Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

RESTAURANT100.GR

Tα «40 καλύτερα εστιατόρια (εκτός Αττικής)»!

Από την Σαντορίνη ως την Θεσσαλονίκη και από την Τήνο ως το Λιτόχωρο, αυτοί είναι οι ελληνικοί ναοί της γαστρονομίας...

Λίστες, βραβεία, charts, «οι δέκα καλύτεροι», «τα πιο hot…», οι κατάλογοι αξιολόγησης ανθρώπων και προϊόντων ήταν και -παραμένουν- να είναι από τα πιο δημοφιλή θέματα του παγκόσμιου Τύπου, με εκείνους που περιλαμβάνονται σε αυτούς να πανηγυρίζουν και τους «απ’ έξω» να τους κατακρίνουν.
Η αλήθεια είναι πως οι λίστες, είτε πρόκειται για εστιατόρια, είτε για τραγούδια, είτε για βιβλία, πάντα δείχνουν την τάση της αγοράς και η αξιοπιστία τους κρίνεται στο πέρασμα του χρόνου.
Μία από τις πιο πρόσφατες και με αρκετό ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα είναι η λίστα με τα «100 κορυφαία ελληνικά εστιατόρια για το 2017» και όλες οι υποκατηγορίες της, για τις οποίες ψήφισαν 100+ επώνυμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, του lifestyle και της γαστρονομίας.
Σύμφωνα με το site της διοργάνωσης restaurant100.gr, για την ανάδειξη των κορυφαίων υπήρξε μια κριτική επιτροπή 100+ διακεκριμένων στελεχών του χώρου οι οποίοι σε διάστημα περίπου ενός μήνα «διαμόρφωσαν την power list των 100 κορυφαίων εστιατορίων της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες, εστιατόρια τοπικής Ελληνικής κουζίνας, summer restaurants, “κρυφά διαμάντια” αλλά και μαγαζιά που ενδείκνυνται για business lunch, romantic dinner ή για έξοδο με όλη την οικογένεια».
 Ξεχωρισαμε από τη λίστα των 100, εκείνα που βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, διατηρώντας την αρχική σειρά αξιολόγησης (στην παρένθεση είναι ο αριθμός της θέσης που καταλαμβάνουν στα «100 κορυφαία»). Δυστυχώς, πολλά ακόμα ελληνικά εστιατόρια δεν διαθέτουν ηλεκτρονικές σελίδες και κάποια καθόλου ενημερωμένες. 

Τα «40 καλύτερα εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα (εκτός Αττικής)»

1. (8) SELENE ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 

Αν και δεν κατάγεται από τη Σαντορίνη, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο νησί, το 1975, το ερωτεύτηκε με πάθος. Έκανε τη Σελήνη (το εστιατόριο που εγκαινιάστηκε το 1986) σπίτι του και σκοπό της ζωής του να αναδείξει την τοπική γαστρονομία και τα προϊόντα της διεθνώς. Σε μια εποχή που όλοι ψάχνονταν και χάνονταν στα δαιδαλώδη μονοπάτια της διεθνούς γαστρονομίας, παλεύοντας με ξενόφερτα υλικά, ο ιδιοκτήτης της Σελήνης αγκάλιασε τις τοπικές συνταγές αλλά και τα προϊόντα, τη φάβα, το Ασύρτικο, το ντοματάκι, την άσπρη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι και την κάππαρη και μέσα από το εστιατόριό του, τούς έδωσε νέα πνοή, σεβόμενος πάντα την ελληνική παράδοση.
Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης, σε έναν πρόσφατο οδηγό της Σαντορίνης, αναφέρουν τα εξής πολύ ενδιαφέροντα: «Ανοίξαμε το εστιατόριο “Selene” το 1986 στα Φηρά Σαντορίνης. Στόχος μας ήταν από την αρχή, να δείξει και να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα, μαζί με την τοπική κουζίνα, ελπίζοντας ότι αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαβιβάσουμε στους επισκέπτες μας μια γεύση από τον πολιτισμό του νησιού. Η επιτυχία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, μας έχει ενθαρρύνει να συνεχίσουμε με μαθήματα μαγειρικής, catering για γάμους, συνέδρια και διάφορες γαστρονομικές εκδηλώσεις.
Το εστιατόριο “Σελήνη” είναι πλέον σε διαφορετική τοποθεσία, στον Πύργο. Ο Πύργος είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλά – διατηρημένα χωριά της Σαντορίνης, χτισμένο γύρω από ένα μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του νησιού με μαγευτική θέα. Αυτό που είναι ως επί το πλείστον σημαντικό για εμάς είναι, ωστόσο, ότι το χωριό Πύργος, και η τοποθεσία του εστιατορίου ιδιαίτερα, βρίσκεται δίπλα στους διάσημους αμπελώνες και την πολύτιμη γεωργική γη της Σαντορίνης.
Ο νέος μας τόπος περιλαμβάνει επίσης το παραδοσιακό μουσείο του χωριού, έτσι ώστε οι καλεσμένοι μας θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το παρελθόν και του παρόντος τη γαστρονομική κουλτούρα του νησιού. Όλη αυτή η κίνηση και η εμπειρία που αποκτήθηκε από όλα αυτά τα χρόνια μας ώθησε να θεσπίσουμε μαζί με το εστιατόριο ένα νέο χώρο, ως μπαρ ζαχαροπλαστείο και κρασί / κατάστημα. Εκεί, οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν μια ποικιλία της Σαντορίνης και των ελληνικών κρασιών και να επιλέξουν από ένα απλό μενού για τα τρόφιμα. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι για αυτό και ανυπομονούμε για τα σχόλιά σας. Στόχος μας είναι πάντα να εργαζόμαστε για τα τοπικά προϊόντα και να δημιουργούμε νέες, ενδιαφέρουσες και καλαίσθητα πιάτα και ιδέες. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την υποστήριξη αυτή τη στιγμή και σας περιμένουμε στον Πύργο».
(+30.2286022249)

