Friday, December 14, 2012

ΣΗΜΕΡΑ-14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   1503: "γεννιέται ο Νοστράδαμος, Γάλλος φυσικός και αστρονόμος, που ""προφήτεψε"" το τέλος του κόσμου." 

   1799: πεθαίνει ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ. 

   1819: η Αλαμπάμα γίνεται η 22η πολιτεία των ΗΠΑ. 

   1900: ο καθηγητής Μαξ Πλανκ, του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, διατυπώνει για πρώτη φορά τη θεωρία των κβάντων, σύμφωνα με την οποία η ενέργεια εκφράζεται με τρόπο ανάλογο προς τα ιδιαίτερα άτομα της ύλης. 

   1901: διεξάγται το πρώτο τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο Royal Aquarium του Λονδίνου. 

   1902: ξεκινούν οι εργασίες για το τηλεγραφικό δίκτυο, που θα ενώσει το Σαν Φραντζίσκο με τη Χονολουλού. 

   1909: γεννιέται ο γενετιστής Έντουαρτ Τέιτουμ, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1958 για τις εργασίες του στη μικροβιακή γενετική. 

   1911: ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν και τέσσερις σύντροφοί του φτάνουν στο Νότιο Πόλο, ξεπερνώντας την υπό τον Ρόμπερτ Φ. Σκοτ βρετανική αποστολή. 

   1912: ο Λουίς Μπότα παραιτείται από πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής. 

   1915: ο Τζακ Τζόνσον, πρώτος έγχρωμος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία χάνει τον τίτλο από τον Τζες Γουίλαρντ στην Κούβα. 

   1920: η βρετανική Βουλή των Λόρδων εγκρίνει το χωρισμό της Ιρλανδίας σε δύο ξεχωριστές επικράτειες. 

   1922: "γεννιέται ο τηλεοπτικός παραγωγός Ντον Χιούιτ, ""οικοδεσπότης"" του ""60 Minutes"", του μακροβιότερου σώου στην ιστορία της τηλεόρασης." 

   1922: παραιτείται ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μελέτιος, προκειμένου να διευκολύνει τη διευθέτηση του πατριαρχικού ζητήματος. 

   1925: "η Όπερα του Βερολίνου φιλοξενεί την πρώτη παράσταση του λυρικού δράματος του ’λμπαν Μπεργκ ""Βότσεκ""(Wozzeck). Διευθύνει ο Έριχ Κλέιμπερ." 

   1929: ξεσπούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσα σε απεργούς και αστυνομικούς. 

   1929: ο Γκάρνετ Κάρτερ ανοίγει το πρώτο γήπεδο μίνι γκολφ στην Φλόριντα. 

   1935: ο Τεντ Ντρέικ της Arsenal σημειώνει και τα 7 τέρματα της ομάδας του στο 7-1 επί της Aston Villa και γίνεται ο πρώτος παίκτης μετά τον Τζίμι Ρος της Preston το 1888, που σημειώνει τόσα γκολ στην πρώτη κατηγορία. 

   1939: η ΕΣΣΔ διαγράφεται από την Κοινωνία των Εθνών. 

   1955: "οι ""οικογένεια"" του ΟΗΕ μεγαλώνει. Τα νέα μέλη είναι: Αλβανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σρι Λάνκα, Φιλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιορδανία, Λάος, Νεπάλ, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Λιβύη." 

   1960: λήγουν χωρίς αποτέλεσμα οι ελληνοβουλγαρικές συνομιλίες στην Αθήνα. Οι Βούλγαροι ζητούν συμψηφισμό των επανορθώσεων με δήθεν έργα τους κατά την κατοχή. 

   1961: η 60ή επέτειος των γενεθλίων του βασιλιά Παύλου συμπέφτει με την τελετή των αρραβώνων της κόρης του Σοφίας με τον διάδοχο του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος. 

   1967: οι αρχές του Wimbledon αψηφώντας την παράδοση και τις ομοσπονδίες του τένις σε όλο τον κόσμο ψηφίζουν την κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών παικτών στο τένις με 295 ψήφους υπέρ και 5 κατά. 

