Tuesday, May 18, 2010

ΕΡΓΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το πιο πρόσφατο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, την "Ανδαλουσία", θα παρουσιάσει σε Α' παγκόσμια εκτέλεση η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Μαΐου και ώρα 21.00. στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στην αειθαλή μουσική δημιουργία του Μίκη Θεοδωράκη, του "διεθνούς" Έλληνα συνθέτη, που αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό κεφάλαιο της μουσικής και κοινωνικοπολιτικής Ιστορίας της Ελλάδας. Με την Κ.Ο.Θ. θα συμπράξει η Μαρία Φαραντούρη, η εμβληματική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του, τα οποία γαλούχησαν γενεές επί γενεών εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Στο πόντιουμ θα ανεβεί ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος συνθέτουν έργα πασίγνωστα και άλλα λιγότερο γνωστά από την πλούσια και ευρεία εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη. Γνώριμος, αλλά άγνωστος με τη μορφή που πρόκειται να παρουσιαστεί, είναι ο κύκλος τραγουδιών "Ανδαλουσία", τον οποίο ο συνθέτης εμπιστεύτηκε στην Κ.Ο.Θ. για την πρώτη παγκόσμια εκτέλεσή του.

Ο άοκνος και αστείρευτος Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στο έργο του Romancero Gitano, σε ποίηση F. G. Lorca. (ελληνική μετάφραση - απόδοση: Οδυσσέας Ελύτης) και το επεξεργάστηκε εκ νέου, παραδίδοντας το 2009 επτά τραγούδια για άλτο και συμφωνική ορχήστρα υπό τον τίτλο "Ανδαλουσία".

No comments:

Post a Comment