2. (12) ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ ΤΗΝΟΣ

Στα Λιναριά της Σκύρου βάλε σημάδι τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βιτρίνα που καθημερινά ανανεώνεται με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τα καΐκια της Σκύρου. Εκεί βρίσκεται το Θαλασσάκι όπου θα χορτάσεις με σπιτικές σκυριανές συνταγές δια χειρός της κυρίας Μάγδας. Το θαλασσινό αεράκι «μπλέκεται» με τα φίνα αρώματα που αναδύονται από τις κατσαρόλες, τα τηγάνια και τις σχάρες της κουζίνας του εστιατορίου. Το «χιτ» του καταλόγου δεν είναι άλλο από την special αστακομακαρονάδα της κυρίας Μάγδας που θα την αναζητήσεις ξανά και ξανά. Το ριζότο θαλασσινών χωρίς ντομάτα (γαρίδες, καλαμάρια, χταποδάκι και μύδια) και το κριθαρότο γαρίδας η βελουτέ ψαρόσουπα, όπως επίσης τα ολόρφεσκα ψάρια στην σχάρα ή στο τηγάνι, είναι από τις must επιλογές. Μειώνουν αισθητά τις αντιστάσεις, τα τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, η καβουροσαλάτα (καβούρι με κρεμμυδάκι φρέσκο και σπιτική μαγιονέζα), τα σκυριανά τυροπιτάρια (τηγανητή τυρόπιτα), η σπιτική τυροκαυτερή, οι χειροποίητες χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες και η χωριάτικη με ντομάτα, αγγουράκι και κρεμμύδι από τα σκυριανά μποστάνια. Αν δεν αλλάζεις με τίποτα το κρέας, τότε δεν χάσεις με τίποτα το κατσικάκι στη γάστρα. Κλείσε το γεύμα σου δίπλα στο κύμα, με μία αρωματική πορτοκαλόπιτα με παγωτό. Ένα από τα πιο δυνατά «σημεία» του εστιατορίου, είναι η κάβα του. Στο «Θαλασσάκι» έχεις τη δυνάτοτητα να επιλέξεις ανάμεσα σε εξαιρετικές ετικέτες κρασιού και μπίρας. [ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ/Olivemagazine.gr]
(ΟΡΜΟΣ ΥΣΤΕΡΝΙΩΝ,ΤΗΝΟΣ, 2283 031366)

3. (15) ΚΟΥΚΟΥΜΑΒΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Χωρίς αμφιβολία, ο Κουκούμαβλος είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και σημαντικά εστιατόρια στην Σαντορίνη, γράφοντας τη δική του ιστορία στο νησί και όχι μόνο. Πέρσι μετακόμισε σε έναν όμορφο, πιο άνετο χώρο, όπου διατηρεί την αρχοντική εικόνα του και προσφέρει την γνωστή μαγική θέα από το μπαλκόνι του. Στα ατού του εστιατορίου το σέρβις που σου δίνει την αίσθηση της αληθινής φροντίδας και η ενδιαφέρουσα, πολυσυλλεκτική λίστα κρασιών.
Ο chef Νίκος Πουλιάσης είναι η ψυχή και το μυαλό του εστιατορίου. Εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια δημιουργεί μια προσωπική κουζίνα που στηρίζεται στους φευγάτους συνδυασμούς και τον εντυπωσιασμό. Ο Πουλιάσης είναι ένα sui generis άτομο, που δημιουργεί μια πολύ sui generis κουζίνα η οποία βραβεύεται για περισσότερα από 11 συναπτά έτη (από το 2004) με Χρυσό Σκούφο. Η κουζίνα του είναι γεμάτη­ απρόβλεπτους μπαρόκ συνδυασμούς και δεν αγαπά ιδιαίτερα το μινιμαλισμό. Για κάποιον με πιο κλασικά γούστα μπορεί αυτό το είδος φαγητού να φαίνεται κουφό, ο Πουλιάσης όμως είναι μεγάλος μάστορας και καταφέρνει να δημιουργεί εξαιρετικές ισορροπίες που κάνουν το εξαντρίκ γοητευτικό και καλοδεχούμενο.
Ο πρώτος μικρός Κουκούμαβλος έγινε θρύλος εκείνα τα χρόνια στη Σαντορίνη. γινόταν χαμός για να βρεις τραπέζι. Η μεγάλη πίεση οδήγησε τον Πουλιάση να μεταφέρει το εστιατόριο στη σημερινή του θέση στα Φηρά και να δημιουργήσει μια ρομαντική φωλιά κάτω από τα σταυροθόλια του όμορφου καπετανόσπιτου με φοβερή θέα από τη βεράντα του στην Καλντέρα. [ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ athinorama.gr]
(2286 023807)
4. (16) ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΕΣΣΑΛΛΟΝΙΚΗ – ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Το εστιατόριο που έχει αφήσει την δική του ιστορία κυριολεκτικά στον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, εξακολουθεί και καταφέρνει να θεωρείται σταθερά από το 1926 ένα από τα καλύτερα της συμπρωτεύουσας. Η ιστορία του ξεκίνησε στην Τούμπα αλλά πλέον το βρίσκουμε στην Καλαμαριά. Η μεταφορά του εστιατορίου δεν αλλοίωσε σε τίποτα το πνεύμα, την φιλοσοφία του και τελικώς στην πράξη, το γευστικό του αποτέλεσμα. Ο Αλέκος Τοκίδης είναι γνώστης, είναι αυτοδίδακτος, είναι λιγομίλητος, ό,τι έχει να σου πει θα στο πει στο πιάτο. Παρέα με τη γυναίκα του, τη Σόνια Μαργαρίτη, προτιμούν τα ιδιαίτερα της κουζίνας τους από τις δημόσιες σχέσεις στη σάλα, οι οποίες, εξάλλου βρίσκονται στα καλύτερα χέρια ενός εμπειρότατου προσωπικού. Ο Αλέκος, όμως, είναι και ανήσυχος. Στην Καλαμαριά δεν αναβάθμισε μόνο το τοπίο αλλά και την κουζίνα του, η οποία προκύπτει απλά εντυπωσιακή, μια εμπειρία θαλασσινής ζωής.
Κεντρικός γνώμονας της Μαύρης Θάλασσας ήταν ανέκαθεν η απλότητα. Μπορεί η απλότητα να μεταφράζεται κυριολεκτικά σε αληθινές γεύσεις θαλασσινών και ψαριών που μαγεύουν ουρανίσκους και προκαλούν επιφωνήματα; Στην Μαύρη Θάλασσα μπορεί. Όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας έμπρακτα την οικονομία της και αν όχι σίγουρα προέρχονται από κάποια περιοχή εντός συνόρων. Όταν επισκεφθείτε την Μαύρη Θάλασσα ανάμεσα στην πληθώρα επιλογών για ψαράκι, μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε αχνιστά, λευκό ταραμά, πολίτικη λακέρδα, γαριδομακαρονάδα και καρπάτσιο μπαρμπούνι. Στα πολύ θετικά του εστιατορίου, εκτός της άψογης εξυπηρέτησης, ο πληρέστατος κατάλογος με δεκάδες ετικέτες κρασιού αλλά και η αισθητική του χώρου. [ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ http://parallaximag.gr/]
(Νικολάου Πλαστήρα 3, Καλαμαριά, 2310 932 542)

