Wednesday, December 5, 2012

ΣΗΜΕΡΑ-5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   1776: ιδρύεται η Φι Μπέτα Κάππα (ΦΒΚ), η πρώτη πανεπιστημιακή αδελφότητα στο Κολέγιο William and Mary, στο Γουίλιαμσμπεργκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Σκοπός της ήταν η μελέτη των ελληνικών κλασσικών γραμμάτων. 

   1782: γεννιέται ο Μάρτιν Βαν Μπιούρεν, 8ος Πρόεδρος των ΗΠΑ 

   1791: πεθαίνει στη Βιέννη, σε ηλικία 35 ετών, ο μεγάλος συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Το έργο του περιλαμβάνει 41 συμφωνίες. 

   1804: επανεκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τόμας Τζέφερσον, που σύνταξε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. 

   1870: πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς, ο πατέρας, συγγραφέας των «Τριών Σωματοφυλάκων» και του «Κόμη Μοντεκρίστο». 

   1892: εκλέγεται στη Ράιχσταγκ, τη γερμανική Βουλή ο αντισημίτης Χέρμαν ’λουαρντ. 

   1893: γεννιέται ο Αμερικανός στρατηγός του ιππικού Τζορτζ ’ρμστρονγκ Κάστερ. Έγινε διάσημος όταν έχασε τη μάχη του Λιτλ Μπινγκ Χορν ενάντια στους Ινδιάνους Σιου, υπό τον αρχηγό Καθιστό Ταύρο, όπου σκοτώθηκαν ο ίδιος και όλοι οι στρατιώτες του. 

   1901: γεννιέται ο Γουόλτ Ντίσνεϋ, δημιουργός του Μίκυ Μάους και των πάρκων Ντίσνεϋλαντ. Πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1966. 

   1905: στη Βρετανία, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Χένρι Κάμπελ-Μπάνερμαν γίνεται πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του ’ρθουρ Μπάλφουρ 

   1906: γεννιέται ο Αμερικανός παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός Ότο Πρέμινγκερ. 

   1908: χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο αμερικανικό ποδόσφαιρο αριθμοί στις φανέλες, από τους Πάνθηρες του Πανεπιστημίου Pittsburgh στο14-0 επί του Πανεπιστημίου Washington & Jefferson 

   1909: "πεθαίνει στο Μόναχο ο γνωστός ελληνιστής και βυζαντινολόγος Κάρολος Κρουμπάχερ, συγγραφέας της ""Ιστορίας των Βυζαντινών Γραμμάτων"" και διευθυντής του ""Βυζαντινού Δελτίου""." 

   1910: "νέο πολιτικό κόμμα, που συγκροτείται από τη γνωστή ομάδα ""Κοινωνιολόγων"" του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, κάνει την εμφάνισή του στη νέα Βουλή." 

   1912: για πρώτη φορά στον κόσμο, οι Έλληνες χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα για βομβαρδισμούς στο Μπιζάνι. 

   1917: συναντώνται στο Μπρετ - Λιτόβσκ εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Ρωσίας των Μπολσεβίκων και συμφωνούν την ομόνυμη ανακωχή, που θα αρχίσει να ισχύει από τις 21 Δεκεμβρίου. 

   1921: η Βρετανία φτάνει σε συμβιβασμό με την οργάνωση Σιν Φέιν. Η Ιρλανδία γίνεται ελεύθερο κράτος μέσα στη βρετανική αυτοκρατορία. 

   1926: "πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, που θεωρείται ο ""πατέρας"" του ιμπρεσιονισμού." 

   1931: στη συνάντηση Νιουκάστλ- Πόρτσμουθ δεν σημειώνεται ούτε ένα κόρνερ. 

   1932: γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και στιχουργός Λιτλ Ρίτσαρντ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ρίτσαρντ Πένιμαν. 

   1933: με την 21ης τροποποίηση στο αμερικανικό Σύνταγμα παύεται η ποταπαγόρευση, που είχε επιβληθεί το 1920. 

   1934: γεννιέται ο ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Νίκος Κούρκουλος. 

   1940: ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Πρεμετή. Ο εχθρός τρέπεται σε φυγή προς την Κλεισούρα. Την ίδια μέρα σκοτώνεται ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός, ο εβραϊκού θρησκεύματος συνταγματάρχης, Μαρδοχαίος Φριζής. 

