Friday, May 7, 2010

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΜΑΙΟΥ 2010

*Στις 29 Απριλιου ολοκληρωθηκε η 7η περιοδος της τηλεοπτικης σειρας NCIS στις ΗΠΑ,οπου την εβλεπαν κάθε εβδομαδα 18 εκατομμυρια θεατες.Στην Ελλαδα η NOVA παρουσιαζει κάθε Τριτη την 6η περιοδο.
*Υπενθυμιση:3 Ιουλιου η Diana Krall στο Θεατρο Γης στη Θεσσαλονικη και στις 20 Ιουλιου οι Jethro Tull.
*Ερημη ηταν η Μυκονος την Πρωτομαγια,όπως μας διαβεβαιωσαν φιλοι που εχουν σπιτι.Κατι οι υψηλες τιμες,κατι η κριση…ενώ πλημμυρισε η Χαλκιδικη
*Παιδικα παρτυ γενεθλιων οργανωνουν τα Ster Cinemas στο City Gate της Θεσσαλονικης.καθε Σαββατο και Κυριακη από 11πμ-5μμ.
*Τα ψευδωνυμα και τα πραγματικα τους ονοματα:
TOM JONES-TOM WOODWARD
FREDDIE MERCURY-FREDDIE BULSARA
GEORGE MICHAEL-ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
IGGY POP-JAMES JEWEL OSTERBURG
DUSTY SPRINGFIELD-MARY O”BRIEN
CAT STEVENS-STEVEN GEORGIOU
STING-GORDON SUMNER
TINA TURNER-ANNIE BULLOCK
*Οι Righteous Brothers πηγαν στο Νο 1 της Αγγλιας το 1965 με τοYou’ve lost that lovin’ feeling και 26 χρονια αργοτερα,το 1991,με το Unchained melody.
*Νονα της τραγουδιστριας Patti Austin είναι η Dinah Washington και νονος ο Quincy Jones.
*Ισως το πιο παραδοξο ντουετο όταν ο Bing Crosby και ο David Bowie ηχογραφησαν το 1977 τα Peace on earth/Little drummer boy.
*Η γεφυρα Tallahatchie ,που εγινε γνωστη από το Νο 1/1967 Ode to Billie Joe-Bobbie Gentry ,γκρεμιστηκε τον Ιουνιο 1972.
*Γλωσσολογικα:serpent στα λατινικα serpo από το ερπω(ερπετο).Η δασεια (‘) προφερεται ως σ = σερπετο.
*Χρονολογιο ελληνικης δισκογραφιας…
1896-Στη Νεα Υορκη ο τραγουδιστης Μιχαλης Αραχτιτζης ηχογραφει για λογαριασμο της Berliner οκτω τραγουδια,σε επιπεδους δισκους διαμετρου 7 ιντσων,τυπωμενους από τη μια οψη.Τουλαχιστον τεσσερις εχουν ελληνικους στιχους.
1898-99-Ο Ελληνιστης Χ. Περνο ηχογραφει με κυλινδρικο γραμμοφωνο στη Χιο 114 δημοτικα τραγουδια που κυκλοφορουν μονο σε παρτιτουρες στο Παρισι το 1903.
1900-Η βρετανικη Gramophone στελνει στην Κωνσταντινουπολη τον μηχανικο Γουηλιαμ Σινκλερ Νταρμπι για να ηχογραφησει τουρκικα,ελληνικα και αλλα τραγουδια.Οι αποστολες επαναλαμβανονται τα επομενα χρονια στη Σμυρνη και Θεσσαλονικη.
1905-1912-Ηχογραφησεις για δισκους ελληνικων,τουρκικων,αρμενικων και βρετανικων ασματων γινονται στην Κωνσταντινουπολη,Σμυρνη,Θεσσαλονικη και σποραδικα στην Αθηνα.
1910-11-Ο Κωστας Ψαχος ηχογραφει για το Ωδειο Αθηνων δημοτικα τραγουδια στην Πελοποννησο και την Κρητη.
1916-22-Ελληνικες ηχογραφησεις γινονται στο Καιρο και την Αλεξανδρεια.
1919-Ιδρυεται στις ΗΠΑ η πρωτη ελληνικων συμφεροντων εταιρεια παραγωγης δισκων,η Panhellenion Record.
1924-Η γερμανικη Odeon ιδρυει υποκαταστημα στην Αθηνα.Τον επομενο χρονο η Columbia-His Master’s Voice και το 1927 η Pathe και η Polydor.
1926-Εισαγεται στην Ελλαδα η ηλεκτρικη φωνοληψια.
1928-Ο πρωτος εως τωρα εντοπισθεις δισκος με μπουζουκι ηχογραφειται στις ΗΠΑ.Απο την μια οψη εχει το «Καραβλαχικο» και από την άλλη το «Γκαιντα σβαρνιαρα».Παιζουν ο Γ.Κασσαρας με το συγκροτημα του και τον τενορο Δ.Τελη.
1928-29-Οι Μ.Καραπιπερης και Γ.Ιωαννιδης ηχογραφουν στη Νεα Υορκη τραγουδια με μπουζουκι.

No comments:

Post a Comment