Thursday, September 23, 2010

ΤΑ ΔΥΟ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΒΥΘΙΣΑΝ ΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟ

Σφάλμα του χειριστή του πηδαλίου και μια λανθασμένη εντολή του Μπρους Ισμέι, προέδρου της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Τιτανικού, προς τον καπετάνιο ήταν αρκετά, σύμφωνα με τη Λουίζ Πάτεν, εγγονή του δεύτερου αξιωματικού του Τιτανικού, Τσαρλς Λαϊτχόλερ, για να γίνει πραγματικότητα το πιο διάσημο ναυάγιο του 20ού αιώνα. Η Λουίζ Πάτεν είναι συγγραφέας και με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της μυθιστορήματος, "Good as Gold", αποκάλυψε την αλήθεια για το ναυάγιο του "αβύθιστου υπερωκεανίου", η οποία όπως ανέφερε η ίδια παρέμενε κρυφή, γιατί οι επιζήσαντες που γνώριζαν φοβούνταν ότι θα δημιουργούνταν προβλήματα στην εταιρεία και τους εργαζομένους.


Παγόβουνο
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε στις δηλώσεις της η Πάτεν, το βασικό λάθος έκανε ο πηδαλιούχος Ρόμπερτ Χίτσινς, ο οποίος τη μοιραία εκείνη νύχτα πριν από περίπου 100 χρόνια έστριψε το πηδάλιο προς την πλευρά του παγόβουνου και όχι από την αντίθετη. Αυτό το λάθος, σύμφωνα με την Πάτεν, ήταν συνηθισμένο, καθώς το πέρασμα από τα ιστιοφόρα στα ατμόπλοια είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν για αρκετά χρόνια δύο διαφορετικά συστήματα πλοήγησης του πλοίου. Δηλαδή για να στρίψει κάποιος δεξιά, με το ένα σύστημα, έπρεπε να στρίψει το πηδάλιο δεξιά και με το άλλο αριστερά. Εκεί μπερδεύτηκε ο Χίτσινς και οι υπόλοιποι ναυτικοί είχαν μόλις τέσσερα λεπτά για να αντιδράσουν, πράγμα που δεν έγινε.

Οι ναυτικοί είχαν και μια δεύτερη δυνατότητα να γλιτώσουν. Αυτή ήταν να μη συνεχίσουν να κινούν το πλοίο μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο, κάτι που δεν έγινε, αφού ο πρόεδρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας White Star Line έδωσε εντολή να συνεχιστεί η πορεία, μια απόφαση που βύθισε το πλοίο σαφώς πιο γρήγορα.

No comments:

Post a Comment