Wednesday, August 30, 2017

ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΛΙΑΡ ΤΖΕΤ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 'ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από φέτος τον Απρίλιο, όταν και ανέλαβε τη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων η Fraport, υπάρχει άυξηση τουλάχιστον 35% σε αφίξεις και αναχωρήσεις λίαρ τζετ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σε σχέση με πέρυσι, με την επιβατική κίνηση να σημειώνει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, τουλάχιστον 65%.
Πηγές της εταιρείας κάνουν λόγο για μία σημαντική δυναμική που δημιουργεί νέα προοπτική για τον χαρακτήρα των διακοπών που μπορεί να προσφέρει η Βόρεια Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο έως και τα τέλη Ιουλίου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 900 ιδιωτικές πτήσεις, ενώ τουλάχιστον 1.600 επιβάτες έχουν μετακινηθεί από και προς το «Μακεδονία». Το 2016, στην ίδια περίοδο, οι πτήσεις ήταν 610 και οι επιβάτες 977. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο έχουν απογειωθεί και προσγειωθεί 550 ιδιωτικά τζετ, τη στιγμή που πέρυσι το ίδιο διάστημα ο αριθμός των πτήσεων ήταν 395.
Την ίδια ώρα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση που σημειώθηκε αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία της τελευταίας 6ετίας. Το 2017 είναι με διαφορά η καλύτερη χρονιά, ενώ οι προσδοκίες για το σύνολο του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς ακόμη δεν έχουν καταγραφεί τα στοιχεία του Αυγούστου, ενός μήνα που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τα συναλικά μεγέθη. Η συνολική αύξηση πτήσεων βρίσκεται μέχρι στιγμής στο 31,4%, ενώ η αύξηση των επιβατών βρίσκεται στο 90%.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πολύ υψηλός ρυθμός αύξησης της επιβατικής κίνησης είναι αποτέλεσμα και της νέας πολιτικής διαχείρισης που ακολουθεί η Fraport. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία επιχειρεί να μεγιστοποιεί τη χωρητικότητα των προγραμματισμένων ιδιωτικών πτήσεων, ώστε το τουριστικό όφελος να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Ρωσική... απόβαση
Μεγάλο μέρος της επιβατικής κίνησης προέρχεται από την ανατολική και τη νότια Ευρώπη. Πάνω από το 1/3 των επιβατών προέρχεται από τη Ρωσία, με τον αριθμό των πτήσεων μέχρι στιγμής να είναι στις 120. Σημαντικό ποσοστό επίσης καταλαμβάνουν η Βουλγαρία και η Ουκρανία. Οι πολίτες αυτών των χωρών επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη, εντάσσοντας και την κοντινή Χαλκιδική στις πολυτελείς διακοπές τους.
Σε υψηλές θέσεις βρίσκονται και Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία. Ενδεικτικό είναι ότι μειούμενη βαίνει η παρουσία ιδιωτικών πτήσεων από τις ΗΠΑ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με την Ευρώπη πλέον να καταλαμβάνει με άνεση τα πρωτεία.
Με λίαρ τζετ, ελικόπτερα και... αεροταξί
Τα παραπάνω στοιχεία αφίξεων και αναχωρήσεων ιδιωτικών τζετ αφορούν λίαρ τζετ, ελικόπτερα και αεροταξί, τα οποία κερδίζουν έδαφος στις εσωτερικές πτήσεις. Τα αεροταξί εκτελούν εγχώριες πτήσεις από περιφερειακούς αερολιμένες στον τόπο προορισμού των επιβατών.
Ταρίφα... 7.000 ευρώ
Εκτός από τα πολυτελή private jets για τα βαριά πορτοφόλια, υπάρχουν και μονοκινητήρια 3θέσια, 4θέσια, 5θέσια, 6θέσια αεροταξί, αεροπλάνα και ελικόπτερα. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις μετακινήσεις, διατηρούν ως βάση εμπορικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Μύκονος, η Πάρος, η Κρήτη, η Σαντορίνη.
Αν μία τετραμελής οικογένεια θέλει να μετακινηθεί από τη Μύκονο στη Θεσσαλονίκη θα κληθεί να πληρώσει 6.955 ευρώ σε γνωστή εταιρεία που εκτελεί δρομολόγια από αέρος.
Θερμή τουριστική κίνηση και το φθινόπωρο
Η αυξημένη τουριστική κίνηση στα αεροδρόμια που ήδη καταγράφηκε τους θερινούς μήνες θα συνεχιστεί και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕAΣΠ (Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων).
Συγκεκριμένα, για τον Σεπτέμβριο του 2017, στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας έχουν προγραμματισθεί 310.000 περισσότερες αεροπορικές θέσεις (+13%), σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Για τον Οκτώβριο παρατηρείται μία αύξηση κατά 233.000 θέσεις (18,8%).

No comments:

Post a Comment