5. (18) DUCK PRIVATE CHEFFING ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αν συμβουλευτείτε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης σίγουρα θα σας προτείνουν το συγκεκριμένο εστιατόριο ανάμεσα στα κορυφαία της πόλης, στην περιοχή της Πυλαίας.Η σεφ Ιωάννα Θεοδωρακάκη και ο Στέφανος Αντωνιάδης σας υποδέχονται σε έναν πανέμορφο και άκρως προσεγμένο, φωτεινό και ευχάριστο χώρο, όπου στην ανοιχτή κουζίνα του παρασκευάζουν καθημερινά πιάτα υψηλών προδιαγραφών με βάση το εκλεκτής ποιότητας κρέας και ψάρι (η έμφαση δίνεται κυρίως στο κρέας), με προτάσεις παρασκευασμένες από επιλεγμένες και εκλεκτές, εποχιακές πρώτες ύλες. Η ιδιαιτερότητα του εστιατορίου έγκειται στο γεγονός πως εδώ νιώθετε σαν να είστε προσκεκλημένοι σε ένα φιλικό σπίτι, σε μια μονοκατοικία με κήπο.  Σχετικά μικρό, με λιγοστά τραπέζια αλλά και άκρως περιζήτητο από το απαιτητικό κοινό της Θεσσαλονίκης, η κράτηση στο Duck είναι απαραίτητη.
(Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 519333)

6. (20) ETRUSCO ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι ρίζες του εστιατορίου Etrusco στηρίζονται σε μια οικογενειακή παράδοση. Η ιστορία του ξεκινά από το 1992, όπου ο Etrusco Botrini, από γενιά εστιατόρων της Τοσκάνης και καταξιωμένος αρχιμάγειρας επί σειρά ετών στο Club Mediterranee, αποφασίζει να εγκατασταθεί οριστικά στην ιδιαίτερη πατρίδα της γυναίκας του, την Κέρκυρα και να ανοίξει ένα μικρό εστιατόριο. Το 2000 αναλαμβάνει το εστιατόριο ο γιός του Έκτορας Μποτρίνι, ο οποίος πολύ σύντομα, το 2003, κερδίζει και τον πρώτο του Χρυσό Σκούφο και μέχρι το 2006 αποσπά κάθε χρόνο χρυσό σκούφο από το περιοδικό Αθηνόραμα. Από το 2007 μέχρι και το 2010 το περιοδικό τον βραβεύει με δύο χρυσούς σκούφους κάθε χρονιά. Το Etrusco διακρίθηκε επίσης για το έτος 2007 – 2008 ανάμεσα στα 100 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο.
Το Etrusco είναι περιτριγυρισμένο από έναν καταπράσινο κήπο, απ’ όπου ο chef ιδιοκτήτης του προμηθεύεται τις πρώτες ύλες των λαχανικών, των λουλουδιών και των φρούτων που χαρακτηρίζουν το menu του. Το γεγονός ότι μπορεί να βρίσκει με ευκολία αρκετές ύλες τον βοήθησε να αναπτύξει μια φιλοσοφία κουζίνας που εμπνέεται από τη φύση. Η αίσθηση που αποκομίζουμε είναι το άρωμα των απλών, διακριτών και φυσικών γεύσεων.
(Κάτω Κορακιάνα, Δασσιά, Κέρκυρα, +30 26610 93342)

7. (25) BILL & COO ΜΥΚΟΝΟΣ

Minimal design, κομψή ατμόσφαιρα και θέα θάλασσα, στην πολυτελή βεράντα του εστιατορίου Bill & Coo. Έχοντας πλέον μόνον την επιμέλεια της κουζίνας, ο βραβευμένος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος παρουσιάζει και αυτήν τη χρονιά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Νέος chef de cuisine στο εστιατόριο είναι ο Μιχάλης Κίκης, ο οποίος εκτελεί το μενού με ακρίβεια και υψηλή τεχνική. Η κουζίνα του Bill & Coo αναδεικνύει τις φρέσκες μυκονιάτικες πρώτες ύλες, ανασυνθέτει παραδοσιακές συνταγές και παίζει με καινούργιες ιδέες στις υφές και στις γεύσεις. Κάθε πιάτο παρουσιάζεται με διαφορετική «σκηνοθεσία» σε σκεύος, σε ύφος και σε layout. Από τις πιο ενδιαφέρουσες φετινές δημιουργίες: οι σαρδέλες «Domino» σε τραγανή κρούστα με μαρμελάδα ντομάτας και πούδρα ελιάς, το μπαρμπούνι γεμιστό με αυγοτάραχο και το καρέ αρνιού με χούμους φάβας, συνοδεία μελιτζάνας με miso. Χρυσός Σκούφος 2017.
(Μύκονος – Μεγάλη Άμμος, Ξεν. «Bill & Coo», 22890/26292-3-4)

