Tuesday, December 4, 2012

ΕΩΣ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΡΩΦΙΛΗ



                              

Μια παράσταση βασισμένη στο αριστούργημα  του Γ. Χορτάτση

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Εταιρεία Θεάτρου Χώρος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 

από την Τετάρτη 12 έως και την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου
στη Θεσσαλονίκη - Θέατρο Αυλαία






Μια μοναδική παράσταση!
Τρεις γυναίκες επί  σκηνής - Τρεις μάσκες - Τρεις συγκλονιστικές ερμηνείες
Άνθρωποι που απαγορεύεται να ερωτευτούν, πάθος, ύβρις και η εξουσία που διαχρονικά καταχράται τη δύναμή της και μένει ατιμώρητη.

Η παράσταση πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στις 22 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2012 και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Στη συνέχεια ξεκίνησε περιοδεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και μετά τις sold out παραστάσεις στις 29 και 30 Οκτωβρίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Δημητρίων έρχεται ξανά στο θέατρο Αυλαία για 10 παραστάσεις.

Με την παράσταση erofili synopsis ο θίασος ολοκληρώνει την ερευνητική του δουλειά στην Κρητική Αναγέννηση (2007 – 2012). Μια θεατρική πρόταση, αποτέλεσμα της πορείας του θιάσου που ξεκίνησε με τον Απόκοπο του Μπεργαδή από 2007 μέχρι το 2011 (Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο - Ρέθυμνο) και συνεχίστηκε με δύο ασκησιολογικού χαρακτήρα σχεδιάσματα της Ερωφίλης (2008, 2010).


Τιμές εισιτηρίων 
Από το Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιείται προπώληση εισιτηρίων στο Θέατρο Αυλαία και στα κατάστημα Public με μειωμένη τιμή εισιτηρίου.

Προπώληση: 10 € Γενική Είσοδος
Τιμή στο ταμείο: 15 € Γενική Είσοδος10 €  ΦοιτητικόΜαθητικό, Ανέργων

Πληροφορίες: Θέατρο Αυλαία, τηλ. 2310 237700

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία – Σκηνικό:   Σίμος Κακάλας
Εξεργασία Κειμένου – Διασκευή:   Έλενα Μαυρίδου
Μουσική:   Νίκος Βελιώτης
Μάσκες:   Μάρθα Φωκά
Σχεδιασμός Φωτισμού:  Περικλής Μαθιέλλης
Σχεδιασμός Ήχου:   Γιώργος Μαυρίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη:   Δημήτρης Καλακίδης
Voice training:   Αθηνά Τρέβλια
Σύμβουλος – Φιλόλογος:   Ναταλία Δεληγιαννάκη
Διεύθυνση Παραγωγής:   Στέλα Τενεκετζή

Παίζουν οι ηθοποιοί   Δήμητρα ΚούζαΔήμητρα ΛαρεντζάκηΈλενα Μαυρίδου

Διάρκεια Παράστασης
1 ώρα και 40 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


Κριτικές Παράστασης (αποσπάσματα)
Επιστροφή στο παντοτινό
“…μια σύνοψη της «Ερωφίλης», τίμια και αντιπροσωπευτική της ουσίας. […] Το απόλυτο θέατρο, καμία ψευδαίσθηση, καμία νατουραλιστική φυσικότητα. Εδώ παίζουμε θέατρο.”

Φεστιβαλικοί πειραματισμοί
“Οι τρεις ηθοποιοί υπηρέτησαν απολύτως και με πολύ καλά αποτελέσματα τον λιτότατο σκηνοθετικό πειραματισμό του Σίμου Κακάλα.”

Έδρεψε δάφνες η αφοσίωση του Κακάλα στην «Ερωφίλη»
“Η υποβλητική παράσταση ανέδειξε το μεγαλείο του Χορτάτση και καταχειροκροτήθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών.”


Ιστορικό Ερωφίλης
Η πρώτη επαφή του θιάσου με το έργο της Ερωφίλης ξεκίνησε το 2008.  Δημιουργήθηκε ένα σχεδίασμα παράστασης επικεντρωμένο στη ρυθμική κατανόηση θα λέγαμε του δεκαπεντασύλαβου με όχημα συγκεκριμένους χορούς και μουσική της Κρήτης. Η εκδοχή εκείνη, Ερωφίλη – άσκηση 1, πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στα Ζωνιανά και παρουσιάστηκε σε χωριά της Ρεθύμνου. Η δεύτερη εκδοχή της παράστασης, πιο ελεύθερη και ανοιχτή στην αφηγηματικότητα, Ερωφίλη – άσκηση 2,  φιλοξενήθηκε το καλοκαίρι του 2010 στην μικρή Επίδαυρο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιδαύρου (ακολούθησε μετά της παραστάσεις κρητικό γλέντι με θέμα τον Ερωτόκριτο) ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία κυρίως σε αρχαιολογικούς χώρους (πρεμιέρα παράστασης στο Ηράκλειο,Κηποθέατρο Χατζιδάκι).


Σημείωμα σκηνοθέτη
Έργα που ξέρουμε τι συμβαίνει, ποιος έκανε τι, πως τελειώνουν. Άνθρωποι που δεν πρέπει να ερωτευτούν, αλαζονεία, ύβρις, η εξουσία που παραφέρεται, χοροί που σκοτώνουν βασιλιάδες, τετριμμένα πράγματα, η ιδία ιστορία ξανά και ξανά. Πως είναι δυνατόν να μην έλκει το ενδιαφέρον της το κλασικό από τη στιγμή που ποτέ δεν απαγκιστρωνόμαστε από τα αρχέγονα λάθη της; Της αρέσει η ίδια ιστορία, πάντα της αφορά, χιλιοειπωμένη, χιλιοπαιγμένη και της χορός γυναικών που αυτή τη φορά πρέπει  να σταματήσει να παρακολουθεί και να δώσει τη λύση.

ΣΙΜΟΣ ΚΑΚΑΛΑΣ


Λίγα λόγια για την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΧΩΡΟΣ συμπληρώνει οκτώ χρόνια περιοδείας ως θίασος ρεπερτορίου. Οι θεατρικές της παραγωγές – “Γκόλφω” του Σπ. Περεσιάδη, “Απόκοπος” του Μπεργαδή, “Ερωφίλη” του Γ. Χορτάτση, “Λιωμένο Βούτυρο” του Σ. Σερέφα – έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκδοχές σε όλη την ελληνική περιφέρεια, σε παραμεθόριες περιοχές, σε αστικά κέντρα, σε Διεθνή Φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων. Έχει, μεταξύ άλλων, συνεργαστεί με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ΔΗΠΕΘΕ, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Εθνικό Θέατρο. Βραβεύτηκε το 2007 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών για το σύνολο της δραστηριότητάς της και από το 2006 επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το 2007 επιλέγεται της από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου για να συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ, εκπροσωπώντας τη χώρα. Έκτοτε, οι παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στα ακόλουθα Διεθνή Φεστιβάλ:   EuroArt Festival (Blagoevgrad, Βουλγαρία)  Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2006, 2007, 2010, 2012)  Dialog Festival (Πολωνία)  Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας (Κιλκίς)  Καναδάς (Τορόντο) σε παραστάσεις για της Έλληνες ομογενείς (2007)  στο 43ο Κontrapunkt International Festival – Szczecin (Πολωνία)  40ο Τeatterikesa International Theatre Festival στο Tampere (Φιλανδία)  Διεθνές Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (2009, 2012)  Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας (Λευκωσία)  Sibiu International Theatre Festival (Ρουμανία)

No comments:

Post a Comment