Tuesday, December 29, 2009

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤ 3

Με ποιοτικές ψυχαγωγικές προτάσεις για όλη την οικογένεια αποχαιρετά το 2009 και υποδέχεται το νέο έτος η ΕΤ3. Το εορταστικό πρόγραμμα του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης περιλαμβάνει εξαιρετικές μουσικές συναυλίες κι εκπομπές που αναδεικνύουν την περιφέρεια, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των ημερών, ενώ ξεχωριστές είναι και οι κινηματογραφικές ταινίες που επιλέχθηκαν για την Πρωτοχρονιά.
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009, στις 19.30, η «Κυριακή στο Χωριό» με τη Μάρνη Χατζηεμμανουήλ μεταφέρει το τηλεοπτικό ‘‘γλέντι’’ στο Αθαμάνιο Άρτας. Το χωριό, που βρίσκεται κάτω από την οροσειρά της νότιας Πίνδου με τα Τζουμέρκα, ανάμεσα στις ‘‘υδάτινες αγκαλιές’’ του Αχελώου και του Άραχθου, αποκαλύπτει στην εκπομπή τη μοναδική ομορφιά του με εικόνες από τα χιονισμένα τοπία, την ορεινή αγροτική και ποιμενική ζωή και τις αναπαραστάσεις εθίμων.
Το 2010 στην ΕΤ3 έρχεται μελωδικά με τη συναυλία «Πλέσσας, αυτός ο άγνωστος» η οποία ξεκινάει σχεδόν στην εκπνοή του 2009, στις 23.00. Στη συναυλία, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν ο Αντώνης Ρέμος, η Εύη Σιαμαντά και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς σε μουσική διεύθυνση Κωστή Παπάζογλου. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει αποσπάσματα και παραλλαγές από διάφορα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, ενώ το δεύτερο είναι αφιερωμένο σε συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ακολουθεί η συναυλία «Υπέροχα Μαζί» με το Μανώλη Μητσιά και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε στην «Αποθήκη» του «Μύλου». Με τραγούδια που σημάδεψε με τη φωνή του ο σπουδαίος ερμηνευτής, οι πρώτες ώρες του νέου έτους γεμίζουν με μελωδίες.
Στις 2.30, η ΕΤ3 «επιμένει μουσικά», αλλάζοντας, όμως, ρεπερτόριο σε ένα αφιέρωμα με τίτλο «Θα σπάσω κούπες…και ποτηράκια» με την ορχήστρα του Χρήστου Μητρέντζη και το συγκρότημα «Λωξάντρα» σε παρουσίαση Πάνου Σαββόπουλου. Συμμετέχει, τραγουδώντας, ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Στις 4.00, ακολουθεί η μαγνητοσκοπημένη συναυλία «Μουσική Παράδοση της Κωνσταντινούπολης- Ενθύμιον Κωνσταντινουπόλεως», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με το μουσικό σχήμα «Εν χορδαίς». Ακούγονται σπάνιας αξίας τραγούδια των Ελλήνων της Πόλης, συνθέσεις των μεταβυζαντινών μουσικοδιδασκάλων, τραγούδια αρμενικά, τουρκικά και σεφαραδίτικα. Συμμετέχουν οι Χρόνης Αηδονίδης, Francoise Atlan, Θωμάς Κοροβίνης, Dilec Koc, Haig Yazdjian, Hasan Faqir, καθώς και το μουσικό σχήμα “Constantinople”.
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
Την πρώτη ημέρα του χρόνου, στις 12.00, ο «Τόπος και το Τραγούδι του» με το Γιώργη Μελίκη επιχειρεί ένα νοερό ταξίδι στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, παρουσιάζοντας ήθη, έθιμα και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, που αναβιώνουν από Καππαδόκες της σύγχρονης γενιάς, οι οποίοι ζουν στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Η εκπομπή παρουσιάζει μία αυθεντική πρωτοχρονιάτικη γιορτή για την υποδοχή του Καππαδόκη Άη Βασίλη.
Στις 13.30, τα «Αληθινά Σενάρια» με το Νίκο Ασλανίδη κάνουν «Πρωτοχρονιά στα χωριά του Ολύμπου». Στον Άγιο Δημήτριο παρακολουθούν το έθιμο «Λαγκατσάρι», με ρίζες στην τουρκοκρατία και με έντονα διονυσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με το έθιμο, οι νέοι του χωριού, μεταμφιεσμένοι άλλοι ως κλέφτες και αρματολοί, άλλοι ως παπάδες και άλλοι με παραδοσιακές στολές, μπαίνουν από σπίτι σε σπίτι και «κλέβουν» τρόφιμα, τα οποία, στη συνέχεια, μοιράζουν στους φτωχούς, για το «καλό της νέας χρονιάς». Η εκπομπή εμπλουτίζεται με σπάνια πλάνα από τα ορεινά χωριά των Πιερίων, κτηνοτρόφους που ξεγεννούν τα πρόβατά τους, εκτροφεία αγριογούρουνων και ελαφιών και φάρμες με άλογα.
Στις 14.30, το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ‘‘στρώνεται’’ στους πρόποδες του Παγγαίου και τη Μουσθένη Καβάλας. Η «Κυριακή στο Χωριό» ανακαλύπτει τις ρίζες και τις μνήμες του τόπου με το ζωντάνεμα των παραδόσεων. Χαρούμενες παιδικές φωνές τραγουδούν τον ερχομό της νέας χρονιάς, κανταδόροι, ψάλτες, χορωδίες, παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια προσθέτουν τη δική τους νότα σε ένα μεγάλο γλέντι στη χειμωνιάτικη Μουσθένη.
Από το τηλεοπτικό πρόγραμμα της πρώτης μέρας του νέου χρόνου δε θα μπορούσαν να λείψουν και ταινίες που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο.
Στις 17.00, ο Κώστας Χατζηχρήστος έρχεται στην ΕΤ3 για να γίνει…«Της κακομοίρας». Η ξεκαρδιστική ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη με τον αφελή μπακαλόγατο που, όντας ερωτευμένος με τη Φιφίκα, ανακατεύεται σε αστείες καταστάσεις με αταίριαστα προξενιά, κατατάσσεται στις κορυφαίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Στις 19.30, η «Μαίρη Πόπινς» της Ντίσνεϋ, η μυθική αγαπημένη ταινία όλων των εποχών επιστρέφει για να γοητεύσει όλες τις ηλικίες. Με ένα συνδυασμό αισθητικής καρτούν και μιούζικαλ, η Τζούλι Άντριους, ως ουρανοκατέβατη γκουβερνάντα, επαναφέρει την τάξη, την αγάπη και τη στοργή σε μία οικογένεια.
Στις 23.00, η «Πρωτοχρονιάτικη παρέα» με τον Κώστα Μπλιάτκα υποδέχεται το νέο χρόνο με τραγούδια που αγαπήθηκαν στις σκοτεινές αίθουσες, αναμνήσεις από τα σινεμά της Θεσσαλονίκης του ’50, καθώς και ντοκουμέντα από ταινίες που γυρίστηκαν στην πόλη. Στην εορταστική «παρέα» συμμετέχουν οι Μανώλης Ρασούλης, Φίλιππος Νικολάου, Βούλα Πατουλίδου, ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής Τάκης Νικολούδης, καθώς και ο εξάδελφος του τραγουδιστής Δημήτρης Νικολούδης, η ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε. Θάλεια Σκαρλάτου, ο συγγραφέας Στράτος Σιμιτζής, οι ηθοποιοί Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Χρύσα Ιωαννίδου και Αναστασία Κατσιναβάκη. Μαζί τους ο κριτικός κινηματογράφου Βασίλης Κεχαγιάς, η δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη, οι τραγουδίστριες Άννα Παλάσκα και Μαρία Μούρτζου, καθώς και τα μέλη των θρυλικών “Olympians” και “Up Tight” Άλκης Κακαλιάγκος και Χρήστος Σώκος.

