Monday, September 13, 2010

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΕΡΙΔΗΣ

Καλλιτέχνης σεμνός, αθόρυβος εργάτης της θεατρικής τέχνης, αγαπημένος ηθοποιός, ο Δημήτρης Καμπερίδης έφυγε το Σάββατο το μεσημέρι από τη ζωή, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, χτυπημένος από τον καρκίνο. Ηταν 64 ετών.

Γεννημένος στη Δράμα το 1946, ο Δημήτρης Καμπερίδης σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1968) και αποφοίτησε από τη Σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Ως σπουδαστής εμφανίστηκε σε παραστάσεις του Εθνικού και του ΚΘΒΕ. Πρώτη γνωστή εμφάνισή του ήταν στην αριστοφανική «Ειρήνη» του ΚΘΒΕ (1967).

Η τελευταία θεατρική του εμφάνιση έγινε στα «Μάτια τέσσερα» του Γιάννη Τσίρου, που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης για το Θέατρο Τέχνης, τη σαιζόν 2009-2010.

Σαράντα χρόνια είχε κλείσει στο σανίδι, στη διάρκεια των οποίων συνεργάστηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές και σχήματα της εποχής του (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, «Ελεύθερο Θέατρο», «Δεσμοί» Ασπασίας Παπαθανασίου, «Θέατρο Τέχνης», «Αμφι-Θέατρο», «Πόρτα», «Κάππα», ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Ρόδου, Βόλου, «Σύγχρονη Θεατρική Σκηνή» κ.ά.) σε ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η συμμετοχή του Δημήτρη Καμπερίδη στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Συμμετείχε στις ταινίες «Ο θίασος» και οι «Κυνηγοί» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη, «Μάθε παιδί μου γράμματα» του Θόδωρου Μαραγκού, «Οστρια» του Ανδρέα Θωμόπουλου, «Θεόφιλος» του Λάκη Παπαστάθη κ.ά. Στην τηλεόραση τον είδαμε «Στο κάμπινγκ», «Ξενοδοχείο Αμόρε», «Μη φοβάσαι τη φωτιά», «Αναστασία», «Παράθυρο στον ήλιο», «Πλάκα μου κάνεις» κ.ά., ενώ έλαβε μέρος και σε θεατρικά έργα που προβλήθηκαν στην τηλεόραση από το «Θέατρο της Δευτέρας».

Στα νεανικά του χρόνια συμμετείχε ως χορευτής στην ομάδα «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη, έγραψε τη νουβέλα «Η κιβωτός της Πελαγίας» και συνεργάστηκε στη συγγραφή του βιβλίου-ντοκουμέντου του δήμου Δράμας, «Εν Δράμα». Υπήρξε καθηγητής της υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ (2005-06), ενώ διετέλεσε και μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ (1976-80).

No comments:

Post a Comment