Tuesday, May 18, 2010

ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ 2010

*Το περασμενο Σαββατο το καναλι MGM εδειξε την εξαιρετικη ταινια του 1960 «Εξοδος» με τους Paul Newman/Eva Marie Saint/Sal Mineo/Peter Lawford/George Maharis.Την υποθεση την ειχαμε ξεχασεο,όχι όμως την εμπνευσμενη μουσικη του Andrew Gold,που κερδισε ΟσκαρΤο κυριως θεμα στην εκτελεση των Ferrante and Teicher κερδισε Grammy το 1961 ως τραγουδι της χρονιας.Το εκανε επιτυχια και ο Pat Boone με στιχους δικους του ,αλλα και η Edith Piaf.Η ταινια γυριστηκε στην Κυπρο και το Ισραηλ.
*Ο προδρομος του μουσικου τυπου στην Ελλαδα ηταν η 15νθημερη μουσικη εφημεριδα του Νικου Μαστορακη «Δισκοθηκη» σε μικρο σχημα,4σελιδη,που κυκλοφορουσε στα τελη της δεκαετιας του 50.
*Μεχρι το 1969 η νεολαια στην Ελλαδα επινε ταμ ταμ που θυμιζε κοκα κολα.
*Δευτερα 17 Απριλιου 1967,8.30 μμ, οι Rolling Stones επαιξαν για 17.000 θεατες στην Αθηνα.Στο πρωτο μερος εμφανιστηκαν οι MGC/Idols/We Five/Δακης και Τασος Παπασταματης.
*Με εξωφυλλο τον Τζονυ Χαλυνταιη κυκλοφορησαν την 1 Απριλιου 1964 οι «Μοντερνοι Ρυθμοι».Τιμη τευχους 3 δρχ.
*Από το βιογραφικο της Patty Pravo,που εστειλε λιγο πριν από την συναυλια της στην Θεσσαλονικη η Phonogram.Πραγματικο ονομα Nicoletta Strambelli.Γεννηθηκε στην Βενετια το 1948.Ματια:πρασινο-γκριζα.Βαρος 48 κιλα.Υψος 1,58.Στο αλμπουμ του 1971 Di vero in fondo τραγουδησε το Soolaimon του Neil Diamond/Wild world του Cat Stevens /La chanson des vieux amants του Jacques Brel στην ιταλικη διασκευη με τιτλο Canzone degli amanti.Η μεγαλη της επιτυχια ηταν το Νο 1 του 1968 a bambola.
*Πρωτα η Μαριανα Κουρακου και μετα η Ελενα Ναθαναηλ παρουσιαζαν από το ραδιοφωνο την εκπομπη «Ένα κοριτσι και 1000 δισκοι».
*Την «εκπομπη της νεολαιας» παρουσιαζε ο Γιωργος Καρατζαφερης όταν ηταν νεος.
*Μουσικη ορολογια…
ντα καπο-από την αρχη.Ενδειξη ότι το πρωτο μερος μιας συνθεσης προκειται να επαναληφθει.
Ντεκρεσεντο-βαθμιαια μειωση της εντασης της συνθεσης
Οκταβα-κλιμακα με οκτω διαδοχικους φθογγους.
Οπερα-εκτεταμενο δραματικο εργο,που παρουσιαζεται επι σκηνης.
Παραλλαγη-μουσικη μορφη,οπου ένα γνωστο θεμα παρουσιαζεται με διαφορες αρμονικες η μελωδικες παραλλαγες.
Παρτιτα-μια σουιτα χορων.
Παρτιτουρα-φυλλο πενταγραμμου,πανω στο οποιο γραφονται με το συστημα της σημειογραφιας τα μερη που πρεπει να εκτελεσει κάθε οργανο και κάθε φωνη.

No comments:

Post a Comment