   1941: "εκδίδεται το μυθιστόρημα ,""Η θάλασσα του Κορτέζ"", του Τζον Στάινμπεκ" 

   1941: οι γερμανικές δυνάμεις, που είχαν προχωρήσει σε απόσταση 20 μιλίων από τη Μόσχα, υποχωρούν κάτω από την αποφασιστική αντεπίθεση των Ρώσων 

   1945: χάνονται αεροσκάφη της αμερικανικής αεροπορίας κατά την πτήση τους στο τρίγωνο των Βερμούδων. 

   1946: γεννιέται στη Μπαρτσελόνα ο Ισπανός λυρικός τενόρος Χοσέ Καρρέρας. 

   1950: σκάνδαλο στη Μονή Κερατέας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, όταν κατά την επέμβαση αστυνομικών και εισαγγελέα απελευθερώνονται πολλές πλούσιες ηλικιωμένες γυναίκες, που κρατούνταν σε άσχημες συνθήκες μαζί με 36 αγόρια και κορίτσια. 

   1951: "πεθαίνει στη Νότια Καρολίνα σε ηλικία 64 ετών ο ""Ξυπόλητος Joe"" Jackson, ο παίκτης των White Sox, που υπήρξε το ίνδαλμα της δεκαετίας 1910-20. Είχε κατηγορηθεί μαζί με άλλους 7 συμπαίκτες για στημένα παιχνίδια στο World Series του 1919, όταν η ομάδα του έχασε επίτηδες, δωροδοκημένη από πανίσχυρους μπουκμέικερ έναντι του ποσού των 80.000 δολαρίων με μεσάζοντα τον Chick Gandil" 

   1952: "κάνει πρεμιέρα το σόου ""’μποτ και Κοστέλο""." 

   1953: αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ιράν. 

   1961: γεννιέται η τραγουδίστρια Σοφία Βόσσου. 

   1961: στο Κογκό, δυνάμεις του ΟΗΕ εξαπολύουν επίθεση στην Κατάνγκα. 

   1962: οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συμφωνούν να συνεργαστούν ως προς τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος. 

   1963: ορκίζεται δεύτερος αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης ο Στέφανος Στεφανόπουλος. 

   1969: "η ""τεχνητή βηματοδότηση"" της καρδιάς αρχίζει να εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα." 

   1969: ο Εμίλ Ζάποτεκ αποτάσσεται από τον στρατό, όπου είχε το βαθμό του συνταγματάρχη, επειδή εκφράζει την υποστήριξή του στην ’νοιξη της Πράγας. 

   1977: η Αίγυπτος διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Συρία, την Αλγερία, τη Λιβύη, το Ιράκ και τη Νότια Υεμένη. 

   1981: η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα, που προέβλεπε την ποινή φυλάκισης για τη μοιχεία. 

   1984: ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ γίνεται ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, όταν σε ηλικία 37 ετών υπογράφει συμβόλαιο ενός έτους με τους LA Lakers 

   1985: η Βρετανία πραγματοποιεί πυρηνική δοκιμή. Την ίδια μέρα ανακοινώνει την αποχώρηση της από την UNESCO στις 31 Δεκεμβρίου, κατηγορώντας τον οργανισμό για προκατάληψη κατά της Δύσης και ανορθολογική οικονομική διαχείριση. 

   1985: "στο No.1 του Billboard βρίσκεται το ""Broken Wings"" των Mr. Mister, που γράφτηκε μέσα σε 20 μόλις λεπτά." 

   1988: σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού επιστημονικού περιοδικού «Nucleicweeks», το Δεκέμβριο του 1987 στο Μπίμπλις της Δυτικής Γερμανίας θα μπορούσε να είχε συμβεί «τήξη πυρήνα». Το σοβαρότατο αυτό ατύχημα είχε μείνει μυστικό. 

   1989: γαλλική αμαξοστοιχία σπάει το ρεκόρ ταχύτητας στα τρένα, τρέχοντας με 480 χλμ. την ώρα. 

   1990: ο Ινδοβρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος κρύβεται από τη στιγμή, που το Ιράν, με φεχτά διέταξε το θάνατό του για βλασφημία, κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά από δύο χρόνια. 

