Friday, May 28, 2010

ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ

Το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου πήρε το βράδυ της Πέμπτης, κατά τον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision του Όσλο, η Κύπρος με το "Life Looks Better In Spring" και τους Jon Lilygreen & Islanders, καθώς και εννέα ακόμα χώρες, και συγκεκριμένα (με τυχαία σειρά) οι: Γεωργία, Ουκρανία, Τουρκία, Ισραήλ, Ιρλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανία, Αρμενία και Δανία. Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση από τον πρώτο ημιτελικό, όπου ο Γιώργος Αλκαίος και οι Friends πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση, ενθουσιάζοντας το κοινό με το "OPA". Ο δεύτερος ημιτελικός μεταδόθηκε απευθείας από το eurovision.ert.gr, τη ΝΕΤ και το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 της ΕΡΑ.
Λεπτό προς λεπτό η βραδιά
Για μία ακόμη φορά, στην Telenor Arena μας υποδέχτηκαν οι παρουσιαστές της φετινής Eurovision Erik Solbakken, Haddy N'jie και Nadia Hasnaoui.

Τη βραδιά άνοιξαν οι Λιθουανοί Inculto ("Ακαλλιέργητοι") με το "Eastern European Funk", φορώντας καρό παντελόνια τα οποία στη συνέχεια έβγαλαν, αποκαλύπτοντας αστραφτερά εσώρουχα.

Το "Apricot Stone", ένα τραγούδι που μιλάει για την παγκόσμια ειρήνη και αγάπη, ερμήνευσε η πανύψηλη Eva Rivas από την Αρμενία, συνοδευόμενη από παραδοσιακή φλογέρα.

Ο Ισραηλινός Harel Skaat παρουσίασε το μελαγχολικό "Milim". Ο διάσημος στη χώρα του νεαρός καλλιτέχνης, ξεκίνησε το 2004 συμμετέχοντας στην ισραηλινή έκδοση του Fame Story, το "Kokhav Nolad", όπου και τερμάτισε δεύτερος.

"Σε μια στιγμή σαν κι αυτή" ("In A Moment Like This") τραγούδησε το νεανικό ντουέτο Chanée & N'evergreen από τη Δανία.

Με χρυσό κοστούμι εμφανίστηκε ο Michael von der Heide που παρουσίασε τη συμμετοχή της Ελβετίας "Il Pleut De L'Or", ενώ οι τραγουδίστριες που τον συνόδευαν στα φωνητικά φορούσαν βραδινά φορέματα.

Παίζοντας κιθάρα ερμήνευσε τη σουηδική συμμετοχή "This Is My Life" η Anna Bergendahl , η οποία συμμετείχε το 2004 στη μουσική εκπομπή του SVT "Super Troopers", ενώ το 2008 έφτασε στην τελική 5αδα του talent show Idool 2008. Μάλιστα, ο ένας από τους δημιουργούς του τραγουδιού, ο Bobby Ljunggren, έχει και ελληνική καταγωγή.

Ακόμη μία μπαλάντα, αυτή τη φορά από το Αζερμπαϊτζάν, πήρε τη σκυτάλη στον αποψινό ημιτελικό. Η 17χρονη Safura, με μακρύ μπλε φόρεμα, ερμήνευσε "Drip Drop". Σημειώνεται ότι οι δημιουργοί του τραγουδιού είναι οι Σουηδοί Stefan Örn και Sandra Bjurman, ενώ το "Drip Drop" είναι η τρίτη συμμετοχή της χώρας στο διαγωνισμό της Eurovision.

Με οικολογικό μήνυμα η συμμετοχή της Ουκρανίας "Sweet People", την οποία παρουσίασε μόνη επί σκηνής, με την ιδιαίτερη φωνή της, η Alyosha.

Η νεαρή Sieneke από την Ολλανδία ερμήνευσε το ανάλαφρο "Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)", με σκηνικά που παρέπεμπαν σε λούνα παρκ.

Σε διπλό πιάνο, ο ένας απέναντι από τον άλλο, εμφανίστηκαν επί σκηνής η Paula Seling και ο Ovi, οι δύο Ρουμάνοι ερμηνευτές του "Playing With Fire".

Σειρά είχε το "Narodnozabavni Rock", η συμμετοχή της Σλοβενίας, ερμηνευμένο από δύο γκρουπ, τους Ansambel Žlindra & Kalamari, το ένα με ροκ ήχο και το άλλο με παραδοσιακό.

Στη Eurovision επέστρεψε, μετά από 17 χρόνια -όταν μάλιστα είχε κερδίσει το διαγωνισμό- η Niamh Kavanagh, που παρουσίασε το ατμοσφαιρικό "It's For You", τη φετινή συμμετοχή της πολυβραβευμένης στην ιστορία του θεσμού Ιρλανδίας.

