Monday, August 21, 2017

ARCADIA YACHT A100+

Ακραία πολυτέλεια στα νερά της Μεσογείου

Είναι τόσο διαφορετικό που δημιουργεί ακραία συναισθήματα λατρείας ή απόρριψης

Όταν το 2010 η ιταλική εταιρεία γιοτ Arcadia, των Ing Fransesco Guida και Ugo Pelegrini, παρουσίασε το Arcadia 85, το πρωτοποριακό του σχήμα που έμοιαζε με κουτί και το κάθετο τόξο του, το διαφοροποιούσαν κατά πολύ από τα υπόλοιπα σκάφη της κατηγορίας του. Ήταν σαφές ότι το συγκεκριμένο γιοτ έδινε μεγαλύτερη βάση στη λειτουργικότητα του εις βάρος της όψης του καθώς οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες του, τα φωλτοβολταϊκά συστήματα και η εξωτερική του εμφάνιση που ταυτίζονταν απόλυτα με την εσωτερική του διαρρύθμιση, δημιουργούσαν στον υποψήφιο αγοραστή του ακραία συναισθήματα λατρείας ή απόρριψης.
Οι ανταγωνιστές του Arcadia 85 υιοθέτησαν αρκετές από τις καινοτομίες του, κυρίως στο ενεργειακό κομμάτι, αλλά δεν κατάφεραν να εντρυφήσουν στην ουσία της κατασκευής που έδιναν πρωτίστως σημασία σε αυτό και λιγότερο στις αισθητικές εμμονές κάποιου σχεδιαστή. Να θυμίσουμε ότι η ενεργειακή κάλυψη του Arcadia 85 προέρχεται κατά ένα ποσοστό από τα φωτοβολταϊκά του στοιχεία: Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται είναι συνεχές και χρησιμοποιείται για την φόρτιση συσσωρευτών νέας γενιάς.Αυτοί, με την σειρά τους, τροφοδοτούν δύο ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι σε σειρά με τις πετρελαιομηχανές και έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν αποκλειστικά τις προπέλες έως και τριάντα ναυτικά μίλια την ημέρα. Ακολούθως, αναλαμβάνουν οι δύο μηχανές πετρελαίου ισχύος μόλις 720 ίππους η καθεμία να κινήσουν τους 55 τόνους του σκάφους, με μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων και 15 κόμβους υπηρεσιακής ταχύτητας. Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία ωστόσο, είναι σε θέση να καλύψουν ένα μέρος και άλλων ενεργειακών αναγκών όπως για παράδειγμα τον φωτισμό του σκάφους, τον εξαερισμό ή την τροφοδότηση των ηλεκτρικών συσκευών.
Επτά χρόνια μετά, η ιταλική εταιρεία βελτιώνει ακόμα περισσότερο το Arcadia 85εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της με τη Hot Lab, μια βραβευμένη εταιρεία στον τομέα του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων, που εδρεύει στο Μιλάνο. Το πρώτο δείγμα αυτής της συνεργασίας είναι το Arcadia A100+. Πρόκειται για ένα γιοτ που θα διατηρήσει την εξαιρετικά αποδοτική χρήση των υλικών του, τα τεράστια τζάμια από το κατάστρωμα μέχρι πάνω, ενώ θα περιλαμβάνει και μια υπερκατασκευή που θα περιέχει μεγάλα γυάλινα panels με έναν τεράστιο αριθμό φωτοβολταϊκών ηλιακών κυττάρων μέσα στο γυαλί. Αυτά τα πλαίσια θα τροφοδοτούν όλα τα ηλεκτρικά συστήματα, εκτός από τα air-conditions, για να κάνουν το Arcadia A100+ το φιλικότερο -με το περιβάλλον- γιοτ της κατηγορίας του.
Αυτές οι αλλαγές, θα τροποποιήσουν την εξωτερική του εμφάνιση, κάνοντας μεγαλύτερη τη γέφυρα του σκάφους και δίνοντας μεγαλύτερο χώρο στο κατάστρωμα της πρύμνης για τους επιβάτες του. Έτσι, το σκάφος θα μπορεί πλέον να φιλοξενήσει στην εξωτερική τραπεζαρία του 10 άτομα και άλλα 12 στο σαλόνι του. Επιπλέον, με την ανακατασκευή του ανώτερου καταστρώματος και του επανασχεδιασμού της γέφυρας, οι φιλοξενούμενοι στο σαλόνι έχουν πανοραμική θέα του τοπίου αλλά πάντα με εξασφαλισμένη την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια του χώρου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι σημαντικές αλλαγές θα έχει το Arcadia A100+ και στην εσωτερική διακόσμηση, για την οποία πάντως υπάρχουν πολλά περιθώρια επεμβάσεων από τους υποψήφιους αγοραστές. Το νέο A100+ θα παρουσιαστεί στις Κάννες παρουσιάζει το Σεπτέμβριο.

No comments:

Post a Comment