   1991: στην Αλβανία, συλλαμβάνεται η χήρα του Ενβέρ Χότζα, Νετζμιγιέ, με τις κατηγορίες της διαφθοράς και των καταχρήσεων. 

   1992: δεκαπέντε άτομα σκοτώνονται και επτά τραυματίζονται από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στην ανατολική Αιθιοπία. 

   1992: στη Βρετανία, ο IRA αναλαμβάνει την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ, που προκάλεσαν τον τραυματισμό 65 ατόμων. 

   1992: "στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι, ο έλεγχος της επιχείρησης ""Restore Hope"" στη Σομαλία θα είναι από τις δυσκολότερες, που επιχειρήθηκαν ποτέ." 

   1993: "η αστυνομία του Ιράν, στο πλαίσιο της ""κοινωνικής εκστρατείας"" εναντίον της διαφθοράς από τη Δύση, προειδοποιεί τους κομμωτές να μην κουρεύουν τους νέους με την τελευταία λέξη της μόδας." 

   1993: στη Βενεζουέλα, ο λαός εκλέγει Πρόεδρο τον Ραφαέλ Καλντέρα, για δεύτερη φορά μέσα σε 25 χρόνια. 

   1993: στην Αγκόλα, η κυβέρνηση και οι αντάρτες της UNITA καταλήγουν επίσημα σε συμφωνία εκεχειρίας, τερματίζοντας τον 18ετή εμφύλιο πόλεμο. 

   1994: κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τάσσεται ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, στην 9η σύνοδο της ΔΑΣΕ, καθώς τα σύνορα της Συμμαχίας θα προσεγγίζουν τα ρωσικά. 

   1995: "δίωξη κατά του καθηγητή του Παντείου Γιώργο Ρούσση και του ηθοποιού Βασίλη Διαμαντόπουλου ασκείται για ""εγκωμιασμό αξιόποινων πράξεων"", όπως χαρακτηρίστηκαν οι απόψεις, που διετύπωσαν για τα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου λίγες μέρες νωρίτερα." 

   1995: η Γαλλία αποφασίζει να επανενταχθεί στο στρατιωτικό σκέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, 30 χρόνια αφότου αποχώρησε επί προεδρίας του στρατηγού Ντε Γκολ. Την ίδια μέρα στη Γαλλία, διανύεται η 12η ημέρα της απεργίας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, με μαζικές διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετά βίαια επεισόδια και η αστυνομία να προβεί σε 28 συλλήψεις. 

   1995: στο Καμερούν, συντρίβεται αεροσκάφος Μπόινγκ 737, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 60 από τους 78 επιβαίνοντες. 

   1996: "σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια έκθεση της οργάνωσης ""Human Rights Watch"", στην Ελλάδα συνεχίζονται οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η κακομεταχείριση μεταναστών και οι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης." 

   1996: συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ναυαγεί η σύσκεψη του υπουργού Γεωργίας με εκπροσώπους των αγροτών 

   1997: επεισόδια με συγκρούσεις ανάμεσα σε φοιτητές και ΜΑΤ ξεσπούν στο κέντρο της Αθήνας 

   1997: ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των οργανωμένων οπαδών, ανακοινώνει ότι, ο ΠΑΟ θα επιχειρήσει να δώσει λύση στο φαινόμενο της βίας και των επεισοδίων στα γήπεδα με ομάδες περιφρούρησης. Έτσι, ο κάθε σύνδεσμος θα έχει υποχρεωτικά δέκα άτομα περιφρούρηση και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ότι συμβεί στον χώρο ευθύνης του. Ακόμα, απειλεί με διάλυση τον σύνδεσμο, που τα μέλη του θα προξενήσουν έκτροπα. 

   2003: "τουλάχιστον 45 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 160 τραυματίζονται από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιούν Τσετσένοι αυτονομιστές σε τρένο στη νότια Ρωσία, το οποίο ήταν γεμάτο εργαζόμενους που πήγαιναν στη δουλειά τους. Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση ως ""προσπάθεια αποσταθεροποίησης"" της χώρας, καθώς έγινε δύο μέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Για αποτρόπαια και αδικαιολόγητη ενέργεια κάνει λόγο η διεθνής κοινότητα." 

No comments:

Post a Comment