8. (27) OMEGA3 ΣΙΦΝΟΣ

Tο λιλιπούτειο fish bar στην Σίφνο με σεφ τον Γιώργο Σαμοΐλη είναι σημείο αναφοράς για φαγητό στο νησί, στήνοντας ένα γαστρονομικό θαλασσινό τοπίο στον κουκλίστικο Πλατύ Γιαλό που αξίζει να γίνετε μέρος του. Μικρός χώρος (περίπου 20 τ.μ.), με μεγάλες μπάρες στη θέση των αναμενόμενων τραπεζιών, που σερβίρει κυρίως φρέσκο αλλά ωμό ψάρι. Χταπόδι στιφάδο, σουβλάκι ψαριού, ταρτάρ τόνου, σεβίτσε γαρίδας και σασίμι τόνου στις best seller επιλογές. Στα συν το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ακόμη ένα στημένο εστιατόριο, καθώς εδώ μπορείτε να φάτε ακόμη και με το μαγιό σας, κάνοντας break από τις βουτιές σας στη θάλασα! Το Omega3 παραμένει ανοιχτό τον μισό χρόνο, λειτουργεί αυστηρά με κρατήσεις μιας και είναι υπερβολικά μικρό, έχει άψογο σέρβις, μια αξιόλογη λίστα κρασιών και για να φτάσουμε στο δια ταύτα είναι όπως όλα δείχνουν το καλύτερο εστιατόριο στην Σίφνο.
(Πλατύς Γιαλός, Σίφνος, 22840 72014)

9. (30) ΝΤΟΜΑΤΑ SANI RESORT

Με γνώμονα την καρδιά και το μυαλό, ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος δημιουργεί γεύσεις που κυριεύουν, αναμειγνύοντας παρελθόν και μέλλον, ιστορίες και πολιτισμούς πολλών χωρών, μνήμες και συναισθήματα. Υπερασπιστής του επαναπροσδιορισμού της ελληνικής παράδοσης στο φαγητό, ο Καραμολέγκος είναι ο εμπνευστής της «πράσινης κουζίνας», όπου τα αγνά υλικά είναι βασική προϋπόθεση για τη σύσταση ενός πιάτου.
Στο εστιατόριο του Ντομάτα στο Sani Resort, κυριολεκτικά δημιουργεί υπέροχα μωσαϊκά γεύσεων, με συνταγές που άλλες φορές είναι επηρεασμένες από ανθρώπους, χώρες και τάσεις, άλλες από διαθέσεις και συναισθηματικές αναφορές, πάντα όμως από τη διάθεση να κάνει κατάθεση ψυχής και γνώσης. Το αποτέλεσμα ανταμείβει, και γι’ αυτό σήμερα ο Χρύσανθος Καραμολέγκος θεωρείται ίσως ο κυριότερος εκπρόσωπος της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας. Οι επανειλημμένες βραβεύσεις του αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
(Μαρίνα Sani Resort, Σάνη Χαλκιδικής, Χαλκιδική, (+30) 23740 99500)

10. (32) PESKESI ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Το Peskesi βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης και σερβίρει αποκλειστικά Κρητική Αυθεντική Κουζίνα. Ο χώρος είναι καθημερινά ανοιχτός, από το πρωί έως το βράδυ και έχει σαν στόχο να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία, που βασίζεται στην ποιότητα, τη διαφορετικότητα και την αξία του τρόπου ζωής των Κρητών.
Στο Peskesi οι υπέυθυνοι έφεραν το «κρητικό σπίτι» στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης, μέσα από το αναπαλαιωμένο ιστορικό αρχοντικό του καπετάν Πολυξίγκη, με σύγχρονη αισθητική και λειτουργία, που αντικατοπτρίζει πλήρως τα υψηλά standards που τέθηκε από το ξεκίνημα. Αυτή η ιδιαίτερη αισθητική είχε ως αποτέλεσμα να προκριθεί στα 80 καλύτερα Bar – εστιατόρια παγκοσμίως και στα 10 καλύτερα ‪εστιατόρια στην ‪Ευρώπη, στον διαγωνισμό σχεδιασμού και διακόσμησης “Restaurant & Bar Design Awards”.
Η φιλοσοφία στο Peskesi είναι εμπνευσμένη από αρχαίες, παραδοσιακές μεθόδους γαστρονομικών παραδόσεων και είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας στα χαρακτηριστικά της κρητικής διατροφής, όπως η τροφοσυλλογή, ο τρόπος παρασκευής των πιάτων και η εποχικότητα των προϊόντων, με στόχο να αναβιώσουν οι γεύσεις και τα αρώματα του κρητικού γαστρονομικού πλούτου.
Πηγή έμπνευσης της ονομασίας αποτέλεσε η μυθιστορηματική αυτοβιογραφία «Αναφορά στον Γκρέκο», του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, όπου ο οικουμενικός μας συγγραφέας αναφέρεται στον Κρητικό «παππού» του, Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, με το χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Μὰ εἶχες γίνει φλόγα. Ποῦ νὰ σὲ βρῶ, πῶς νὰ σὲ δῶ, τί πεσκέσι νὰ σοῦ φέρω νὰ θυμηθεῖς τὴν Κρήτη καὶ ν’ ἀνέβεις ἀπὸ τὰ μνήματα; Μονάχα ἡ φλόγα μπορεῖ νὰ βρεῖ μπροστά σου ἔλεος· ἄχ, νὰ μποροῦσα νὰ γίνω φλόγα νὰ σμίξω μαζί σου».
(Καπετάν Χαραλάμπη 6-8, Ηράκλειο Κρήτης, 2810 288887)

11. (34) MATSUHISA MYKONOS

Tο μικρό αδελφάκι του ομώνυμου αθηναϊκού εστιατορίου, στο ξενοδοχείο Belvedere,προσφέρει εκπληκτικές γεύσεις ιαπωνικής κουζίνας με περουβιανές επιρροές, σε έναν εντυπωσιακό χώρο, με κυρίαρχο το αέρινο λευκό στοιχείο, και με μαγευτική θέα στη θάλασσα. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις θρυλικές δημιουργίες ενός εκ των κορυφαίων σεφ του κόσμου, όπως τα New Style Sashimi, μαύρος μπακαλιάρος με miso και Tiradito –περουβιανό πιάτο με ωμό ψάρι σε πικάντικη σως. Εντυπωσιακή είναι, βεβαίως, και η λίστα κρασιών, καθώς και τα κοκτέιλ, με το Saketini, με βάση το ιαπωνικό εθνικό ποτό, να κερδίζει τις εντυπώσεις.
(The Belvedere Hotel, School of Fine Arts Distfict, Μύκονος (Χώρα), Ελλάδα, +30 2289 025122)

