Thursday, August 24, 2017

THE SHELTER ISLAND, MONTANA USA

Βγαλμένη από παραμύθια η έπαυλη του Shelter Island

Η μεγαλομανία του εκατομμυριούχου Donald Abbey δημιούργησε ένα ανυπέρβλητο αρχιτεκτονικό θαύμα 

Σχετικά κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, σε ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλλους, δίπλα σε εθνικό δρυμό, στην πολιτεία της Montana, βρίσκεται η μεγαλύτερη λίμνη των ΗΠΑ με γλυκό νερό, η περίφημη Flathead Lake που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες κατασκηνωτές και φίλους του ψαρέματος (είναι ο παράδεισος της πέστροφας, της πέρκας, του χελιού και φυσικά του σολομού). Η λίμνη έχει μήκος 45 χιλιομέτρων, πλάτος 24 και ακτογραμμή 300 περίπου χιλιομέτρων γεμάτη από αιωνόβια δέντρα αλλά και αγριοκερασιές που την άνοιξη όταν ανθίζουν κάνουν την περιοχή παράδεισο. Εκεί, μεταξύ των 14 μικρών νησιών της λίμνης, που μοιάζουν πραγματικά σαν ζωγραφιές μέσα στο νερό, είναι το ιδιωτικό νησί Shelter, ένας μικρός κατάφυτος παράδεισος 90 περίπου στρεμμάτων στον οποίο είναι κτισμένη μία από τις πιο εντυπωσιακές επαύλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές κτηριακό συγκρότημα που μοιάζει περισσότερο με κάστρο, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα όπως έχει ονομαστεί απ’ όσους έχουν επισκεφτεί την περιοχή, γιατί χρειάστηκαν αρκετά χρόνια ώστε ο δημιουργός της και πρώην ιδιοκτήτης της σήμερα, ο εκατομμυριούχος μεσίτης Donald Abbey, να την κατασκευάσει έχοντας προσλάβει περισσότερους από 250 εργαζομένους που δούλευαν νύχτα-μέρα, κάτω από αρκετά δύσκολες καιρικές συνθήκες (το χειμώνα, στην περιοχή, πέφτει αρκετά μέτρα χιόνι). Κι όχι μόνο: Δεκάδες προσφυγές εκδικάστηκαν κατά καιρούς από κατοίκους και ιδοκτήτες γης της περιοχής, τα οικοδομικά υλικά μεταφέρθηκαν με μεγάλη δυσκολία, ενώ και οι εργολάβοι, δυσσαρεστημένοι από τις συνθήκες, εγκατέλειπαν ο ένας μετά τον άλλον.
Σήμερα, το νησί και η έπαυλη του είναι σε διαδικασία πώλησης, ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο το οποίο έχει αναλάβει το μεσητικό γραφείο της The Pinnacle List. Όσο για την αρχική τιμή πώλησης; Η Pinnacle ξεκινάει από τα 39 εκατομμύρια δολάρια, ένα πραγματικά αστρονομικό νούμερο αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και η προσέγγιση του νησιού με ελικόπτερο, τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, είναι από εξαιρετικά δύσκολη ως αδύνατη. «Το νησί ονομάστηκε Shelter (καταφύγιο) από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, που ήταν Ινδιάνοι, γιατί όταν δεν υπήρχαν δρόμοι και η πρόσβαση από τη μία πλευρά της λίμνης στην άλλη γίνονταν με βάρκες, μπορούσαν οι ταξιδευτές να προφυλαχθούν από τις καταιγίδες πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι ιδθαγενείς μάλιστα πίστευαν πως η διαμονή στο νησί λειτουργούσε και θεραπευτικά» εξομολογήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του ένας από τους επικεφαλείς μεσίτες.
Η συνολικά 2.700 τετραγωνικών μέτρων έπαυλη του Shelter αποτελείται ουσιαστικά από δύο κτίσματα. Το κυρίως, που είναι πραγματικό μέγαρο (2.000 τετραγωνικά), έχει τρία επίπεδα, που επικοινωνούν όλα μεταξύ τους με ασανσέρ, έχει πέντε κρεβατοκάμαρες και οκτώ άρτια εξοπλισμένα μπάνια. Χτισμένο στο ίδιο αρχιτεκονικό στυλ με το κυρίως είναι το δεύτερο κτίσμα, 500 τετραγωνικών, σε μικρή απόσταση από το πρώτο, που χρησιμεύει για τη φύλαξη των σκαφών και έχει άλλες δύο κρεβατοκάμαρες και τέσσερα επιπλέον μπάνια. Επιπλέον, το κτήμα, έχει ακόμα δύο βοηθητικούς χώρους, 100 περίπου τετραγωνικών ο κάθε ένας, που χρησίμευαν στον προηγούμενο ιδιοκτήτη ως χώροι αναψυχής.
Η λίστα της πολυτέλειας και των ανέσεων του Shelter Island είναι ατελείωτη. Αρκεί να διαβάσει κανείς ότι στο κτήμα υπάρχει ειδικός χώρος καθαρισμού των ψαριών, κλειστός, υπόγειος χώρος σκοποβολής, τζάκι στο οποίο μπορεί να χωρέσει μια μηχανή μεγάλου κυβισμού και επένδυση στα ντους από τα περίφημα μάρμαρα Carrara που ταξίδευσαν από την άλλη πλευρά της Αμερικής μόνο για την έπαυλη. Όσο για τους εσωτερικούς χώρους, οι φωτογραφίες αρκούν για να δείξουν τη μεγαλομανία του δημιουργού τους… Δύσκολα πάντως θα βρεθεί αγοραστής για αυτό to πραγματικά αρχιτεκτονικό θαύμα!

No comments:

Post a Comment