Monday, May 17, 2010

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΜΑΙΟΥ 2010

*Στην δεκαετια του 90 υπηρχαν τρια επαγγελματικα μουσικα-ραδιοφωνικα περιοδικα στις ΗΠΑ.Ηταν τα Billboard/Cash Box/Record World.Πρωτο εκλεισε το τριτο,ενω το δευτερο αντεξε ως το 1996.Τον Ιουλιο του 2006 το Cash Box ξανακυκλοφορησε ,με νεους ιδιοκτητες,και υπαρχει ως σημερα.
*Η συνθεση Dolannes melodie του 1976,για την οποια γραφαμε την περασμενη εβδομαδα,ακουγεται στην ταινια Un linceul n’a pas de poche.
*Pink Martini-την Παρασκευη 9 Ιουλιου θα εμφανιστουν στο Θεατρο Γης στη Θεσσαλονικη.
*Από την πρωτη Κυριακη του Ιουνιου εως την τελευταια του Σεπτεμβριου το Ραδιο Νοσταλγια (6-7 μμ) θα είναι ηχογραφημενο και θα παρουσιαζει αντιπροσωπευτικα τραγουδια του 1940,41,42 κ.ο.κ.Καθε Κυριακη και άλλη χρονια.
*Την περασμενη Πεμπτη ειχε τα γενεθλια του ο Γιωργος Παπαστεφανου.
*Ολοι αυτοι οι ραδιοφωνικοι παραγωγοι που χρησιμοποιουν την λεξη break ουτε αγγλικα γνωριζουν ουτε ελληνικα.Και το άλλο,δηθεν χαριτωμενο «καλημερουδια»
σε ποιους απευθυνεται;Σε παιδια προσχολικης ηλικιας η προδιδει το απολυτο κενο σε φαια ουσια οσων το εκστομιζουν.
*Ηταν ο Edmundo Ros που διδαξε στην υψηλη κοινωνια του Λονδινου rhumba και samba κι εκανε τους Αγγλους να αγαπησουν την λατινοαμερικανικη μουσικη.Ο ιδιος διδαξε την τοτε πριγκιπισα Ελισσαβετ και την αδελφη της πριγκιπισα Μαργαριτα πώς να χορευουν τους ρυθμους latin.Η μεγαλυτερη δισκογραφικη επιτυχια της καριερας του ειναι The wedding samba.
*Το I will always love you ,που ακουγεται στην ταινια του 1992 The bodyguard,δεν ηταν υποψηφιο για Οσκαρ,διοτι η Dolly Parton το εγραψε για την ιδια και το χρησιμοποιησε αρκετα χρονια πριν στο φιλμ The best little whorehouse in Texas.
*O Randy Newman ηταν 16 φορες υποψηφιος για Οσκαρ πριν το κερδισει το 2001 για το If I didn’t have you από την ταινια Monsters,Inc.
*Μανος Χατζηδακις,ηταν ο πρωτος συνθετης που κερδισε Οσκαρ για ένα τραγουδι αρχικα γραμμενο σε άλλη γλωσσα(όχι αγγλικη).Ηταν το 1960 για «Τα παιδια του Πειραια» από το φιλμ «Ποτε την Κυριακη».Δευτερος ηταν ο Jorge Drexler για το Al dro lado del Rio από την ταινια του 2004 The motorcycle diaries.
*Οι προγονοι της Lena Horne καταγονται από την πρωην γαλλικη αποικια της Σενεγαλης και τους Αμερικανους «μαυροποδαρους» ερυθροδερμους.
*Το 1920 κυκλοφορησε στις ΗΠΑ το τραγουδι The Argentines,the Portugese and the Greeks-ισως η μοναδικη φορα που οι Ελληνες αναφερονται σε τιτλο δισκογραφικης επιτυχιας.
*Μονο οι ανω των 50 θυμουνται σημερα τον AFRS,τον ραδιοφωνικο σταθμο της αμερικανικης βασης στην Αθηνα,που λειτουργουσε στα μεσαια κι επαιζε ολο το 24ωρο τις τελευταιες επιτυχιες από τις ΗΠΑ.
*Στην δεκαετια του 60 ηταν του συρμου η εκφραση «ακλωτσητος» δηλαδη ακτυπητος,φοβερος.
*Το μοναδικο τραγουδι της Κινας που εγινε επιτυχια στις ΗΠΑ ειναι το Mei gui mei gui wo ai ni (May kway).Η πρωτη εκτελεση στα κινεζικα ειναι απο την Yao Lee (Huey Lee) to 1940.Στις ΗΠΑ το εκανε επιτυχια με τιτλο Rose,Rose, I love you ο Frankie Laine

No comments:

Post a Comment