Wednesday, May 26, 2010

ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΛΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΟ ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ

Στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision του Όσλο διαγωνίστηκε, πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση, ο Γιώργος Αλκαίος & οι Friends με το "OPA", και κέρδισε την πρόκριση στον τελικό της 55ης διοργάνωσης του θεσμού το ερχόμενο Σάββατο 29 Μαΐου. Ο ημιτελικός, διεξήχθη στην Telenor Arena της νορβηγικής πρωτεύουσας. Με τυχαία σειρά, οι 10 χώρες που προκρίθηκαν: Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Ρωσία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Λευκορωσία, Σερβία, Βέλγιο, Αλβανία, Ισλανδία. Ο ημιτελικός μεταδόθηκε ζωντανά από τις 22.00 από το eurovision.ert.gr και τη ΝΕΤ.

Φέτος, οι 39 συμμετέχουσες χώρες διαγωνίζονται σε δύο ημιτελικούς: o ένας ήταν ο ημιτελικός της 25ης Μαΐου και ο δεύτερος πραγματοποιείται στις 27, όπου άλλες δέκα χώρες θα προκριθούν στον τελικό του Σαββάτου, 29 Μαΐου.

Για πρώτη φορά από το 1999, τον Διαγωνισμό παρουσιάζουν όχι δύο αλλά τρία πρόσωπα.

Πρόκειται για τους Erik Solbakken και την Haddy Jatou N'Jie, που άνοιξαν το σόου του πρώτου ημιτελικού και μιλούσαν με τους καλλιτέχνες στο green room στη διάρκεια της ψηφοφορίας, την οποία παρουσίσε η Nadia Hasnaoui.

Λίγο πριν από τον χθεσινο ημιτελικό, και συγκεκριμένα στις 7μμ, είδαμε τα τραγούδια που διαγωνίζονταν μαζί με τη χώρα μας, στην ειδική εκπομπή από την τηλεόραση της ΝΕΤ

Λεπτό προς λεπτό ο ημιτελικός!

Μετά το καλωσόρισμα των παρουσιαστών το διαγωνιστικό πρόγραμμα ξεκίνησε με τη συμμετοχή της Μολδαβίας. Οι Sunstroke Project & Olia Tira βρέθηκαν στη σκηνή της Telenor Arena με το ρυθμικό τους τραγούδι ''Run away'', το οποίο ερμήνευσαν χορεύοντας και παίζοντας μουσική επί σκηνής.

Με το Ρώσο Peter Nalitch και το τραγούδι "Lost and forgotten" συνεχίστηκε η βραδιά. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, που έγινε διάσημος μέσω του youtube ερμήνευσε την ερωτική μπαλάντα που τον ανέδειξε νικητή και στον εθνικό τελικό της χώρας του, με "ειδικό εφέ" τη φωτογραφία που κρατούσε στο χέρι του και κοιτούσε συνεχώς καθώς τραγουδούσε.

Οι Εσθονοί Malcolm Lincoln & Manpower 4 με το τραγούδι τους "Siren" ήταν οι επόμενοι διαγωνιζόμενοι. Ακόμα ένα ατμοσφαιρικό τραγούδι για πιάνο και φωνή με πολλή θεατρικότητα, που είχε κάτι από ... Μόντι Πάιθονς.

Με μια ωδή στη φύση, το "Horehronie", η Σλοβακία και η όμορφη Kristina πέρασε ένα οικολογικό μήνυμα εν μέσω πράσινου φωτός και με ενδυματολογικές επιλογές με σαφείς αναφορές στο περιβάλλον.

Οι Φινλανδές Kuunkuiskaajat, λευκοντυμένες και με τη συνοδεία βιολιού, ακορνετόν και χορευτικών ερμήνευσαν σε διάλεκτο της χώρας τους το τραγούδι "Työlki ellää", ένα κομμάτι με στοιχεία φολκλόρ και αρκετό χιούμορ.

Η εντυπωσιακή Aisha με το τραγούδι "What For (Only Mr.God Knows Why)" και λιτή παρουσίαση εκπροσώπησε τη Λετονία, με ακόμα ένα αργό τραγούδι στα αγγλικά.

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς υπογράφει το τραγούδι της Σερβίας, "Ovo je Balkan", που ερμήνευσε στη συνέχεια ο εκκεντρικός Milan Stanković, πλαισιωμένος από χορευτές, δίνοντας μια βαλκανική νότα στη μέχρι στιγμής κατά βάση αγγλόφωνη βραδιά και ξεσηκώνοντας το κοινό.

Ο ανερχόμενος Vukašin Brajić ανέβηκε στη σκηνή με ένα εκτυφλωτικά κόκκινο σακάκι για να ερμηνεύσει μια ερωτική ροκ μπαλαντα, εκπροσωπώντας τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Με το τραγούδι του που λέγεται "Munja I Grom" -στα ελληνικά μεταφράζεται "Αστραπές και Βροντές"- προέτρεψε όλα τα ζευγάρια στην Telenor Arena να σπάσουν τον πάγο και να ... αγαπηθούν.

Με Marcin Mroziński και ένα ... θρύλο διαγωνίστηκε η Πολωνία. Το τραγούδι Legend, ένα κλασικό ερωτικό παραμύθι, σε αγγλικά και πολωνέζικα έδωσε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη σκηνή: θεατρικότητα, παράδοση και ρομαντισμός συναντήθηκαν ανάμεσα στους στίχους.