   1972: οι γυναίκες των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα ζητούν, με υπόμνημά τους, γενική αμνηστία. 

   1979: ακριβαίνουν και πάλι το πετρέλαιο και η βενζίνη στη διεθνή αγορά. 

   1981: τα υψώματα του Γκολάν προσαρτώνται στο Ισραήλ. 

   1989: οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ αποφασίζουν να προχωρήσουν στη μείωση των συμβατικών όπλων από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια Όρη. 

   1990: πεθαίνει στην Ελβετία, από καρδιακό επεισόδιο, ο γερμανόφωνος συγγραφέας, Φρίντριχ Ντίρενματ. 

   1991: για πρώτη φορά ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται σαφώς σε τουρκική κατοχή στην Κύπρο. 

   1991: η Βόρεια Κορέα προσφέρει άσυλο στον πρώην Ανατολικογερμανό ηγέτη Έριχ Χόνεκερ, ο οποίος βρίσκεται στη Χιλή και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσης στη Γερμανία, όπου κατηγορείτο για ανθρωποκτονίες. 

   1992: εκλέγεται πρωθυπουργός της Ρωσίας, ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν. 

   1992: ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Τσεβάς, απαγορεύει τη δημοσίευση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων στον Τύπο και τα ΜΜΕ. 

   1992: οι ΗΠΑ χαλαρώνουν το εμπορικό εμπάργκο 17 ετών κατά του Βιετνάμ, επιτρέποντας στις αμερικανικές εταιρίες να υπογράφουν συμβόλαια με την ασιατική χώρα.

   1993: ο Ρώσος ακροδεξιός ηγέτης, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, απειλεί τη Γερμανία με πυρηνική καταστροφή, εάν επιχειρήσει να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας. 

   1993: "στη Βρετανία, 50 Κούρδοι ξεκινούν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την ""εκστρατεία γενοκτονίας της τουρκικής κυβέρνησης""." 

   1994: στα Σκόπια, οι αρχές κατεδαφίζουν με μπουλντόζα το κτίριο, όπου θα στεγαζόταν το αλβανόφωνο Πανεπιστήμιο στο Τέτοβο, κρίνοντας τη λειτουργία του αντισυνταγματική. 

   1994: το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία GATT για το διεθνές εμπόριο. 

   1995: πεθαίνει από καρκίνο, σε ηλικία 72 ετών, ο ηθοποιός Βύρων Πάλλης. 

   1995: υπογράφεται επισήμως στο Παρίσι η ειρηνευτική συμφωνία για τη Βοσνία, παρουσία και του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον. 

   1996: διεξάγεται το 5ο All-Star Game στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα της Ευρώπης με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη κερδίζει την Αμερική με 83-75. 

   1996: ο Κόφι Ανάν αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. 

   1997: στο Μεξικό, η κακοκαιρία σκοτώνει τουλάχιστον 20 ανθρώπους. 

   1998: ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών βραβεύει στην ετήσια γιορτή του 23 αθλητές και αθλήτριες με μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Ολυμπιακών αθλημάτων. Μεταξύ των βραβευθέντων είναι οι: Πύρρος Δήμας, Λεωνίδας Σαμπάνης, Κάχι Καχιασβίλι, Όλγα Βασδέκη, Ιωάννης Μελισσανίδης, η Εθνική ομάδα Ελπίδων στο ποδόσφαιρο και η Eθνική ομάδα πόλο ανδρών. Ειδικές βραβεύσεις λαμβάνουν οι ’κης Τσοχατζόπουλος, Χρήστος Ιακώβου, Yury Sedych, Βαγγέλης Παπαθανασίου και Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. 

   2000: πρωτοφανές σκάνδαλο στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων. Οι χρυσοί Ισπανοί παραολυμπιονίκες του μπάσκετ καλούνται να επιστρέψουν τα μετάλλια αφού διαπιστώθηκε ότι, δεν είχαν καμία πνευματική αναπηρία. 

No comments:

Post a Comment