12. (35) ΤΑΒΕΡΝΑ ΘΩΜΑΣ ΣΚΛΗΘΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η ταβέρνα ΘΩΜΑΣ ιδρύθηκε το 1970 από τον Θωμά Πασπάλη και λειτουργεί από τότε αδιάκοπα ως οικογενειακή επιχείρηση. Με μια μακρά εμπειρία ολόκληρων δεκαετιών πάνω στις παραδοσιακές συνταγές της Μακεδονίας –και όχι μόνο, καθημερινές εναλλαγές σε ένα μενού 40 διαφορετικών πιάτων (με έμφαση στην ποικιλία ορεκτικών), κάτι παραπάνω από 30 διαφορετικά τυριά από ολόκληρη την Ελλάδα, πρώτες ύλες εξαιρετικής ποιότητας από τους παραγωγούς της περιοχής για την εκτέλεση όλων των συνταγών, πλούσια επισκέψιμη κάβα και μια κουζίνα που διαθέτει πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και ασφαλείας τροφίμων ISO – HACCP 22000, είναι λίγες μόνο από τις «πινελιές» που συνθέτουν την αναγνώριση που απολαμβάνει η Ταβέρνα Θωμάςπολύ πέρα από τα όρια της ακριτικής Φλώρινας.
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς μια διαρκή, φιλική περιποίηση, ένα χώρο στον οποίο κυριαρχεί η παραδοσιακή πέτρα, με 130 αναπαυτικά τραπεζο /καθίσματα και ένα τζάκι που ζεσταίνει τις κρύες νύχτες του χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι μια καταπράσινη αυλή με 100 τραπεζο / καθίσματα, κιόσκι και μια παιδική χαρά υποδέχεται τους τυχερούς επισκέπτες της ταβέρνας. Ανάμεσα στις πάρα πολλές επιλογές φαγητών ξεχωρίζουν το κοτόπουλο σούβλας (σπεσιαλιτέ της Ταβέρνας από το 1970), το ψαρονέφρι πέπερ, το κρασάτο αγριογούρουνο, τα σαλιγκάρια, τα βατραχοπόδαρα, τα κοκκινιστά στρουθοκάμηλος & ελάφι, τα μανιτάρια Θωμάς με τυρί, πατάτα, κουκουνάρια και σταφίδες κ.α. [casss.analyst.gr]
(Σκλήθρο Φλώρινας – 18ο χλμ Αμύνταιου – Καστοριάς, 23860 31080, 23860 31206)

13. (36) TREEHOUSE RESTAURANT ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Το πιο prive εστιατόριο της Χαλκιδικής ακούει στο όνομα Treehouse και έχει όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να το κάνουν μοναδικό. Αισθητική, ατμόσφαιρα, ένα σπουδαίο σεφ, μια υπέροχη κουζίνα και ιδιωτικότητα. Καθώς μπορούν να γευματίσουν μέχρι δέκα το πολύ άτομα. Τι κάνει λοιπόν αυτό το εστιατόριο ξεχωριστό: Το παιχνίδι με το παραμύθι, με τη χαμένη αθωότητα. Ανεβαίνεις στο δέντρο όπως ανέβαινες παιδί για να κρυφτείς. Και στην πραγματικότητα είσαι καλά κρυμμένος. Η καλή νεράιδα του παραμυθιού όμως ακούει στο όνομα ενός βραβευμένου με χρυσό σκούφο σεφ. Του Δημήτρη Παμπόρη.
Η ιδέα του να ετοιμάσει σε έναν τέτοιο ξεχωριστό από άποψη αισθητικής χώρο menu degustation 8-10 σταδίων είναι πραγματικά υπέροχη. Εσύ απολαμβάνεις τον ήλιο που σβήνει στον ορίζοντα του κόλπου και η παρέλαση της υψηλής γαστρονομίας ξεκινά. Με όπλο τα τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής και την παράδοση της στη γεύση αλλάζει την κάρτα του ανάλογα με την εποχή και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες. Απέναντι από το Άγιο Όρος είναι φυσικό πως μπακαλιάρος, κύριο συστατικό της Αγιορίτικης κουζίνας θα κυριαρχεί. Ενισχυμένος όμως με πουρέ από δαμάσκηνο, κρεμμύδια γιαχνί, κονσομέ κρεμμύδι και κρέμα γαύρου.
Αν και εξαιρετικά νεαρός σε ηλικία ο Δημήτρης Παμπόρης, βραβευμένος με αρκετά βραβεία, μεταξύ άλλων και Χρυσό Σκούφο. Έχει δουλέψει δίπλα στον φημισμένο Marc Haeberlin και το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο του Auberge de l’Ill. Η δουλειά που κάνει αυτό το καλοκαίρι στα δυο εστιατόρια του Ekies του Bubo και το Treehouse δημιουργεί έναν ισχυρό πόλο βάζοντας το δεύτερο πόδι στην πρώτη εθνική της γεύσης. Μη διστάσετε να αφήσετε πίσω τις αναστολές σας και να σκαρφαλώσετε στο δέντρο… [http://parallaximag.gr]
(Ekies, Βουρβουρού Χαλκιδικής, +30 2375091000)

14. (39) 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το εστιατόριο 7 Θάλασσες έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών της πόλης, ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Σε ένα περιβάλλον προσεγμένης και σικ αισθητικής, θα ξεναγηθείτε στα μονοπάτια της μεσογειακής κουζίνας, μέσα από τα πιάτα υψηλής γαστριμαργίας με βασικά συστατικά τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.Από το εκλεπτυσμένο μενού με τα λαχταριστά ορεκτικά, τα γευστικά κυρίως και την ενημερωμένη κάβα κρασιών, σίγουρα θα βρείτε κάτι που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες σας. Όσο για την ποιότητα και τη γεύση τους; Ανταποκρίνονται στο έπακρο στις υψηλές απαιτήσεις που έχετε, όταν επισκέπτεστε ένα εστιατόριο όπως οι 7 Θάλασσες.
Με το υδάτινο στοιχείο να είναι κυρίαρχο στο χώρο, από το τραπέζι σας περνάνε πιάτα με ψάρια ημέρας, θαλασσινά και όστρακα με άρωμα… ιωδίου, παρασκευασμένα και συνοδευμένα από υψηλής ποιότητας προϊόντα και πρώτες ύλες, τα οποία συνοδεύονται ιδανικά με κάποια από τις ενημερωμένες ετικέτες της wine list. Ένα επιπλέον ατού του εστιατορίου το γεγονός ότι καιρού επιτρέποντος, στρώνει τραπέζια και στον πεζόδρομο, καθώς και ότι υπάρχει δυνατότητα διοργάνωσης επαγγελματικών συναντήσεων.
(Καλαποθάκη 8, Θεσσαλονίκη, +30 2310 233173)