Ο 20χρονος Βέλγος Tom Dice, που αναδείχθηκε από το X-Factor, ερμήνευσε το συγκινητικό και τρυφερό τραγούδι "Me and my guitar" , το οποίο περιγράφει την πορεία ενός νεαρού τραγουδοποιού που αναζητά το δρόμο του στη ζωή. O Τom ανέβηκε στην τεράστια σκηνή με μοναδική συντροφιά την κιθάρα του!

Η Thea Garrett που διαγωνίστηκε με το τραγούδι "My Dream", ήταν η επιλογή της Μάλτας, μετά από ένα μαραθώνιο εθνικό τελικό. Το "όνειρο" της Thea - μια παρουσία ανάμεσα σε Λάιζα Μινέλι και Chiara- ήταν μια κλασική πληθωρική μπαλάντα υψηλών φωνητικών απαιτήσεων, ενώ η νεαρή ερμηνεύτρια παρουσιάστηκε απαστράπτουσα στη σκηνή, με ένα μακρύ φόρεμα το οποίο κι ένα χορευτή - άγγελο με τεράστιες φτερούγες στο πλευρό της.

Με δυναμικό styling, η Juliana Pasha από την Αλβανία έφερε ένα τόνο disco με το τραγούδι "It's all about you", τραγουδώντας στα αγγλικά. Να θυμίσουμε ότι στο Festivali i Kenges 2009 η εκπρόσωπος της Αλβανίας στο διαγωνισμό επικράτησε με το κομμάτι αυτό ερμηνευμένο στα αλβανικά με τον τίτλο Nuk mundem pa ty.

Για τη συνέχεια ο Γιώργος Αλκαίος και οι Friends! Όπα! Στα λευκά, με δύναμη, ενέργεια και κέφι πραγματοποίησαν εντυπωσιακή εμφάνιση ξεσηκώνοντας το κοινό, άψογα συντονισμένοι και δυναμικοί.

Οι τόνοι έπεσαν με την Filipa Azevedo από την Πορτογαλία και ακόμα ένα slow κομμάτι, με τίτλο "Há dias assim" (Υπάρχουν μέρες, όπως...). Όμορφη και ρομαντική παρουσία, με μακρύ φόρεμα "εποχής" και χαρακτηριστική βραχνή φωνή, η Filipa άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Ο διαγωνισμός συνεχίστηκε με το τραγούδι της ΠΓΔΜ "Jas ja imam silata" (τώρα έχω τη δύναμη) που ερμήνευσε ο Gjoko Taneski. Ξεκίνησε σε μοτίβο ροκ μπαλάντας, αλλά εξελίχθηκε ανεβάζοντας την ένταση, με κιθάρες και αισθησιακό χορευτικό επί σκηνής.

Από τη Λευκορωσία ήλθαν οι πεταλούδες από τους πέντε των "3+2" (Three Plus Two). Η μελωδία του τραγουδιού τους, "Butterflies", πέταξε ως τις πιο μακρινές κερκίδες του σταδίου, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, που βοηθήθηκε από το χρυσό φωτισμό και τα χρωματιστά φτερά στα φορέματα των κοριτσιών.


Το φινάλε υπέγραψε η έμπειρη από διαγωνισμούς Eurovision, Ισλανδή Hera Björk, μια πληθωρική παρουσία που μέσα στην κόκκινη τουαλέτα της ερμήνευσε το ρυθμικό "Je ne sais quoi". H Björk βρέθηκε για τρίτη φορά στη σκηνή της Eurovision καθώς έκανε φωνητικά στις συμμετοχές της Ισλανδίας το 2008 και το 2009.

Πώς ψηφίσαμε

Για πρώτη φορά οι γραμμές για την ψηφοφορία στον ημιτελικό και τον τελικό άνοιξαν με την παρουσίαση του πρώτου τραγουδιού και έκλεισε περίπου 15 λεπτά μετά την παρουσίαση και του τελευταίου τραγουδιού.

Η βαθμολογία προέκυψε κατά 50% από το televoting και κατά 50% από την επιτροπή.

Για ψηφοφορία από σταθερό τηλέφωνο:
• Κλήση στο 90111190ΧΧ, προσθέτοντας το νούμερο που αντιστοιχεί στη χώρα της επιλογής σας.

Για ψηφοφορία από κινητό τηλέφωνο:
• Αποστολή SMS στο 54007 γράφοντας ΕΧΧ, ανάλογα με τον αριθμό της χώρας επιλογής σας.

01 Μολδαβία
02 Ρωσία
03 Εσθονία
04 Σλοβακία
05 Φινλανδία
06 Λετονία
07 Σερβία
08 Βοσνία-Ερζεγοβίνη
09 Πολωνία
10 Βέλγιο
11 Μάλτα
12 Αλβανία
13 --------
14 Πορτογαλία
15 ΠΓΔΜ
16 Λευκορωσία
17 Ισλανδία

Στη 13η θέση διαγωνίστηκε η χώρα μας, την οποία δεν ψηφίζαμε.

Δεν διαγωνίζονταν στον ημιτελικό αλλά ψηφίζαν, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Στον β' ημιτελικό της Πέμπτης 27 Μαΐου δε συμμετέχει η Ελλάδα, συνεπώς δεν μπορεί να ψηφίσει.

No comments:

Post a Comment