Wednesday, September 8, 2010

ΤΖΗΝ ΚΕΛΛΥ,Ο ΓΙΓΑΣ ΤΩΝ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

*Το 1996 ενας από τους γιγαντες των μιουζικαλ πεθανε σε ηλικια 83 χρονων.Ηταν ο Τζην Κελλυ.Δεν ηταν μονο ηθοποιος,χορευτης και χορογραφος αλλα και σκηνοθετης.Αυτος σκηνοθετησε το αξεχαστο Hello,Dolly.
Mε τον Φρεντ Ασταιρ εμφανιστηκε μονο σ’ένα μιουζικαλ,στο Ziegfeld Follies του 1946,χορευοντας με το τραγουδι των αδελφων Γκερσουιν The babbit and the bromide.30 χρονια αργοτερα ξαναεμφανιστηκανμαζι στην σπονδυλωτη ταινια That’s entertainment.
O Kελλυ ηταν αθλητικος και ενθουσιωδης,ενώ ο Ασταιρ εκπροσωπουσε το στυλ και χαρη ,την ευγενεια μιας παλιοτερης εποχης.Ο Κελλυ πρωτοεμφανιστηκε ως χορευτης στο Μπροντγουαιη διπλα στην Μαιρη Μαρτιν στο My heart belongs to daddy.Αμεσως μετα επαιξε στο Pal Joey,αποσπωντας εξαιρετικες κριτικες.
Το 1942 με 750 δολλαρια την εβδομαδα εκανε την πρωτη εμφανιση του στον κινηματογραφο,διπλα στην Τζουντυ Γκαρλαντ,στο φιλμ της MGM «For me and my gal».
Η καριερα του απογειωθηκε όταν τον δανεισαν στην «Κολουμπια» κι επαιξε με την Ριτα Χαιηγουωρθ στο φιλμ του 1944 Cover Girl.Ακολουθησαντο 1945 Anchors aweigh(Βιρα τις αγκυρες) με τον Φρανκ Σινατρα,οπου χορευει με τον ποντικο Τζερρυ και το 1948 The pirate (Αξεχαστο εμεινε το Be a clown ).Στο Words and music κανει αισθηση χορευοντας Slaughter on tenth avenue.
Ακολουθουν οι ταινιες
1949 Take me out to the ball game
1949 On the town
1951 An American in Paris-το 20λεπτο μπαλλετο με μουσικη των κερσουιν στο φιναλε είναι η κορωνιδα της καριερας του.
1952 Singing in the rain-το ομωνυμο τραγουδι και χορευτικο υπο βροχην είναι η κορυφαια στιγμη στην ιστορια του μιουζικαλ.
Και άλλες ταινιες Brigadoon/It’s always fair-weather/Invitation to the dance/Les Girls/Xanadu.

No comments:

Post a Comment