Wednesday, September 1, 2010

INCEPTION

Ο Cobb δεν είναι ένας κοινός ληστής. Με την επιδέξια ομάδα του, αναλαμβάνουν δουλειές υψηλής βιομηχανικής κατασκοπίας, τις οποίες διεκπεραιώνουν με τη μοναδική μέθοδο της εκμαίευσης, την ικανότητα να κλέβεις από το θύμα ιδέες και πληροφορίες, ενώ εκείνο κοιμάται και ονειρεύεται. Ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας θα αναθέσει στον Cobb μια πολύ δύσκολη δουλειά: αντί να κλέψει ιδέες από το όνειρο του επιλεγμένου θύματος, αυτή τη φορά θα πρέπει να δοκιμάσει το αντίθετο, τη γένεση. Δηλαδή, να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη ιδέα στο μυαλό του στόχου του. Σαν αντάλλαγμα του προσφέρεται νομική ασυλία στο ένταλμα σύλληψης που εκρεμεί εναντίον του κι έτσι ο Cobb θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει σπίτι του και να ξαναδεί τα παιδιά του.

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς σύγχρονους σκηνοθέτες του Hollywood, ο Christopher Nolan («The Prestige», «Σκοτεινός Ιππότης»), επιστρέφει με ένα εξαιρετικό θρίλερ δράσης για να παίξει και πάλι τόσο με τις αισθήσεις μας όσο και με το μυαλό μας. Το «Inception», το σενάριο του οποίου έγραφε ο ίδιος για δέκα περίπου χρόνια, πατάει γερά στις κλασικές δομές μιας heist movie (μιας ταινίας ληστείας ή «κόλπου», όπως το «Rififi» ή το «The Great Train Robbery»), μόνο που η δράση του Nolan εκτυλίσσεται μέσα στο ανθρώπινο μυαλό και μάλιστα μέσα στο μυαλό κάποιου που κοιμάται και ονειρεύεται. Ο Nolan αντιμετωπίζει το ανθρώπινο μυαλό, το όνειρο και το υποσυνείδητο ως έναν αρχιτεκτονικό χώρο εναλλακτικής πραγματικότητας και, όπως οι ήρωές του, καταστρώνει με κάθε λεπτομέρεια έναν επιδέξιο κινηματογραφικό γρίφο που έχει σκοπό να μπλέξει τα όρια μεταξύ του ονείρου και της πραγματικότητας, του συνειδητού και του υποσυνειδήτου.

Και το καταφέρνει θαυμάσια δημιουργώντας μια περίπλοκη ταινία (πάντα στο πλαίσιο ενός πανάκριβου blockbuster), σκηνοθετώντας με ανατριχιαστική ακρίβεια, παίζοντας ευφάνταστα με τους κινηματογραφικούς χρόνους, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά στοιχεία κι ακολουθώντας πιστά μέχρι το τέλος την αναλυτική λογική πάνω στην οποία έχτισε το «οικοδόμημά» του. Παράλληλα, δεν ξεχνά ότι κάνει μια ψυχαγωγική ταινία και ανταμείβει τον θεατή με θεαματικές σκηνές δράσης, με εντυπωσιακά σκηνικά και, φυσικά, με ένα αριστούχο καστ που δεν τον προδίδει. Αναμφισβήτητα, σοβαρότατη υποψήφια για ταινία της χρονιάς.


Σκηνοθεσία: Christopher Nolan

Παίζουν: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Marion Cotillard, Cillian Murphy, Ken Watanabe, Dileep Rao, Tom Berenger, Pete Postlethwaite, Michael Caine

No comments:

Post a Comment