Wednesday, September 8, 2010

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΟΣΚΑΡ Ο ΓΚΟΝΤΑΡ

Μαζί με την τιμητική βράβευση του Francis Ford Coppola στα επερχόμενα Όσκαρ, θα βραβευτεί και ο σημαντικός σκηνοθέτης, Jean-Luc Godard, για τη συνολική προσφορά του στο παγκόσμιο σινεμά. Όμως, σύμφωνα με δηλώσεις της συζύγου του, δε θα πάει να το παραλάβει.


Αρχικά, η σύζυγος του 79χρονου Godard, Anne-Marie Mieville, όταν προσεγγίστηκε από την εφημερίδα The Australian και ερωτήθηκε για τους λόγους που ο πρωτεργάτης της Nouvelle Vague δε θα παραλάβει το τιμητικό του Όσκαρ, προέβαλε την ηλικία του ως κύρια αιτία για την αποφυγή του ταξιδιού μέχρι το Λος Άντζελες.


Όμως, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο Godard έχει πρόβλημα με το γεγονός ότι η τελετή απονομής των τιμητικών Όσκαρ είναι ξεχωριστή από την «κανονική» τελετή που μεταδίδεται από την τηλεόραση. «Μου είπε ότι αυτά [τα τιμητικά βραβεία] δεν είναι τα Όσκαρ. Αρχικά νόμιζε ότι επρόκειτο να είναι μέρος της ίδιας τελετής, αλλά έπειτα συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή διοργάνωση που γίνεται το Νοέμβριο», δήλωσε η Mieville.


Να θυμίσουμε εδώ ότι από πέρυσι, η Ακαδημία που δίνει τα Όσκαρ αποφάσισε ότι τα τιμητικά βραβεία που δίνονται κάθε χρόνο θα αποκτούσαν τη δική τους τελετή, ένα επίσημο δείπνο που θα λάμβανε χώρα το Νοέμβριο πριν από την κανονική τελετή και δε θα μεταδιδόταν από την τηλεόραση. Ο λόγος ήταν για να «ελαφρύνει» η επίσημη τελετή της Απονομής και να μικρύνει η διάρκειά της, για χάρη του τηλεοπτικού χρόνου. Οι βραβευθέντες με τιμητικό Όσκαρ, απλά θα αναφέρονται κατά τη βραδιά της επίσημης Απονομής.


Τον προηγούμενο μήνα, όταν η Ακαδημία είχε στείλει επιστολή στον Godard για να τον ενημερώσει για το τιμητικό Όσκαρ, ο διεθυντής Bruce Davis είχε πει στον Hollywood Reporter ότι δεν είχε υπάρξει καμία άλλη επικοινωνία με τον σκηνοθέτη και δεν ήξεραν αν θα αποφάσιζε να παραλάβει το βραβείο του. Η σιωπή του Godard φούντωσε τις φήμες ότι ο ίδιος θα αγνούσε επιδεικτικά το βραβείο, δεδομένης της μακρόχρονης αντιπάθειάς του προς το Hollywood.


Όμως, η Mieville είπε ότι ο Godard έχει σκοπό να απαντήσει στην επιστολή της Ακαδημίας και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραλάβει το βραβείο για λογαριασμό του Godard κάποιος συνεργάτης του.

No comments:

Post a Comment