Thursday, December 6, 2012

ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ 2012

anakalupseis_317869859.jpg
Οι επιστήμονες και οι ερευνητές διαρκώς ανακαλύπτουν νέα πράγματα στον πλανήτη Γη αλλά και έξω από αυτόν!

Η λίστα με τις περίεργες, απροσδόκητες αλλά και παράξενες αυτές ανακαλύψεις περιλαμβάνει από ζώα και θαλάσσια είδη μέχρι πλανήτες και στοιχεία για αρχαίους πολιτισμούς που προκαλούν εντύπωση και παραξενεύουν με την ύπαρξή τους. Πάντως εμπλουτίζουν και με το παραπάνω τις γνώσεις μας και ανοίγουν νέους δρόμους για περαιτέρω ανακαλύψεις.
King size κροκόδειλος!

Με μήκος που φτάνει τα 6,17 μέτρα, ο κροκόδειλος του αλμυρού νερού  είναι επίσημα από τον Ιούλιο ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Πιάστηκε στις Φιλιππίνες και ζει πλέον στο Bunawan Eco-Park and Research Centre.

Ζάχαρη στο Διάστημα

Οι αστρονόμοι έκαναν μια γλυκιά ανακάλυψη: Απλά μόρια σακχάρου που επιπλέουν στον αέρα γύρω από ένα αστέρι περίπου 400 έτη φωτός μακριά υποδηλώνουν την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο «ζάχαρη» αναφερόμενοι σε οργανικά μόρια γνωστά ως υδατάνθρακες, που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο, και οξυγόνο.


Νέος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα;

Ένας ακόμη ανεξερεύνητος πλανήτης θα μπορούσε να περιστρέφεται γύρω από τις σκοτεινές παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάιο. «Πολύ μακριά για να εντοπιστεί από τα τηλεσκόπια, ο  πλανήτης φαίνεται να κάνει αισθητή την παρουσία του… διαταράσσοντας τις τροχιές των λεγόμενων δακτυλίων του Kuiper (μικρά παγωμένα σώματα – συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων πλανητών-νάνων που βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα)», δήλωσε ο Rodney Gomes, αστρονόμος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το «σωματίδιο του Θεού»

Τον Ιούλιο, δύο ξεχωριστές ομάδες που εργάζονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) ανέφεραν ότι ήταν περισσότερο από το 99% βέβαιοι ότι ανακάλυψαν το μποζόνιο Higgs, γνωστό και ως το «σωματίδιο του Θεού» – ή τουλάχιστον ένα ολοκαίνουργιο σωματίδιο ακριβώς εκεί που αναμένεται να είναι το μποζόνιο.

«Άγνωστος» κόσμος στην Ανταρκτική

Μια φωτογραφική μηχανή εξοπλισμένη με ένα υποβρύχιο ρομπότ ανακάλυψε πεταλίδες, καβούρια, ανεμώνες και ένα χταπόδι, τα περισσότερα από τα οποία είναι άχρωμα και ζουν στο απόλυτο σκοτάδι, σε βάθος 2.400 μέτρων στον Ειρηνικό ωκεανό.

 Σύστημα εννέα πλανητών

Σύμφωνα με μια μελέτη του Απριλίου, το HD 10180, ένα άστρο σαν τον ήλιο στον νότιο αστερισμό HYDRUS, μπορεί να έχει μέχρι και εννέα πλανήτες σε τροχιά, κερδίζοντας στα… σημεία τους οκτώ επίσημους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Νέο είδος πιθήκου στο Περού

Ένα νέο είδος πιθήκου ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο από μια ομάδα Μεξικανών επιστημόνων στο Περού, άγνωστης βιοποικιλότητας.

Αμφίβια χωρίς άκρα

Δεν είναι σκουλήκια ούτε φίδια. Είναι αμφίβια χωρίς ακρα και εντελώς νέα για την επιστήμη. Ανακαλύφθηκαν στη βορειοανατολική Ινδία και ανήκουν σε μια μυστηριώδη ομάδα ζώων που ονομάζεται caecilians, ενώ αποτελούν μια ολοκαίνουργια ομάδα αμφιβίων.

Το μυστηριώδες ημερολόγιο των Μάγια

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια απίθανη τοιχογραφία γεμάτη με αριθμούς που βοηθούσαν τους ανθρώπους να υπολογίζουν το χρόνο. Το περίφημο ημερολόγιο των Μάγια θεωρείται το ακριβέστερο στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ, σε αντίθεση με την πρόβλεψη της καταστροφής του κόσμου το Δεκέμβριο του 2012, ο χρόνος δείχνει να συνεχίζεται και στο μέλλον .
 Ο «Ναός του Ήλιου» των Μάγια

Ο ναός των Μάγια στη ζούγκλα της Γουατεμάλας, πιο δημοφιλής ανακάλυψη του 2012, αποκαλύπτει πολλά στοιχεία σχετικά με τη βασιλεία των Μάγια, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους Αζτέκους και τους Ίνκας αποτελούσε μια χαλαρή δυνάθροιση πόλεων-κρατών.

No comments:

Post a Comment