Πεντακάθαρες παραλίες, κρυστάλλινες θάλασσες, λευκές αμμουδιές, τόπος γεμάτος μνήμες και παραδόσεις, πλούσια ιστορία, φυσικές ομορφιές και αγνά παραδοσιακά προϊόντα.

Ιστορικοί οικισμοί που η διαδρομή τους χάνεται στα βάθη του χρόνου, εκδρομές γεμάτες δράση και δραστηριότητες γεμάτες ένταση. Μια ευκαιρία για απόδραση. Ένας τόπος γεμάτος ζωή.
Αυτά είναι τα γυαλοχώρια του Δήμου Παγγαίου. Η ιδανική πρόταση για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και για αποδράσεις κάθε στιγμή του έτους.
Ειδικά τώρα που σταδιακά ολοκληρώνεται η πολύβουη τουριστική σεζόν, η εποχή γίνεται ιδανική για να εξερευνήσει κάποιος την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που έχουν τα γυαλοχώρια.
Είναι ένας τόπος που χρόνο με τον χρόνο αναπτύσσεται τουριστικά όλο και περισσότερο. Αποκτάει φανατικούς φίλους που έρχονται από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.
Πολλοί εξ αυτών χαρακτηρίζουν τα γυαλοχώρια του Παγγαίου ως τη Χαλκιδική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από τις χώρες της Βαλκανικής κυρίως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και οι επενδύσεις που γίνονται σε τουριστικές υποδομές από Έλληνες και ξένους φανερώνουν τη μεγάλη δυναμική της περιοχής.
Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν έναν τόπο στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να «εμπιστευτεί» όλες του τις… αισθήσεις.
Ν’ αφήσει πίσω την καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής, να ξεκινήσει μια περιήγηση όπου μπορεί να νιώσει το άγγιγμα της θάλασσας και ν’ απολαύσει τη φιλοξενία των κατοίκων.
Τα γυαλοχώρια του Δήμου Παγγαίου δηλ. η Νέα Ηρακλείτσα, η Νέας Περάμος, οι Ελευθερές, το Ελαιοχωρί, η Φωλιά, το Μυρτοφύτο και ο Άγιος Ανδρέας παλιότερα αποτελούσαν έναν αυτοτελή δήμο, τον Δήμο Ελευθερών. Και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους παραπάνω οικισμούς έχουν ορεινό χαρακτήρα, επειδή όλοι έχουν πρόσβαση σε θάλασσα με πεντακάθαρες παραλίες, στη συνείδηση ντόπιων και επισκεπτών έχουν χαρακτηριστεί ως γυαλοχώρια.
Πλούσια ιστορία
Μια σειρά από βραχογραφίες και γεωμετρικά σχέδια σε σπήλαια και βραχώδεις εκτάσεις στη Φωλιά και στο Μυρτόφυτο μαρτυρούν την ιστορικότητα της περιοχής. Ο Όμηρος και ο Ηρόδοτος κάνουν εκτενείς αναφορές στα έργα τους στην περιοχή, που από τον 7ο αιώνα π.Χ. κατοικείτο από Θρακικά φύλλα.
Η αρχαία πόλη Οισύμη που αναφέρεται στο έβδομο κεφάλαιο της Ιλιάδας και αποτέλεσε μια από τις πρώτες αποικίες των Θασίων είναι η σημερινή Νέα Πέραμος. Χτίστηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης που ήκμασε μέχρι το Βυζάντιο.
Αυτό μαρτυρούν τ’ απομεινάρια του κάστρου (βυζαντινή Ανακτορούπολη) χτισμένο τμηματικά στη δυτική πλευρά της πόλης από τον 12 μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ.
Αναφορά στην περιοχή κάνει και ο μεγάλος ιστοριογράφος Θουκυδίδης, όταν κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο ο Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας γίνεται δεκτός από τους κατοίκους τριών μεγάλων πόλεων ανατολικά του Στρυμόνα τη Μύρκινο, τη Γαληψό και την Οισύμη ως ελευθερωτής από τους Αθηναίους στρατηγούς. Με το όνομα του στρατηγού Βρασίδα είναι γνωστή μέχρι τις μέρες η κατάφυτη χερσόνησος, ο φυσικός λιμενοβραχίονας, δυτικά του λιμανιού των Ελευθερών.

Κέντρο η Νέα Πέραμος
Η Νέα Πέραμος εξακολουθεί να παραμένει διοικητικό και οικονομικό κέντρο για την περιοχή του κόλπου των Ελευθερών με συνεχή τουριστική ανάπτυξη, που κάθε καλοκαίρι προσελκύει πλήθος επισκεπτών.
Για τη διαμονή των επισκεπτών υπάρχουν άνετα και φιλόξενα παραθαλάσσια ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Απολαύστε τη βόλτα σας κατά μήκος της παραλίας όπου μπορείτε να γευτείτε ολόφρεσκους ψαρομεζέδες ή εκλεκτά κρέατα συνοδευόμενα από ντόπιο κρασί και τσίπουρο.
Γραφικές ταβέρνες και οργανωμένα εστιατόρια θα ικανοποιήσουν κάθε γευστική σας απαίτηση.

Εκτυφλωτικοί αμμόλοφοι 
Το πραγματικό διαμάντι όμως της Νέας Περάμου είναι οι Αμμόλοφοι.
Αν δεν τους επισκεφθείτε, τότε πραγματικά θα έχετε ένα κενό στους ταξιδιωτικούς σας προορισμούς.
Οι Αμμόλοφοι είναι μια πανέμορφη αλυσίδα καθαρών ακρογιαλιών που εκτείνονται σε μήκος 15 χλμ. (ολόκληρη η ακτογραμμή του Δήμου Παγγαίου είναι 55 χλμ.) με διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά, που αποτελούν πραγματικό στολίδι της περιοχής, προσφέροντας στιγμές διασκέδασης, μέσα από πληθώρα θαλάσσιων σπορ.
Στους Αμμόλοφους, εκτός ότι θ΄ απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια μαγευτική θάλασσα μπορείτε να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας, ακόμα και να γευματίσετε ελαφρά σ’ ένα από τα πολλά οργανωμένα beach bar που υπάρχουν.
Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ ή απλώς να θαυμάσετε το τοπίο και τον καθαρό ορίζοντα, που όταν ο καιρός το επιτρέπει διακρίνεται μέχρι και το Άγιο Όρος.
Στους Αμμόλοφους θα συναντήσετε πολύ καλό και ενδιαφέρον κόσμο Θα χορέψετε στους ρυθμούς του καλοκαιριού και είναι σίγουρο ότι θα ζήσετε σ’ ένα νέο Super Paradise.
Αν είστε λάτρεις της ηρεμίας, οι Αμμόλοφοι είναι και πάλι ιδανικοί.
Οι τρεις πανέμορφοι κολπίσκοι είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν απόλυτα κάθε επιθυμία. Για ένα ξεκούραστο και χαλαρωτικό μπάνιο, χωρίς ένταση και μουσική, επιλέξτε τον πρώτο κόλπο και συγκεκριμένα τις ακτές στη Χερσόνησο του Βρασίδα, απολαμβάνοντας το μπάνιο σας στην σκιά του βυζαντινού κάστρου. Εδώ, τα δέντρα και τα αμπέλια δημιουργούν πανέμορφες εικόνες ξεκουράζοντας όλες τις αισθήσεις.