Tuesday, December 4, 2012

ΣΗΜΕΡΑ-4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   1586: ο σερ Τόμας Χέριοτ γνωρίζει στους ’γγλους τις πατάτες, τις οποίες εισάγει από την Κολομβία. 

   1601: οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου στη Θεσσαλία Σεραφείμ καθώς και άλλους ιεράρχες. Ο Σεραφείμ ηγήθηκε στην περιοχή των Αγράφων του επαναστατικού κινήματος, που είχε οργανώσει στη Θεσσαλία ο μητροπολίτης Διονύσιος ο Σκυλόσοφος. 

   1833: συστήνεται η «Κοινωνία κατά της Δουλείας» από τον ’ρθουρ Τάπαν στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. 

   1866: γεννιέται ο Ρώσος ζωγράφος Βασίλι Καντίνσκι. 

   1872: το αγγλικό πλοίο Dei Gratia εντοπίζει το αμερικανικό πλοίο Marie Celeste, που πλέει κοντά στα νησιά Αζόρες του Ατλαντικού, με ανέπαφες τις προμήθειες, αλλά και χωρίς κανένα μέλος του πληρώματος. 

   1875: γεννιέται στην Πράγα ο Αυστρογερμανός λυρικός ποιητής και μυθιστοριογράφος Μαρία Ράινερ Ρίλκε. 

   1877: ο Τόμας Έντισον εφευρίσκει το φωνόγραφο. 

   1881: ο Χανς Ρίχτερ διευθύνει, στη Βιέννη με σολίστ τον ’ντολφ Μπρόντσκυ, την πρώτη ερμηνεία του Κοντσέρτου για Βιολί και Ορχήστρα του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. 

   1897: υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία τερματίζεται ο ελληνοτουρκικός πόλεμος. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

   1900: στο Παρίσι, η Εθνοσυνέλευση απορρίπτει την πρόταση του εθνικιστή στρατηγού Μερσιέ περί εισβολής στην Αγγλία. 

   1903: παραιτείται η Κυβέρνηση Ράλλη. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανατίθεται στον Θεοτόκη. 

   1913: με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας δημιουργείται το αλβανικό κράτος, στο οποίο ενσωματώνεται, με απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων, η Βόρεια Ήπειρος. 

   1916: "ο Σόμερσετ Μομ, μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, ξεκινά το ταξίδι του για το Πάγκο Πάγκο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εμπνευστεί την ιστορία, ""Δις Τόμπσον"". Η τελευταία θα συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων στη συλλογή, ""The Trebling of a Leaf"" και θα γίνει αργότερα το θεατρικό έργο ""Rain""." 

   1918: η Γαλλία ακυρώνει όλες τις συνδικαλιστικές συμφωνίες για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της μεταπολεμικής περιόδου. 

   1918: ο Αμερικανός Πρόεδρος Γουίλσον ξεκινά την περιοδεία του στην Ευρώπη, την πρώτη Αμερικανού Προέδρου στη Γηραιά Ήπειρο. 

   1920: αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Κωνσταντίνου σημειώνεται στο Μιλάνο. Οι συλληφθέντες καταθέτουν ότι, διατελούσαν σε επαφή και με άλλους συνενόχους και σκόπευαν να τοποθετήσουν βόμβες στην αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαινε ο βασιλιάς.

   1921: η βρετανική Κυβέρνηση ζητά από τη γαλλική διευκρινίσεις για το περιεχόμενο και τους όρους της γαλλοτουρκικής συμφωνίας. 

   1929: η ελληνική Κυβέρνηση αρνείται τη χορήγηση του 13ου μισθού στους εργάτες. 

   1934: πεθαίνει ο συγγραφέας και διανοούμενος Φώτος Πολίτης. 

   1939: η ΕΣΣΔ αρνείται τη φιλανδική πρόταση ειρήνευσης. 

   1942: τα αμερικανικά αεροπλάνα αρχίζουν τις πρώτες επιδρομές στην Ιταλία. 

   1943: ο κομισάριος του μπέιζμπολ Κένσο Λάντις ανακοινώνει ότι, οι ομάδες είναι ελεύθερες να χρησιμοποιούν έγχρωμους παίκτες, δικαίωμα, που, όμως, δεν θα υιοθετηθεί μέχρι το 1947. 

   1944: "μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στην Αθήνα για τα θύματα της 3/12/1944, της ημέρας, που ξεκίνησαν τα ""Δεκεμβριανά"". Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές με 100 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα." 