15. (43) O ΚΑΒΟΣ ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Ο Κάβος είναι μια ελληνική ψαροταβέρνα και παραμένει πιστός στην ταυτότητά του. Φρέσκο ψάρι ψητό, οστρακοειδή, τηγανιτές πατάτες στο χέρι, ντομάτες ντόπιες και αγνό παρθένο ελαιόλαδο: το όνομά του είναι ταυτισμένο με απλές, αναγνωρίσιμες, αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, που αντέχουν στο χρόνο. Στον Κάβο μπορείς να είσαι σίγουρος πως, ό,τι κι αν γευτείς, θα το ξαναγευτείς απαράλλαχτο σε κάθε σου επίσκεψη.
«Θα το έτρωγες εσύ; Ποτέ να μη σερβίρεις κάτι που δε θα έτρωγες. Αν δε σου αρέσει, να μην το πας». Έτσι εκπαιδεύει η κυρία Παγώνα το προσωπικό του Κάβου. Το «εκπαιδεύει» βέβαια είναι μια λέξη, γιατί όλοι όσοι δουλεύουν στον Κάβο βρίσκονται εδώ περισσότερα από 12 χρόνια. Έχουν κυριολεκτικά μεγαλώσει με την οικογένεια Βλάσση, τρώνε στο ίδιο τραπέζι, είναι κομμάτι της ιστορίας του Κάβου. Οι πελάτες του Κάβου είναι στην πλειοψηφία τους… φίλοι. Πώς αλλιώς να ονομάσεις κάποιον που σε επισκέπτεται σταθερά κάθε εβδομάδα επί 35 χρόνια; Μάλιστα, πολλά από τα τραπέζια έχουν «βαπτιστεί» με τα ονόματα των πελατών, αφού πολλοί από αυτούς έχουν αγαπημένες θέσεις που δεν τις αλλάζουν.
Όποια μέρα ή ώρα επισκεφθείτε τον Κάβο, ο Τάσος θα είναι εκεί για να σας υποδεχτεί, να σας συνοδέψει στο τραπέζι σας, να μιλήσετε για τα ψάρια της ημέρας και να σας «στήσει» προσωπικά το τραπέζι (όπως χαρακτηριστικά λέει). Ταυτόχρονα, στην κουζίνα, η κυρία Παγώνα καθοδηγεί, εμπνέει και διασφαλίζει ότι το κάθε γεύμα, το κάθε πιάτο, γίνεται με τις προδιαγραφές του Κάβου. Και όλοι όσοι δουλεύουν εδώ βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση να αφουγκραστούν τις ανάγκες του κάθε πελάτη ξεχωριστά, να τον εξυπηρετήσουν, να αξιολογήσουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά του.
Η γαστρονομική πορεία του Κάβου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1964, όταν ο Τάκης Βλάσσης σκέφτηκε να μετατρέψει το παραλιακό «θέρετρο» της οικογένειας σε χώρο φιλοξενίας της γεύσης. Την ιδέα υποστήριξαν θερμά η γυναίκα του, κα. Παγώνα, και ο πατέρας του, Αναστάσιος, κι έτσι το πετρόχτιστο μονόχωρο που επί πέντε γενιές χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη σιτηρών μεταμορφώθηκε σε μια λιτή ψαροταβέρνα. Καθώς η μία γενιά διαδεχόταν την άλλη, τη σκυτάλη του Κάβου παρέλαβε το 1997 ο γιος του κυρίου Τάκη, Τάσος. Στο μενού της αμιγούς ψαροφαγίας εντάχθηκε (δειλά αρχικά) και η μακαρονάδα με οστρακοειδή, που κατέληξε να γίνει ξακουστή σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σήμερα, ο Τάσος μαζί με την ακούραστη Κυρά-Παγώνα, συνεχίζουν να διατηρούν τη φήμη του Κάβου ζωντανή: με το μεράκι και το σεβασμό που αισθάνονται για τη δουλειά τους, αλλά και με το σεβασμό που αισθάνονται πως οφείλουν προς τον κάθε επισκέπτη που τους τιμά με την παρουσία του.
(Κάβος – Ισθμιας, +30 27410 37906, 37422)

16. (46) ΑΛΛΟΥ ΓYΑΛΟΥ ΚΙΝΙ – ΣΥΡΟΣ

Το εστιατόριο αλλού γυαλού βρίσκεται στην παραλία Κινίου της Σύρου και προσφέρει υπέροχα πιάτα αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας, όλα φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα και βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές. Ολόφρεσκα θαλασσινά, μεγάλη ποικιλία από ψάρια αλλά και πολλές επιλογές σε κρεατικά, με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, δίπλα στο κύμα. Με φόντο το λευκό του χώρου και το γαλάζιο της θάλασσας και με τα αρώματα από τα φρέσκα μυρωδικά στις γλάστρες να «πλημμυρίζουν» την ατμόσφαιρα, απολαμβάνετε δημιουργικούς γευστικούς συνδυασμούς με διαλεχτές πρώτες ύλες, σωστά ψημένες ή μαγειρεμένες.
Για αρχή, επιλέξτε μια δροσερή σαλάτα με φρέσκια, ψιλοκομμένη ρόκα, τραγανά παξιμαδάκια, ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντόπιο ξινοτύρι, μια σαλάτα με τονάκι Αλοννήσου ή βλήτα με σάλτσα αντζούγιας. Από την ποικιλία των ορεκτικών, αναφέρουμε ενδεικτικά το χούμους με αφράτη πιτούλα, τη μαϊντανοσαλάτα, τη μους ταραμά με αυγά βασιλικής ρέγγας και τις πατάτες με συριανό λουκάνικο μάραθου. Από τα ολόφρεσκα θαλασσινά, μην αμελήσετε να δοκιμάσετε την αχινομακαρονάδα, τα ταλιολίνι με φρέσκα όστρακα και τα μύδια αχνισμένα σε ρετσίνα και δεντρολίβανο. Επίσης, το καλαμάρι με γαρίδα και άρωμα αχινού, τον αστακό γιουβέτσι, τα φρέσκα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς και σολομό και, φυσικά, τη φημισμένη αστακομακαρονάδα.
(Παραλία Κινίου, Σύρος Κυκλάδες, 22810 71196, Κιν.: 6938 565 865)

