Thursday, May 13, 2010

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Η φωνή και τα τραγούδια του έχουν φωλιάσει μέσα στην καρδιά τους, όπως και στην ψυχή κάθε Ελληνα. Ο ίδιος μπορεί να έφυγε από κοντά μας, αλλά για τους λιγοστούς κατοίκους στο μικρό χωριό Αλώνια της Σαμοθράκης ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι πάντα ζωντανός...

Για το λόγο αυτό άλλωστε θέλησαν στο μικρό καφενεδάκι του χωριού να του φτιάξουν τον δικό του χώρο ώστε να τον νιώθουν κάθε μέρα δίπλα τους. Να ακούν τα τραγούδια του, να βλέπουν τις φωτογραφίες του και να του μιλούν σαν να είναι εκεί, ανάμεσά τους, και να απολαμβάνει τον καφέ με την παρέα του. Ετσι, χωρίς δεύτερη σκέψη, μετέτρεψαν το παραδοσιακό καφενείο σε καφέ-μουσείο του Στέλιου Καζαντζίδη. Του «Στελάρα», όπως τον αποκαλούν όταν πίνουν στην υγειά του μερικά ποτηράκια τσίπουρο. Σε κάθε γωνιά του καφενείου, όπου και αν στρέψει κανείς το βλέμμα του, θα αντικρίσει εκατοντάδες φωτογραφίες που διηγούνται με τον δικό τους τρόπο τη ζωή του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, δίσκους και αυτόγραφα.

Καθημερινά στο κατάστημα συρρέουν όλοι οι άνδρες του χωριού, αλλά και επισκέπτες. Οσοι βρεθούν στην περιοχή και μαθαίνουν για το «στέκι» του Στέλιου δεν παραλείπουν να περάσουν από το καφενείο για να τον τιμήσουν με την παρουσία τους και να δουν ιδίοις όμμασι το μικρό μουσείο που έφτιαξαν με πολλή αγάπη και μεράκι οι κάτοικοι της περιοχής. Βλέποντας τις φωτογραφίες του στους τοίχους, ακούγοντας τη θεσπέσια φωνή του, πίνοντας το σαμοθρακίτικο τσίπουρο και δοκιμάζοντας τα μεζεδάκια που το συνοδεύουν, όλοι αναπολούν στιγμές της ζωής τους που σημάδεψαν τα αθάνατα τραγούδια του.

Αλλωστε, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα που φτιάχτηκε γι’ αυτόν: «Ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν γοητεύει τον όπου γης ελληνισμό μόνο με τη θεσπέσια φωνή του και τα τραγούδια του δεν συγκινούν μόνο με τους στίχους και τη μουσική τους. Η λατρεία στο πρόσωπό του δεν είναι τυχαία. Ο σεμνός καλλιτέχνης υπηρέτησε αξίες, δίδαξε ήθος. Πορεύτηκε με ειλικρίνεια και υπερασπίστηκε με σθένος το λαϊκό τραγούδι. Σεβάστηκε και δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε στιγμή τους θαυμαστές του. Χρέος μας είναι να το διαφυλάξουμε, να μαθητεύσουμε σε αυτό και να το ταξιδέψουμε στον χρόνο...»

No comments:

Post a Comment