   1945: οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

   1947: η ΕΣΣΔ γίνεται μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ερασιτεχνών και αποκτά το δικαίωμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948. 

   1949: γεννιέται ο Αμερικανός σταρ του Χόλιγουντ Τζεφ Μπρίτζες. 

   1959: στις ΗΠΑ, ο πίθηκος Σαμ επιζεί από το ταξίδι στο διάστημα, ανοίγοντας το δρόμο για τον άνθρωπο. 

   1963: γεννιέται ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών, Σεργκέι Μπούμκα. 

   1963: ο ’λντο Μόρο, ηγέτης των Ιταλών χριστιανοδημοκρατών και μετέπειτα θύμα των Ερυθρών Ταξιαρχιών σχηματίζει Κυβέρνηση στην Ιταλία. 

   1965: οι ΗΠΑ εκτοξεύουν στο Διάστημα το «Τζέμινι 7» προκειμένου να συνδεθεί με το «Τζέμινι 6». 

   1971: δεκατρείς άνθρωποι σκοτώνονται και 19 τραυματίζονται από έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης στο Μπέλφαστ, της Βόρειας Ιρλανδίας. 

   1972: στην Ονδούρα, ανατρέπεται η Κυβέρνηση του Ραμόν Κρουζ με στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον στρατηγό Οσβάλντο Λοπέζ Αρεγιάνο. 

   1974: ο Ζαν Πολ Σαρτρ επισκέπτεται στη φυλακή τον ηγέτη της RAF - Φράξια Κόκκινος Στρατός, Αντρέα Μπάαντερ. 

   1976: ο δικτάτορας των Φιλιππίνων Μάρκος αρνείται συμφωνία, που δεσμεύει 1 δισ. δολάρια αμερικανικής βοήθειας σε χρήση στρατιωτικών βάσεων. 

   1976: πεθαίνει σε ηλικία 25 ετών ο Tommy Bolin των Deep Purple, από υπερβολική δόση ναρκωτικών. 

   1977: ακτινογραφείται» το Ερεχθείο και ομάδα ειδικών προχωρεί σε ριζική αναστήλωση της Ακρόπολης. 

   1977: ο Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας. 

   1980: "κατά τη διάρκεια ληστείας σε σούπερ μάρκετ σκοτώνεται σε ηλικία 69 ετών ο Στέφαν Γουαλάσιεβιτς, ο οποίος υπήρξε ""νικήτρια"" των 100μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος ’ντζελες το 1932, αφού αγωνίστηκε σαν γυναίκα με το όνομα Στέλλα Γουόλς ξεγελώντας τους διοργανωτές. Η νεκροψία θα αποδείξει, ότι ποτέ δεν υπήρξε γυναίκα." 

   1980: ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Φανσίσκο Σα Καρνέιρο, 46 ετών, καθώς κι άλλα έξι άτομα, σκοτώνονται, όταν το μικρό αεροσκάφος, στο οποίο επιβαίνουν προσκρούει στη στέγη πολυκατοικίας και καταπέφτει. 

   1980: "οι Led Zeppelin ανακοινώνουν την απόφασή τους να διαλυθούν, μετά το θάνατο του ντράμερ John ""Bonzo"" Bonham." 

   1982: η Κίνα υιοθετεί Σύνταγμα. 

   1983: στη Συρία, δυο αμερικανικά αεροσκάφη καταρρίπτονται κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον συριακής αντιαεροπορικής βάσης. 

   1989: κατά τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας προτείνει την παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. 

   1990: ο Πρόεδρος του Μπαγκλαντές, Χουσεΐν Μοχάμεντ Έρχαντ, παραιτείται μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία. 

   1991: μνημόνιο για τη δημιουργία ελληνικού παραδοσιακού χωριού στο ιαπωνικό νησί Σοντοσίμα, υπογράφεται μεταξύ του ΕΟΤ και ιαπωνικής εταιρίας. 

   1991: ο δημοσιογράφος Τέρι ’ντερσον ελευθερώνεται από την ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ, μετά από 2.454 ημέρες ομηρίας. 

   1992: ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, στέλνει περισσότερους από 28.000 Αμερικανούς στρατιώτες στη Σομαλία με εντολή να προστατεύσουν τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων. 

   1992: στη Βρετανία, ο IRA αναλαμβάνει την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ, που προκάλεσαν τον τραυματισμό 65 ατόμων. 

