Wednesday, May 19, 2010

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2010

*Σαν σημερα το 1958 κυκλοφορησε το Splish splash του Bobby Darin.
1960 o ντισκ τζοκευ Alan Freed κατηγορηθηκε για εμπορικη δωροδοκια (payola).
1945 γεννιεται ο Pete Townshend των Who
1926 o Toμας Εντισον μιλαει για πρωτη φορα στο ραδιοφωνο κατά την διαρκεια δειπνου του Συνδεσμου Ηλεκτρικου Φωτος.
*Το 1956 ο Ελβις Πρισλευ πουλησε 10 εκατομμυρια δισκους.Την Πρωτοχρονια του 56 ηταν τελειως αγνωστος στο αγοραστικο κοινο.
*Η επιροη του ρεγγε στην Αγγλια εφθασε στο ζενιθ στο τελος του 1982 με επιτυχιες όπως Pass the dutchie/Do you really want to hurt me/I don’t wanna dance.
*The making of Michael Jackson’s Thriller ηταν το πρωτο μουσικο βιντεο που εγινε χρυσο και,μετα,πλατινενιο.
Την επομενη του θανατου του Ελβις Πρισλευ πουληθηκαν 20 εκατομμυρια δισκοι του παγκοσμιως.
*Με δικαστικη αποφαση τα πνευματικα δικαιωματα της συνθεσης του 1899 O sole mio προστατευονται εως το 2042.Η αποφαση εληφθη όταν εγινε γνωστο ότι υπαρχει και τριτος δημιουργος,εκτος από τον στιχουργο Giovanni Capurro και τον συνθετη Eduardo di Capua,o Alfredo Alazzucchi ( 1878-1972).Την συνθεση ηχογραφησαν καλλιτεχνες όπως οι Enrico Caruso,Luciano Pavarotti,Andrea Bocelli,Bryan Adams.Οι πρωτοτυποι στιχοι είναι σε ναπολιτανικη διαλεκτο.Το 1949 κυκλοφορησε η πρωτη αγγλοφωνη εκδοση από τον Tony Martin με τιτλο There’s no tomorrow.Δεκα χρονια αργοτερα ακουσε την εκτελεση αυτή στην Γερμανια,οπου υπηρετουσε την στρατιωτικη θητεια του ο Ελβις Πρισλευ.Ζητησε νεους στιχους και το 1960 το ηχογραφησε με νέο τιτλο It’s now or never.Με πωλησεις που ξεπερασαν τα δεκα εκατομμυρια αντιτυπα εγινε η μεγαλυτερη επιτυχια της καριερας του.
*Τρεις καλλιτεχνες διεκδικουν έναν περιεργο τιτλο ότι ο Ελβις Πρισλευ δανειστηκε η αντεγραψε την κινηση των γοφων του απ αυτους.Ειναι οι:Wynonie Harris/Bo Diddley/Jackie Wilson.
*Μουσικη ορολογια:πενταγραμμο-συστημα πεντε παραλληλων (σημερα)γραμμων,οπου γραφονται οι φθογγοι της ευρωπαικης μουσικης.
*Γλωσσολογικα:space ,από το σπιζω=εκτεινω διαρκως.

No comments:

Post a Comment