Στο μεταξύ, με ένα ζήτημα που αναδεικνύεται ιδιαιτέρως τις ημέρες που διανύουμε, το φαινόμενο του τζόγου και της ανθρώπινης αδυναμίας, ασχολείται το «Άξιον Εστί» με το Βασίλη Βασιλικό τη δεύτερη μέρα του νέου χρόνου, το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010, στις 12.00.
Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος αποκαλύπτει μια όχι και τόσο γνωστή «αδυναμία» του: αυτή του (πρώην) τζογαδόρου. Μιλά για την εμπειρία του στα τραπέζια του καζίνου και των λεσχών, την οποία αποτύπωσε και σε διάφορα βιβλία του.
Η συγγραφέας, κριτικός και μεταφράστρια Αργυρώ Μαντόγλου, προκειμένου να ολοκληρώσει το τελευταίο της μυθιστόρημα «Όλα στο μηδέν», πέρασε πολλές ώρες στα καζίνα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εξιστορεί την εμπειρία της και αναφέρεται στις ομοιότητες του τζόγου με την καθημερινή ζωή.
Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Χριστόφορος Κάσδαγλης παρουσιάζει το μυθιστόρημά του «Split», που έχει ως ήρωα έναν κυριολεκτικά και μεταφορικά τζογαδόρο, σε όλα τα επίπεδα της ζωής.
Ο πρώην κρουπιέρης και νυν φανατικός παίκτης Βασίλης Κοτές μιλά για τη μακρόχρονη εμπειρία του και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών του τζόγου.

No comments:

Post a Comment