   1992: σύμφωνα με σφυγμομέτρηση, οι 3 στους 4 Ισραηλινούς πιστεύουν ότι, ο νεοναζισμός θα εδραιωθεί και θα εξαπλωθεί στη Γερμανία. 

   1993: η Κυβέρνηση της Ανγκόλας και η UNITA καταλήγουν επίσημα σε συμφωνία εκεχειρίας, τερματίζοντας τον 18ετή εμφύλιο πόλεμο. 

   1993: πεθαίνει στις ΗΠΑ από καρκίνο του προστάτη, σε ηλικία 52 ετών, ο διάσημος μουσικός Φρανκ Ζάπα, από τους πρώτους, που συνδύασαν τη ροκ, την τζαζ και την κλασική μουσική. 

   1994: η Τουρκία χορηγεί όπλα στη Βοσνία, παρά το εμπάργκο, αναφέρει ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ντογκάν Γκιουρές. 

   1994: "στην Αλγερία, δολοφονείται ο δημοσιογράφος Σαϊντ Μεκμπέλ, διευθυντής της ανεξάρτητης γαλλόφωνης εφημερίδας ""Λε Ματέν""." 

   1995: ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες δηλώνει ότι, το Ισραήλ δεν θα δεχθεί τη διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ. 

   1995: στο Καμερούν, συντρίβεται αεροσκάφος Μπόινγκ 737, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 60 από τους 78 επιβαίνοντες. 

   1996: η General Motors βγάζει στην αγορά το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. 

   1996: "οι Orlando Magic ισοφαρίζουν το χαμηλότερο σκορ στο ΝΒΑ από την χρήση του χρονομέτρου των 24"" την περίοδο 1954-55 όταν χάνουν από τους Cleveland Cavaliers με 84-57." 

   1996: συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ναυαγεί η σύσκεψη του υπουργού Γεωργίας με εκπροσώπους των αγροτών. 

   1996: το διαστημόπλοιο Pathfinder εκτοξεύεται στον ’ρη. Προσεδαφίζεται με επιτυχία στις 4 Ιουλίου 1997. 

   1997: η UNESCO αποφασίζει να χαρακτηρίσει άλλες 46 τοποθεσίες ως παγκόσμια κληρονομιά της γης, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των προστατευόμενων χώρων. 

   1998: ο Νίκος Μαχλάς σκοράρει δύο φορές με τη Βίτεσε και γίνεται ο πρώτος ξένος σκόρερ όλων των εποχών στο oλλανδικό πρωτάθλημα με 31 γκολ, σπάζοντας το 29χρονο ρεκόρ του Σουηδού Ove Kindval της Φέγενορντ την περίοδο 1968-69, το οποίο είχε ισοφαρίσει ο Ronaldo την περίοδο 1995-96. 

   1999: στον αγώνα της 10ης αγωνιστικής Ηρακλής - Ολυμπιακός 3 - 4 ο διεθνής αμυντικός Κυριάκος Καραταΐδης κάνει την 346η εμφάνιση με την φανέλα του Ολυμπιακού και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Γιάννη Γκαϊτατζή με τις περισσότερες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Ο Καραταϊδης είχε κάνει ντεμπούτο με τον Ολυμπιακό στον αγώνα εναντίον του Πανιωνίου στις 9/10/88 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όπου είχε σημειώσει και γκολ. 

   2000: στην Κένυα ανακοινώνεται ότι ανακαλύφθηκαν απολιθώματα πέντε ανθρωπίδων ηλικίας 6 εκατομμυρίων ετών. 

   2002: αποκωδικοποιείται σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα του ποντικού, αποκαλύπτοντας ότι, περισσότερα από το 80% των γονιδίων των ποντικών είναι ίδια με τα ανθρώπινα, ενώ στο 99% είναι παρόμοια. Στην έρευνα έλαβαν μέρος και δύο Έλληνες επιστήμονες. Από τις γενετικές ομοιότητες ανάμεσα στον άνθρωπο και το ποντίκι, αναμένεται να καταστεί κατανοητή η γενετική βάση ανθρώπινων ασθενειών, οι οποίες έχουν μελετηθεί στο ποντίκι. Από τις διαφορές δεν αποκλείεται να οδηγηθούν οι ειδικοί επιστήμονες στις αιτίες, που κάποια φάρμακα, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στον άνθρωπο όσο στα ζώα. 

No comments:

Post a Comment