Wednesday, December 23, 2009

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009



*Δειτε το Σαββατο 26 Δεκεμβριου,8-9 πμ, τις «Χρυσες Μελωδιες» από την ΕΤ3 με παρουσιαση-επιμελεια Λευτερη Κογκαλιδη.Με σκηνες χριστουγεννιατικες από ταινιες,παλιες τηλεοπτικες εκπομπες και συναυλιες που δινουν το κλιμα των ημερων.
*Σαρλ Αζναβουρ,τραγουδιστης-ηθοποιος-συνθετης,γεννηθηκε στις 22 Μαιου 1924.Το πρωτο του τραγουδι J’ai bu το ηχογραφησε ο Georges Ulmer (Place Pigalle).H Εντιθ Πιαφ τον πηρε μαζι της σε περιοδεια στις ΗΠΑ.Η πρωτη επιτυχια του ως τραγουδιστης ηταν το Sur ma vie(1955).
*Από το 1905 και μετα ηχογραφουνται δισκοι στην Τουρκια (Κωνσταντινουπολη και Σμυρνη).Οι πρωτες εταιριες ηταν Colombia/His Master’s Voice/Polydor/Odeon.Πολλοι ηθοποιοι ηχογραφησαν και εργα Καραγκιοζη τοτε.
*Ξημερωματα 19ης Ιανουαριου 1947 το επιβατικο ατμοπλοιο «Χειμαρα»,στο οποιο επεβαιναν 630 ατομα προσκρουει στις βραχονησιδες Βερδουγια στο νοτιο Ευβοικο.Σελιγοτερο από μια ωρα παρασερνει στον θανατο 383 ατομα.
*Το 1995 στον γαμο του πριγκηπα Παυλου της Ελλαδος με την Marie Chantal Miller ντισκ τζοκευ ηταν ο Tom Finn,πρωην μπασιστας των Left Banke .Ένα από τα δημοφιλη κομματια που επαιξε ηταν το Belle of the ball του συνθετη-μαεστρου Leroy Anderson.Από 5000-12000 δολλαρι α η συνηθισμενη αμοιβη του.
*6 θερινους κινηματογραφους ειχε καποτε η πλατεια Αριστοτελους.-Ελληνις/Ηλυσια/Ρεξ/Ζεφυρος/Διονυσια(πιο πριν Ριο)/θερινο Ολυμπιον(πιο πριν «Αιγαιον»).Στην Βας.Ολγας το «Ολυμπια»,Στην 25η Μαρτιου ο «Κορωνις», στην λεωφορο Μεγαλου Αλεξανδρου «Αλκυονις» και «Ναταλι».Γυρω στο 1950 οι κινηματογραφοι της Θεσσαλονικης ηταν –Αστορια/Ριο/Ελληνις/Ζεφυρος/Ηλυσια/Ρεξ/Ιντεαλ/Αυρα/Κρονος/Ολυμπια/Αχιλλειον/Φαληρον/Αττικο/Πανθεον/Αιγλη/Μοσκωφ/Αιγλη/Αστηρ/Ναπολιτανα.

No comments:

Post a Comment