαλονίκη." 

   1999: "ο τζόκεϊ Λαφίτ Πίνσεϊ Τζ. ισοφαρίζει το ρεκόρ 8.833 νικών του Γουίλι Σουμέικερ, όταν κερδίζει την 4η κούρσα στο Hollywood Park ιππεύοντας τον ""I Be Casual""." 

   1999: ο Τσαρλς Μπάρκλεϋ αναγκάζεται να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, όταν τραυματίζεται στο γόνατο κατά τη διάρκεια του αγώνα Philadelphia 76ers- Huston Rockets (83-73). 

   1999: οι Chicago Bulls ισοφαρίζουν το χειρότερο ξεκίνημα της ιστορίας τους με 1-15 (την περίοδο 1967-68) όταν χάνουν με 107-93 από τους Cavaliers 

   2000: ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, του εργατικού κόμματος, ανακοινώνει την παραίτηση του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. 

   2002: ο γ.γ του ΟΗΕ παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιο του για την επίλυση του Κυπριακού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαπιστώνει βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο. 

No comments:

Post a Comment