Wednesday, September 22, 2010

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ SMARTPHONE

Ουάσινγκτον
Ελπίζοντας ότι θα τα καταφέρει εκεί που πολλοί άλλοι απέτυχαν, η αμερικανική εταιρεία επικοινωνιών AT&T λανσάρει την Τρίτη το TerreStar Genus, ένα έξυπνο τηλέφωνο που πραγματοποιεί κλήσεις και κατεβάζει δεδομένα όχι μόνο από το δίκτυο κινητής, αλλά και από δορυφόρο.

Με τιμή 799 δολαρίων και αστρονομικές χρεώσεις για τις δορυφορικές κλήσεις, το Genus δεν απευθύνεται στο μέσο χρήστη. Θα μπορούσε όμως να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για όσους κινούνται σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς κάλυψη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Και σε αυτή την περίπτωση πάντως υπάρχουν περιορισμοί: Ο χρήστης πρέπει να έχει καθαρή οπτική επαφή με το νότιο ουρανό όπου αιωρείται ο δορυφόρος.

Η συσκευή της TerreStar είναι το πρώτο δορυφορικό τηλέφωνο με λειτουργίες smartphone. Τρέχει λειτουργικό σύστημα Windows Mobile 6.5, έχει πλήρες πληκτρολόγιο και είναι λίγο μόνο παχύτερο από το μέσο BlacκBerry.

Ο δορυφόρος με τον οποίο επικοινωνεί το Genus, ιδιοκτησίας TerreStar, είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος του κόσμου. Eκτοξεύτηκε πέρυσι και τέθηκε σε γεωστατική τροχιά ώστε να παραμένει διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο της Γης.

Εξυπηρετεί πάντως μόνο την περιοχή των ΗΠΑ και δεν προσφέρει παγκόσμια κάλυψη όπως το δίκτυο της Iridium, μιας άλλης εταιρείας δορυφορικής τηλεφωνίας.

Για να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα που βρίσκονται 36.000 χλμ μακριά, ο δορυφόρος χρησιμοποιεί μια γιγάντια κεραία από πλέγμα χρυσού, η οποία έχει διάμετρο σχεδόν 20 μέτρα. Το μεγάλο μέγεθος της κεραίας σημαίνει ότι το Genus είναι σχετικά μικρό και δεν χρειάζεται εξωτερική κεραία, όπως άλλες δορυφορικές συσκευές.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν το εγχείρημα της AT&T θα πετύχει εμπορικά. Η δορυφορική τηλεφωνία έχει μια πικρή ιστορία με χρεοκοπίες και απώλειες επενδύσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Genus, όμως, διαφοροποιείται, καθώς είναι το πρώτο δορυφορικό τηλέφωνο με έξυπνες λειτουργίες και σύνδεση δεδομένων.

Οι χρεώσεις, όμως, μόνο φθηνές δεν είναι: Η ενεργοποίηση των δορυφορικών λειτουργιών ανεβάζει το πάγιο κατά 25 δολάρια το μήνα, ενώ οι κλήσεις φωνής τιμώνται 0,65 δολάρια το λεπτό.

Το κατέβασμα δεδομένων είναι ακόμα ακριβότερο στα 5 δολάρια ανά megabyte, περίπου 400 φορές περισσότερο από τις συνδέσεις δεδομένων στα δίκτυα κινητής.

Οι τιμές, πάντως, θα μπορούσαν να πέσουν αν το Genus έχει απήχηση.

No comments:

Post a Comment