Friday, May 21, 2010

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΙΟΥ 2010

*Γιουροβιζιον 1973-στο Nouveau Theatre του Λουξεμβουργου η Helga Guitton καλωσοριζει 17 χωρες στο διαγωνισμο.Ειναι παροντες οι Morcedades(Ισπανια) που τραγουδουν Eres tu,ο Patric Juvet(Γαλλια),ο Massimo Ranieri(Ιταλια) με το Chi sara con te,ο Cliff Richard(Αγγλια) με το Power to all our friends.Νικητρια αναδεικνυεται η Anne-Marie David με το Tu te reconnaitras(Λουξεμβουργο).Διευθυντης της ορχηστρας ο Jean Claudric.
*Γλωσσολογικα: sponsor από το σπενδω=προσφερω (σπονδη).
*Ευχαριστω»(ποτε δεν είναι αργα) στους ανθρωπους που η φωνη τους και οι μουσικες επιλογες τους συντροφευαν τα εφηβικα μας χρονια:Τωνια Καραλη,Μιμη Πλεσσα,Ποπη Κοντου,Νικο Μαστορακη.Στην Πιπη Καραπαλη που με επεισε να γραψω για μουσικη σε εφημεριδα.Στον Willis Conover (Music USA),τους σταθμους AFRS Μοναχου,Φραγκφουρτης,Ελληνικου (Αθηνα),Φωνη της Αμερικης,Μοντε Καρλο κι ακομα περισσοτερο το Ραδιο Λουξεμβουργο.Στον Mike Hennessey,που ειπε «ναι» για να γινω ανταποκριτης στην Ελλαδα πρωτα του Billboard και μετα και του Music Week.Kαι φυσικα στον Αλκη Στεα,που μου ανοιξε τον δρομο στο ραδιοφωνο.
*Επιτυχιες στη Γαλλια το 1973:Je suis malade-Serge Lama/La maladie d’amour-Michel Sardou.
*Επιτυχιες στην Ιταλια τον Ιουνιο 1974:Non gioco piu-Mina/Rimani-Drupi/Goodbye,my love,goodbye-Demis Roussos.
*Τραγουδια με δανεικες μελωδιες:
Abilene-τραγουδι του 1963 που βασιζεται σε παραδοσιακο κομματι με νεους στιχους.
America (my country ’tis of thee)1832.Βασιζεται στην μουσικη του God save the king από την Αγγλια(1744) κι αυτό με την σειρα του σε μελωδια που συνεθεσε ο H.Harris για τον βασιλια της Δανιας.Αργοτερα ο Herr G.B. Schumacher εγραψε γερμανικους στιχους κι εγινε Heil dir imm siegeskranz,καποτε επισημος Πρωσσικος εθνικος υμνος.
And this is my beloved (1954).Βασιζεται σε θεμα από το τριτο τμημα του Nocturne Νο 2 σε ρε ματζορε του Borodin.Διασκευαστηκε για το μιουζικαλ Kismet οπου το ερμηνευουν οι Howard Keel/Ann Blyth/Vic Damone.
Τhe anniversary song(1947).Βασιζεται στην συνθεση «Τα κυματα του Δουναβεως»/ Valurile Dunarii(1880) του Ρουμανου Ion Ivanovici.Ακουγεται στην ταινια του 1949 Jolson sings again απο τον Larry Parks με την φωνη του Al Jolson.
As the years go by(1947).Βασιζεται στο εργο του Brahms Hungarian dance No 4(1858-68).Ακουγεται στην ταινια Song of love.
At the crossroads(1942).Βασιζεται στην Malaguena του Ernesto Lecuona,δημιουργια του 1930.
Avalon (1920).Βασιζεται στην αρια του Puccini «E lucevan le stele» από την οπερα Tosca(1900).
*Σαν σημερα το 1944 γεννηθηκε ο Joe Cocker,το 1946 η Cher (Cherilyn Sakasian Le Pierre).Σαν σημερα το 1968 κυκλοφορησε το Can’t take my eyes off you-Franki Valli και το 1978 διδεται η πρεμιερα της ταινιαςThe Buddy Holly Story στην πατριδα του τραγουδιστη στο Lubbock του Τεξας.

No comments:

Post a Comment