"Είσαι ένας Άγγελος" ("Angel Si Ti") τραγούδησε ο Miro, ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της ποπ μουσικής σκηνής της Βουλγαρίας, πλαισιωμένους από χορευτές ντυμένους με λευκά και ασημί κοστούμια.

Το "Life Looks Better In Spring" ερμήνευσε για την Κύπρο ο 22χρονος Ουαλός Jon Lilygreen και οι Islanders, αποτελούμενοι από επαγγελματίες μουσικούς από την Κύπρο, τη Νορβηγία, την Ουαλία και τη Σκωτία.

Καθισμένες σε ένα παγκάκι, παρουσίασαν το "Lako Je Sve" οι Feminnem, το τριμελές γυναικείο συγκρότημα που εκπροσωπεί αυτή τη χρονιά την Κροατία. Πρόκειται για τη δεύτερη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, καθώς το 2005 εκπροσώπησαν την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Με φωτισμούς και ρούχα σε λευκούς και κόκκινους τόνους, τα εθνικά χρώματα της Γεωργίας, εμφανίστηκε επί σκηνής η 23χρονη -απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας της χώρας της μόλις στα 17 της χρόνια και με πολλά διεθνή βραβεία- Sofia Nizharadze, ερμηνεύοντας το Shine.

Τελευταίοι στη σκηνή ανέβηκαν οι MaNga, που ερμήνευσαν δυναμικά τη φετινή συμμετοχή της Τουρκίας We Could Be The Same, με τη συνοδεία πυροτεχνημάτων και μεγάλων σημαιών.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας
Δεν διαγωνίστηκαν στον β' ημιτελικό αλλά ψήφισαν η Βρετανία και η περυσινή νικήτρια, Νορβηγία.

Η Ελλάδα δεν ψήφιζε στον β' ημιτελικό. Ωστόσο, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορούσαν να ψηφίσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του καναλιού που μετέδωσε τη βραδιά στη χώρα διαμονής τους.

Για πρώτη φορά φέτος, οι γραμμές για την ψηφοφορία στους ημιτελικούς και τον τελικό ανοίγουν με την παρουσίαση του πρώτου τραγουδιού και κλείνουν περίπου 15 λεπτά μετά την παρουσίαση και του τελευταίου τραγουδιού.

Τον τηλεοπτικό σχολιασμό για τη ΝΕΤ έκανε η Ρίκα Βαγιάννη, ενώ ο ραδιοφωνικός σχολιασμός για το Δεύτερο Πρόγραμμα ήταν της Μαρίας Κοζάκου.

Νωρίτερα το απόγευμα, η Δήμητρα Ακριώτου και η Δέσποινα Φάγκρα παρουσίασαν τα διαγωνιζόμενα τραγούδια της βραδιάς σε μια ειδική εκπομπή από την τηλεόραση της ΝΕΤ.

Η σειρά εμφάνισης στον τελικό
Φέτος, οι 39 συμμετέχουσες χώρες διαγωνίστηκαν σε δύο ημιτελικούς, από τους οποίους προκρίθηκαν συνολικά 20 χώρες στον τελικό του Σαββάτου, 29 Μαΐου.

Από τον α' ημιτελικό της Τρίτης, μαζί με την Ελλάδα, στον τελικό προκρίθηκαν η Μολδαβία, η Βοσνία–Ερζεγοβίνη, το Βέλγιο, η Σερβία, η Λευκορωσία, η Αλβανία, η Ισλανδία, η Ρωσία και η Πορτογαλία.

Κατόπιν κλήρωσης, που πραγματοποιήθηκε μετά τον πρώτο ημιτελικό κατά τη συνέντευξη Τύπου των τραγουδιστών, προκύπτει ότι η Ελλάδα θα εμφανιστεί τη βραδιά του τελικού στην 11η θέση.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών που θα συμμετάσχουν στον τελικό, έχει ως εξής:

1. Χώρα από τον β' ημιτελικό
2. Ισπανία
3. Νορβηγία
4. Μολδαβία
5. Χώρα από τον β' ημιτελικό
6. Βοσνία – Ερζεγοβίνη
7. Βέλγιο
8. Σερβία
9. Λευκορωσία
10. Χώρα από τον β' ημιτελικό
11. Ελλάδα
12. Μεγάλη Βρετανία
13. Χώρα από τον β' ημιτελικό
14. Χώρα από τον β' ημιτελικό
15. Αλβανία
16. Ισλανδία
17. Χώρα από τον β' ημιτελικό
18. Γαλλία
19. Χώρα από τον β' ημιτελικό
20. Ρωσία
21. Χώρα από τον β' ημιτελικό
22. Γερμανία
23. Πορτογαλία
24. Χώρα από τον β' ημιτελικό
25. Χώρα από τον β' ημιτελικό

Οι υπόλοιπες θέσεις θα ανακοινωθούν μετά από κλήρωση.

No comments:

Post a Comment