17. (47) ΜΕΖΕΝ ΒΟΛΟΣ

Το Μεζέν είναι όνομα που παραπέμπει σε μεζέδες, ταυτόχρονα, όμως, και σε μια κατάσταση διαλογισμού. Σωστό το πρώτο, αφού οι μεζέδες που σερβίρονται στο πρωτότυπο αποσταγματοπωλείο του Βόλου, όπως και στο αδελφό τσιπουράδικο της Λάρισας που εγκαινιάστηκε το 2015, συμμετέχουν ισότιμα στο παιχνίδι με τα αποστάγματα, το δεύτερο όμως αμφισβητείται. Η χαλαρή κατάσταση στο Μεζέν, τα γέλια και τα πειράγματα, οι μικρές παρέες που γίνονται μια μεγάλη μετά το πρώτο ποτηράκι καμιά σχέση δεν έχουν με τον βουδιστικό τρόπο ζωής.
Αυτοί οι τύποι που δεν είναι άλλοι από τον Ανδρέα Διακοδημήτρη, πρώην διευθυντή του ξενοδοχείου Domotel Xenia στον Βόλο, και τον Γρηγόρη Χέλμη, πρώην executive chef στο ίδιο ξενοδοχείο, δεν κατάγονται από τη Μαγνησία. Αγάπησαν όμως την ωραία πόλη του Παγασητικού – πόλη εμπορική με βιομηχανικό παρελθόν και ταυτόχρονα σπουδαίο λιμάνι στην καρδιά της Ελλάδας – όταν τους έφερε εκεί η δουλειά τους και αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα.
Στον δρόμο ανακάλυψαν ότι έχουν παρόμοιες αγάπες και παρόμοιες ανησυχίες, τα συζητήσανε και αποφάσισαν να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους. Πρώτος σταθμός ήταν η ανανέωση της ιδέας του τσιπουράδικου. Σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι, στην οδό Αλοννήσου, ένα μικροσκοπικό στενάκι ανάμεσα στη Δημητριάδος και την Ερμού, λίγο πιο κάτω από την εκκλησία του πολιούχου Αγίου Νικολάου, έστησαν ένα λιτό και ζεστό μαγαζί με βιομηχανικό design και ανοικτή κουζίνα – μπαρ. Σε ένα μαυροπίνακα είναι γραμμένες με κιμωλία διάφορες ανακοινώσεις αλλά και το wifi του μαγαζιού που τα λέει όλα:tsipouradical. Μερικά αντίτυπα του καταλόγου – εφημερίδα κρέμονται με μανταλάκια στον τοίχο, όμως εδώ μέσα μεζέδες δεν υπάρχουν μόνο ωραία κείμενα για τη δουλειά τους, συνταγές και βέβαια τα αποστάγματα που διαθέτει το μαγαζί με αναλυτικές πληροφορίες για το καθένα. [Κική Τριανταφύλλη/bostanistas.gr]
(Αλοννήσου 8, Βόλος, 2421 020844)

18. (48) ΜΑΡΑΘΙΑ ΤΗΝΟΣ

H αιγαιοπελαγίτικη αύρα και οι παραδοσιακές συνταγές εμπνέουν δημιουργικά την κουζίνα του εστιατορίου Μαραθιά. Αυθεντικά υλικά, επιμονή στην ποιότητα, τηνιακή φιλοξενία κι ένα λιτό, κυκλαδίτικο σκηνικό, αναδεικνύουν τη Μαραθιά σε γευστικό προορισμό. Με αναφορές στην παραδοσιακή μαγειρική, η Μαραθιά πειραματίζεται πάνω σε ντόπιες, οικογενειακές συνταγές, διατηρώντας αναλλοίωτο τον χαρακτήρα και τα αρώματα της κυκλαδίτικης και, ιδιαίτερα, της «ντηνιακής» κουζίνας. Καλοδουλεμένα πιάτα και αναπάντεχες γεύσεις ερεθίζουν τη γευστική μνήμη.
Οι τηνιακές γευστικές παραδόσεις υποδέχονται δημιουργικές γαστρονομικές ιδέες του Στέφανου, της Γιώτας και της Έφης δημιουργώντας πιάτα ξεχωριστά, μια γευστική «βόλτα» στις καλοκαιρινές Κυκλάδες. Με γαστρονομικές διαδρομές στις γεύσεις της Τήνου, η δημιουργική κουζίνα της Μαραθιάς, δίνει τη δική της αυθεντική διάσταση στο θέμα «ψάρι». Πρόκειται για αληθινό, θαλασσινό comfort food και, ταυτόχρονα, για μια από τις νοστιμότερες τηνιακές κουζίνες. Ολόφρεσκα ψάρια, σκορπίνα στη γάστρα με δυόσμο, γιουβέτσι με αστακό, απαλή ψαρόσουπα, ροφός στο φούρνο με μπάμιες, σφυρίδα στη γάστρα με δενδρολίβανο και λευκό κρασί είναι μερικά από τα πιάτα που συνθέτουν το μαγειρικό ιδίωμα της Μαραθιάς, στον Άγιο Φωκά της Τήνου.
(Άγιος Φωκας Τήνος, 6977657199 – 22830 – 23249)

