Thursday, August 31, 2017

REWORKS FESTIVAL απο 13-17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε πόλο έλξης επισκεπτών  έχει μετατραπεί το Reworks Festival, ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στον κόσμο που λαμβάνει χώρα κάθε Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και το οποίο φέτος συμπληρώνει 13 χρόνια ζωής.
Το Reworks, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13-17 Σεπτεμβρίου, από την πρώτη του κιόλας χρονιά καθιερώθηκε ως ένα φεστιβάλ που δημιουργεί τάσεις στην ηλεκτρονική μουσική, έχοντας μέχρι σήμερα φιλοξενήσει και παρουσιάσει το έργο περισσότερων από 900 καλλιτεχνών.
Όλα αυτά τα χρόνια τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ – συμπεριλαμβανομένων και των δωρεάν δράσεων – έχουν παρακολουθήσει πάνω από 100.000 άτομα, Έλληνες και ξένοι.
Χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχει στη μεγάλη αυτή μουσική γιορτή, μεγαλώνει. Φέτος, υπολογίζεται ότι θα επισκεφθούν το φεστιβάλ, περίπου 15.000 άτομα, εκ των οποίων ένας στους τέσσερις είναι από το εξωτερικό.
Για τη φετινή διοργάνωση θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη επισκέπτες από τη Γερμανία (από όπου καταγράφεται αυξητική τάση), τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αγγλία, το Ισραήλ, την Τουρκία καθώς και από τις βαλκανικές χώρες.
Εκτός λοιπόν του ότι το φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε θεσμό για την ηλεκτρονική μουσική, έχει παράλληλα και ένα πολύ σήμαντικό οικονομικό αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη. Τα 12 χρόνια που διεξάγεται, εκτιμάται ότι έχουν εισρεύσει στη Θεσσαλονίκη εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας έτσι μια οικονομική ανάσα σε δύσκολους καιρούς, κυρίως στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και στον χώρο της εστίασης.
Εκτιμάται, με συντηρητικούς υπολογισμούς των διοργανωτών, ότι περίπου 8 - 12 εκατομμύρια ευρώ έχουν «μπει» στην πόλη τα χρόνια διοργάνωσης του Reworks, από τους μουσικόφιλους εκτός Θεσσαλονίκης, στη βάση ότι το κάθε άτομο μπορεί να ξοδεύει σε ημερήσια βάση τουλάχιστον 40-50 ευρώ για διαμονή και σίτιση.


Το Reworks, που κάθε Σεπτέμβρη μεταμορφώνει τη Θεσσαλονίκη, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα, φεστιβάλ του είδους του, ενώ έχει μπει και σε λίστες με τα καλύτερα του κόσμου. Το κορυφαίο διαδικτυακό μέσο στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, το έγκυρο Resident Advisor, τοποθέτησε το Reworks στη λίστα με τα 10 Καλύτερα Φεστιβάλ στον Κόσμο για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Επί ένα ολόκληρο χρόνο μια ολιγομελής ομάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη εργάζεται πυρετωδώς για τις εκδηλώσεις του Reworks, με στόχο να παρουσιάσει ένα μεγάλο φάσμα της σύγχρονης μουσικής μέσα από το έργο Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Από τον πειραματικό ήχο έως τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική και από τις εμφανίσεις εδραιωμένων καλλιτεχνών έως τις πρώτες εμφανίσεις νέων και ανερχόμενων δημιουργών, το Reworks επιδιώκει να χαρίσει ημέρες και νύχτες γεμάτες χαρά, μουσική και χορό.

Το Reworks Festival 2017 ενσωματώνει για πρώτη φορά στους χώρους διεξαγωγής την Αίγλη Γενί Χαμάμ, ενώ οι άλλοι χώροι διεξαγωγής του είναι ο πολυχώρος FIX, το free stage στη Ζεύξιδος και το Βlock 33 (αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ).

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Reworks θα διαρκέσει 5 ημέρες και θα φιλοξενήσει κουρυφαία διεθνή ονόματα, από τα οποία πολλά εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες της χώρας. Μεταξύ αυτών ο Dixon, νούμερο ένα DJ στον κόσμο, ο Solomun, o άνθρωπος πίσω από ένα από τα πιο σημαντικά labels στην ηλεκτρονική μουσική, αλλά και οι Paul Kalkbrenner, Ben Klock, Recondite, Ata Kak, Adriatique, Bicep, Motor City Drum Ensemble και Hauschka, υποψήφιος για Όσκαρ.
Η έναρξη γίνεται στις 13 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με το Reworks Agora, το ξεκίνησε πρώτη φορά πέρσι και αγκαλιάστηκε θερμά. Συζητήσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες και προβολές πραγματοποιούνται κάθε χρονιά, με στόχο να παρουσιάσουν τις πιο καινοτόμες εξελίξεις πάνω στη μουσική βιομηχανία, την ψηφιακή κουλτούρα, τη δημιουργική οικονομία και τον πολιτισμό, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξή τους στην Ελλάδα.
Το Reworks Agora, το οποίο ανοίγει το φεστιβάλ, υποδέχεται το European Lab και το Movements + New Ideas τα δύο διεθνή φορουμ του Nuits Sonores και του Insomnia αντίστοιχα, τα οποία θα επιμεληθούν σε συνεργασία με το Reworks μέρος των πάνελ.

Resound/Echos of Thessaloniki
Το Reworks παρουσιάζει το Resound/Echos of Thessaloniki, ένα νέο project το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Στόχος του η δημιουργία ενός soundtrack για την πόλη βασισμένο σε φυσικούς ήχους που διέπουν τα σημεία της. To Reworks  προσκάλεσε με ένα ανοικτό κάλεσμα μουσικούς συνθέτες και μουσικούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε ένα μουσικό διάλογο. O Λευκός Πύργος, η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, τα Κάστρα, το Καπάνι, η Στοά Μοδιάνο είναι μερικά από τα σημεία τα οποία προσφέρουν την πρώτη μουσική ύλη στο Resound Τhessaloniki.
O δημιουργός της σύνθεσης που θα επιλεχθεί από την κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους Larry Gus (DFA), And.id (Mobilee recs), Cayetano (Klik Recs), Tendts (Project Mooncircle/Lower Parts) και Ison (NON) θα έχει την μοναδική ευκαιρία να εμφανιστεί στο Reworks 2017 και να συμμετέχει ως μέλος της επιτροπής επιλογής στην επόμενη έκδοση του project.


No comments:

Post a Comment