19. (52) CLOCHARD ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Clochard έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του καλού κλασικού εστιατορίου. Βραβευμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποτελεί σίγουρα μιά εξαιρετική επιλογή για τους απαιτητικούς στη γεύση αλλά και στην απόλαυση. Η κουζίνα του Clochard ισορροπεί ανάμεσα στην παραδοσιακή, την ανατολίτικη και τη διεθνή, σύγχρονη κουζίνα. Τα εξαίσια πιάτα με τα ολόφρεσκα προϊόντα και τις «σπιτικές» συνταγές, άψογα εκτελεσμένες με ιδιαίτερο μεράκι και φαντασία, η πλούσια κάβα που αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό μιας γαστριμαργικής απόλαυσης και το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, καθιστούν το Clochard, στη συνείδηση των γευσιγνωστών, ως μια, διαχρονικά, εξαιρετική επιλογή.
Ο ιδιοκτήτης και οικοδεσπότης του Clochard Γιώργος Βασίλογλου επιμελείται σε καθημερινή βάση, με σχολαστικότητα, την αγορά των πρώτων υλών, φροντίζοντας τα υλικά να είναι πάντοτε άριστης ποιότητας και ολόφρεσκα. Το μενού καθορίζεται ανάλογα με τις πρώτες ύλες της κάθε εποχής, ανανεώνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και περιλαμβάνει γεύσεις ελληνικής και διεθνούς κουζίνας, χρησιμοποιώντας πάντοτε αγνά υλικά εξαιρετικής ποιότητας. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι το μοναδικό λάδι που χρησιμοποιείται.
Το 2014, με τη νέα λειτουργία του Clochard ως Bar – Restaurant, το αρχιτεκτονικό γραφείο Π. ΜΑΚΡΙΔΗΣ + ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, μέσα από σύγχρονους σχεδιαστικούς χειρισμούς, έδωσε μια νέα πνοή φρεσκάδας και ανανέωσης, ώστε ο χώρος να ανταποκριθεί στη νέα λειτουργία του. Διακριτικό και απέριττο, το Clochard αποτελεί το πιο φημισμένο εστιατόριο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, έχοντας να επιδείξει ένα εξαιρετικό δείγμα συνδυασμού υψηλής γευσιγνωσίας και σύγχρονου, ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος διακριτικής πολυτέλειας και υψηλής αισθητικής.
(Προξένου Κορομηλά 4, Θεσσαλονίκη, 231 023 9805)

20. (53) ΓΑΣΤΡΟΔΡΟΜΙΟ “ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ” ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στο βάθος της πλατείας του χωριού, στην πλαγιά του λόφου, αυτό το εστιατόριο χωρίς διακόσμηση, είναι η καλύτερη διεύθυνση της περιοχής. Αυτοδίδακτος, μηχανικός 35 χρόνια, και μετά κτηνοτρόφος φασιανών, το παιδί του χωριού Ανδρέας Γάβρηςπερίμενε να κλείσει τα 35 για να αφιερωθεί τελικά στο πραγματικό του πάθος: την κουζίνα.
Το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό και αδιαβάθμητο, καθώς εκείνος ικανοποιείται να προσαρμόζει θαυμάσια τα τοπικά προϊόντα ακολουθώντας συνταγές των προγόνων. Περίεργος, ερασιτέχνης, ταξιδιώτης, ετοιμάζει συνταγές δικής του έμπνευσης,οι οποίες βασίζονται σε μια ιδιαιτέρως προσωπική γνώση των συστατικών καθώς και σε ένα μετριοπαθές θράσος.
Αποτέλεσμα, οι κολασμένες σούπες του από τομάτα το καλοκαίρι και από κρεμμύδι το χειμώνα. Το αρνί του συνοδευόμενο από σπασμένο σιτάρι με μια σάλτσα βασιλικού με ελαιόλαδο, καθώς και το μπουρανί του, το πιάτο των φτωχών, με βάση το ρύζι και τα βότανα στα οποία προστίθεται και η τρούφα (μόνη παρέκκλιση στον αυστηρά τοπικό χαρακτήρα των πιάτων του), θα μπορούσε να κάνει ακόμα και έναν ανορεξικό να περάσει από το τραπέζι.
Ακόμη, αυτό που είναι αξιοσημείωτο, ειναι οι 30 σελίδες του καταλόγου των κρασιών όπου εξαιρετικό μέρος καταλαμβάνουν ελληνικά κρασιά, αλλά και το χώρο που τους αναλογεί λαμβάνουν και τα τυριά με μεγάλη ποικιλία γεύσης και υφής. Έχοντας καθήσει το καλοκαίρι στη μικρή βεραντα, κάτω από τα μάτια του Ολύμπου,αισθάνθηκα γρήγορα τη θεία αύρα ενώ ταυτόχρονα γευόμουν ένα τελευταίο παγωτό χαλβά.
(Αγ. Νικολάου 36, Λιτόχωρο, (23520)-21300)
21. (54) ALFREDO’S GRAND DINING ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
22. (57) KENSHO ΜΥΚΟΝΟΣ
23. (58) ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ
24. (61) 6 KEYS ΑΦΗΣΣΟΣ – ΜΑΓΝΗΣΙΑ
25. (65) ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
26. (66) ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΡΟΔΟΣ – ΛΙΝΔΟΣ
27. (70) ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΙΜΩΛΟΣ
28. (71) TASSIA RESTAURANT ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ – ΦΙΣΚΑΡΔΟ
29. (72) 3SIXTY ΝΑΥΠΛΙΟ
30. (73) MARIO ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΣ
31. (74) KIKU CAVO TAGOO ΜΥΚΟΝΟΣ
32. (77) KIKI’S RESTAURANT ΜΥΚΟΝΟΣ
33. (78) LOCAL ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
34. (79) ΑΥΛΗ ΚΡΗΤΗ – ΡΕΘΥΜΝΟ
35. (81) KATRINE’S ΜΥΚΟΝΟΣ
36. (82) BENETOS ΠΑΤΜΟΣ
37. (84) FTELIA RESTAURANT ΜΥΚΟΝΟΣ
38. (86) YIAMAS GASTRO BAR ΚΑΛΑΜΑΤΑ
39. (90) NAMMOS MYKONOS ΜΥΚΟΝΟΣ
40. (92) BARBAROSSA ΠΑΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου