Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

EΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΓΕΥΣΕΩΝ

Τα «10 καλύτερα εστιατόρια για ρομαντικά δείπνα»

Όταν οι υψηλές γαστρονομικές εμπειρίες συνδυάζονται αρμονικά με την ατμόσφαιρα και τον ρομαντισμό 

Η αλήθεια είναι πως οι λίστες, είτε πρόκειται για εστιατόρια, είτε για τραγούδια, είτε για βιβλία, πάντα δείχνουν την τάση της αγοράς και η αξιοπιστία τους κρίνεται στο πέρασμα του χρόνου.
Μία από τις πιο πρόσφατες και με αρκετό ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα είναι η λίστα με τα «100 κορυφαία ελληνικά εστιατόρια για το 2017» και όλες οι υποκατηγορίες της, για τις οποίες ψήφισαν 100+ επώνυμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, του lifestyle και της γαστρονομίας.
Σύμφωνα με το site της διοργάνωσης restaurant100.gr, για την ανάδειξη των κορυφαίων υπήρξε μια κριτική επιτροπή 100+ διακεκριμένων στελεχών του χώρουοι οποίοι σε διάστημα περίπου ενός μήνα «διαμόρφωσαν την power list των 100 κορυφαίων εστιατορίων της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες, εστιατόρια τοπικής Ελληνικής κουζίνας, summer restaurants, «κρυφά διαμάντια» αλλά και μαγαζιά που ενδείκνυνται για business lunch, romantic dinner ή για έξοδο με όλη την οικογένεια».
Μεταξύ των πιο ειδικών «Top-10», το TAMTAM.NEWS, ξεχώρισε τα «10 καλύτερα εστιατόρια για ρομαντισμό», εκείνα που είναι ιδανικές επιλογές για ερωτευμένα ζευγάρια που αναζητούν μια πιο ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, χαμηλό φωτισμό, υπέροχη θέα, συνδυασμένα βέβαια όλα αυτά με εμπειριές υψηλής γαστρονομικής απόλαυσης και εξαιρετικές υπηρεσίες.
Δυστυχώς, όλες οι επιλογές της κριτικής επιτροπής του restaurant100.gr, αφορούν τον Νομό Αττικής και θα θέλαμε πάρα πολύ την επόμενη χρονιά ο θεσμός να αφορά και «ιδιαίτερους» χώρους εκτός του Λεκανοπεδίου. 

Τα «10 καλύτερα εστιατόρια για ρομαντικά δείπνα»

1. ΣΠΟΝΔΗ ΑΘΗΝΑ – ΠΑΓΚΡΑΤΙ

Κομψότητα, αυθεντικότητα και αισθητική: Aυτές είναι οι λέξεις που συνοψίζουν την ατμόσφαιρα και τη φιλοσοφία της Σπονδής. Δημιουργία του Απόστολου Τραστέλη το 1996, είναι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα της γαστρονομίας. Η Σπονδή δημιουργήθηκε από τον Απόστολο Τραστέλη το 1996 στο Παγκράτι. Στεγασμένο σε ένα νεοκλασικό κτίριο, το φημισμένο εστιατόριο έχει λάβει διακρίσεις στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό για την εξαιρετική δημιουργική κουζίνα της με γαλλικές επιρροές.
Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο Άγγελος Λάντος ο οποίος δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια μοναδικά πιάτα εμπνευσμένα από την εποχικότητα των υλικών. Το εστιατόριο Σπονδή είναι επίσης γνωστό για την εκτενή κάβα κρασιών, με περισσότερες από 1300 ετικέτες, που διαθέτει και έχει δημιουργηθεί με την βοήθεια σημαντικών sommelier. Η Σπονδή έχει βραβευτεί με 2 αστέρια Michelin, είναι μέλος των Grands Tables du Monde όπως επίσης έχει πάρει επί σειρά ετών το βραβείο του Καλύτερου Εστιατορίου στην Ελλάδα.
[Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 210 75640210]

2. ALERIA ΑΘΗΝΑ

Το Aleria, ένα από τα πιο ξεχωριστά εστιατόρια που διαθέτει η Aθήνα, στεγάζεται σ’ ένα πανέμορφο, πλήρως ανακαινισμένο νεοκλασικό που συνδυάζει εποχές, στυλ και αποχρώσεις με ένα φίνο touch προσωπικού γούστου. Το χαρακτηριστικό του είναι η κλασική αλλά ιδιαίτερη διακόσμηση που παντρεύει το διαχρονικό με το μοντέρνο και κάνει την ατμόσφαιρα άκρως ζεστή και φιλόξενη. Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης δημιουργεί ένα πολύ ξεχωριστό ρεπερτόριο μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, καρυκευμένης με δημιουργικότητα. Πιάτα όπως η μους κολοκύθας με κάστανα, απάκι και τρούφα ή το σιγοψημένο αρνάκι με κρέμα από κοκκινιστούς γίγαντες, σέλερι, κάππαρη και yuzu παίζουν εφευρετικά με την καινοτομία και την οικειότητα.
[Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, Αθήνα, 210 52 22 633]

3. HYTRA ΑΘΗΝΑ – ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

Tο εστιατόριο Hytra, το όνομα του οποίου προέρχεται απο το αρχαίο ελληνικό πήλινο αγγείο, αρχικά άνοιξε το 2004 στου Ψυρρή, μία από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας στο ιστορικό κέντρο της Πόλης. Το 2010, στο εστιατόριο απονεμήθηκε το πρώτο του αστέρι Michelin, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα. Το 2012 βραβεύτηκε με ένα δεύτερο αστέρι Michelin, που αποτελεί το πρώτο αστέρι για το εστιατόριο Γαλάζια Hytra. Παράλληλα λαμβάνει ετησίως ενθουσιώδεις κριτικές, αξιολογήσεις και άλλες διακρίσεις. Το ίδιο έτος, το εστιατόριο μεταφέρθηκε στον 6ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στη Λεωφόρο Συγγρού και επανασχεδιάστηκε πρόσφατα από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity.
Τους ζεστούς μήνες του χρόνου το εστιατόριο μεταφέρεται στον 7ο όροφο του κτιρίου, προσφέροντας ένα μοναδικό υπαίθριο σκηνικό με πανοραμική θέα της Ακρόπολής, του λόφου του Λυκαβητού και του ορίζοντα της πόλης. Το εστιατόριο Hytra έχει αναπτύξει την γαστρονομική του ταυτότητα με βάση την προσέγγιση και τον επαναπροσδιορισμό της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής γαστρονομίας, δίνοντας μια σύγχρονη έκφραση στην εκτέλεση και την παρουσίαση των πιάτων.
[Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα, 2177071118, 2103316767]
4. ΙΘΑΚΗ ΑΘΗΝΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Στρίβοντας προς το Astir Palace Resort, το εστιατόριο Ιθάκη είναι χτισμένο σε τρία επίπεδα πάνω στον κόλπο της Βουλιαγμένης, σαν καλά κρυμμένο μυστικό για όσους το επισκέπτονται πρώτη φορά. Χωρίς καμία αμφιβολία, είναι ένα από τα τέσσερα-πέντε εμβληματικά εστιατόρια της Αθήνας σε ό,τι αφορά τη θέση, τη θέα και το περιβάλλον. Η ατμόσφαιρα, διπλωμάτες, Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, μεγαλοδικηγόροι, πολιτικοί, ακόμη και αρχηγοί κρατών θα τρώνε μάλλον στα διπλανά τραπέζια.
Το φαγητό του, νόστιμη θαλασσινή κουζίνα με θέα αστέρων. Ξεκινώντας με μαριναρισμένο γαύρο και γεμιστά καλαμάρια και συνεχίζοντας την ψαροφαγία με σφυρίδα ή μπαρμπούνια στη σχάρα, μακαρίζεις την πλούσια ελληνική μαγειρική παράδοση αλλά και τη δεξιοτεχνία του σεφ Γιάννη Τζελέπη, που έχει βάλει τις πινελιές του στις γαρίδες προβενσάλ και μία σειρά άλλων πιάτων που γεννήθηκαν από δύο κουζίνες της ίδιας θάλασσας. Ακόμη, το τραπέζι σας θα στολίσουν ψάρια που πιάστηκαν στα πρωινά δίχτυα και φυλακίστηκαν σε κρούστα αλατιού για να κρατήσουν όλη τη γεύση και τη φρεσκάδα τους.
[Απόλλωνος 28, Βουλιαγμένη, (+30) 210 8963747]
5. MATSUHISA ATHENS ΑΘΗΝΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Το εστιατόριο Matsuhisa Athens στη Βουλιαγμένη είναι το «σπίτι» της παγκοσμίου φήμης κουζίνας του Nobu. Το Matsuhisa Athens έχει φέρει στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας την ήσυχη δύναμη της ιαπωνικής κουζίνας και τη γοητεία της ιαπωνικής φιλοσοφίας. Σε μία από τις πιο γραφικές τοποθεσίες της Αττικής, στον Αστέρα της Βουλιαγμένης και το Astir Palace, θα απολαύσετε υψηλή γαστρονομία, άψογη φιλοξενία και ατμοσφαιρικές γαστριμαργικές εμπειρίες με θέα στη θάλασσα. Σχεδιασμένο από το διάσημο Rockwell Group της Νέας Υόρκης, το εστιατόριο Matsuhisa Athens δένει άψογα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελώντας έναν από τους πιο hot προορισμούς της πόλης. Δοκιμάστε jalapeno tuna, yellowtail sashimi, white fish sashimi with dried red miso, sashimi tacos με αστακο, chu toro sashimi, black cod, ζεστά και κρύα πιάτα, εξαιρετικά γλυκά και απίθανα κοκτέιλ.
[40 Apollonos Street, Vouliagmeni, Athens, (+30) 210 8960510]
6. FUNKY GOURMET ΑΘΗΝΑ – ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Το Funky Gourmet, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εστιατόρια της Αθήνας, με μόλις 6 χρόνια λειτουργίας και με σημαντικές διακρίσεις. Σπουδαιότερη, εκείνη των 2 αστεριών Michelin. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μαζί με τον συνεργάτη -και σύντροφό της- Νίκο Ρούσσο και την αδερφή της Αργυρώ αποτελούν την ψυχή του εστιατορίου που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό στα τέλη του 2009.
Η μοριακή κουζίνα, η αλλιώς «μοριακή γαστρονομία» για τους λάτρεις του είδους, είναι ένα πάντρεμα μαγειρικής κι επιστήμης. Οι Chefs χρησιμοποιούν τα καλύτερα υλικά, εμπνέονται από το πάθος τους για τελειότητα κι αποδίδουν όλες αυτές τις ιδιότητες όσο είναι εφικτό να αποδοθούν στο πιάτο. Παράλληλα χρησιμοποιούν «εργαλεία» των φυσικών επιστημών για να δημιουργήσουν γεύσεις που μαγεύουν και αποκρύπτουν στην ουσία ένα γευστικό παράδεισσο. Μια μαγειρική που βασίζεται στην Αλχημία των φυσικών συστατικών και στην τεχνολογική εξέλιξη. Ακόμη μια πρωτιά από το Funky Gourmet, είναι η καθιέρωση του Private Chefing στην Ελλάδα. Μαγειρεύουν προσωπικά για οποινδήποτε το επιθυμεί στο χώρο του ή στο εστιατόριο κλείνοντας το όλο, για γενέθλια γιορτές ή επαγγελματικό δείπνο.
[Παραμυθιάς 13, Κεραμεικός, Αθήνα, 21 0524 2727]
7. ORIZONTES LYCABETTUS ΑΘΗΝΑ
Ο λόφος του Λυκαβηττού, ο υψηλότερος της Αθήνας, που ατενίζει την πρωτεύουσα από τα 277 του μέτρα, δίκαια θεωρείται ένα από τα ρομαντικότερά της μέρη και ξεχωρίζει αναμφισβήτητα για την πανοραμική θέα του, την ωραιότερη της πόλης. Οι ομορφότερες εικόνες που γεμίζουν τη ματιά κάθε επισκέπτη, είναι προς τη μεριά της Ακρόπολης και προς τον Πειραιά, όπου όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, διακρίνεται και ο Σαρωνικός κόλπος. Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπάρχει ένα μέρος που θα σας κάνει να απομακρυνθείτε από το θόρυβο της πόλης και να απολαύσετε την Ελληνική γαστρονομία. Οι Ορίζοντες είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πρωτεύουσας.
Απαλές αποχρώσεις, λιτές γραμμές και αριστοκρατική φινέτσα κυριαρχούν στο χώρο. Διακόσμηση σύγχρονη και προσεγμένη, χαρακτηρίζεται από τη διακριτική πολυτέλεια των υλικών, τις έμμεσες κλασσικές αναφορές σχημάτων, χαμηλούς τόνους και απαλό φωτισμό, που αναδεικνύουν την υπέροχη πανοραμική θέα. Στο εσωτερικό, που με φινέτσα «ζεσταίνει» το δρύινο πάτωμα, επικρατεί μια αυθεντικά κλασσική αισθητική, με ανάλαφρα χρώματα και προσεγμένη πολυτέλεια, ενώ ο δροσιστικός εξωτερικός χώρος, με πρωταγωνιστή την υπέροχη θέα, «δένει» αριστοκρατικά με το μάρμαρο και την πέτρα.
Η καρδιά του εστιατορίου, μας «ταξιδεύει» στο γεμάτο χρώματα και αρώματα περιβάλλον της ελληνικής κουζίνας. Οι μεσογειακές γευστικές παραδόσεις, με μία συγκρατημένη αίσθηση μοντερνισμού. Η κουζίνα βαδίζει στα μονοπάτια των Ελληνικών γεύσεων, παίρνοντας τις παραδοσιακές συνταγές, μυρουδιές και γεύσεις και προσαρμόζοντάς τες στο κλίμα και το επίπεδο της ομορφότερης βεράντας της Αθήνας. Οι γευστικές απολαύσεις απογειώνονται καθώς παρουσιάζονται με μοντέρνο, αλλά όχι απωθητικό τρόπο στους καλεσμένους. Το διακριτικά επιτηδευμένο σέρβις, η υψηλή ποιότητα των πιάτων, η φρεσκάδα των υλικών, το μεράκι και το δημιουργικό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, καθώς και η προσεκτικά μελετημένη κάβα, που περιλαμβάνει ελληνικές ετικέτες μεγάλων ή μικρών παραγωγών και επιλεγμένη ποικιλία οίνων απ’ όλο τον κόσμο, κερδίζουν τις εντυπώσεις όλων και παρακινούν για επιστροφή στο ονειρεμένο αυτό σημείο.
[Αριστίππου 1, Λυκαβηττός (Είσοδος Τελεφερίκ), 210.7210701 – 210.7227065]
8. GRANDE BRETAGNE ROOF GARDEN ΑΘΗΝΑ
Με μαγευτική θέα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, την αρχοντική και πολύπαθη Πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή, τον καταπράσινο Λόφο του Λυκαβηττού και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, η πολυβραβευμένη «Μεγάλη Βρεταννία» είναι το πιο εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ένα από σημαντικότερα πλεονεκτήματά του ξενοδοχείου είναι το επί τρεις συνεχόμενες χρονιές βραβευμένο από το περιοδικό Wine Spectator GB Roof Garden Restaurant. Από τον έβδομο όροφο η βραδινή θέα της Αθήνας, όταν ανάβουν τα φώτα της πόλης, σου κόβει την ανάσα.
Executive Chef του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία είναι ο Σωτήρης Ευαγγέλου και Chef de Cuisine του GB Roof Garden Restaurant είναι ο Αστέριος Κουστούδης. O Αστέριος Κουστούδης ένας νέος σεφ, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη ως μαθητής του Σωτήρη Ευαγγέλου στο Μακεδονία Παλλάς και κατόπιν στο ξενοδοχείο Vardis κέρδισε αστέρι Michelin. Στο GB Roof Garden Restaurant εδώ και 4,5 χρόνια παρουσιάζει ένα μενού που υμνεί τη νέα μεσογειακή κουζίνα. [greekgastronomyguide.gr]
[Located At 8th floor of Hotel Grande Bretagne, A Luxury Collection Hotel Vasileos Georgiou 1 A Athens, +302103330766]
9. VAROULKO SEASIDE ΑΘΗΝΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ήταν 1987 όταν το πρώτο Βαρούλκο γεννήθηκε στην οδό Διστόμου, στον Πειραιά. Και μαζί του γεννήθηκε η κουζίνα του Λευτέρη Λαζάρου, μια μαγειρευτή θαλασσινή κουζίνα που εμφανιζόταν για πρώτη φορά σε μενού γαστρονομικού εστιατορίου στην Ελλάδα. Παντρεύοντας την αγάπη του για το ψάρι και τα θαλασσινά, με την υψηλή τεχνική, τη δημιουργικότητα και τις εμπειρίες από τα ταξίδια του στις κουζίνες των καραβιών, ο Λαζάρου έβγαλε από την αφάνεια ψάρια άγνωστα και ταπεινά, κι έφτιαξε πιάτα δημιουργικά, με υψηλή μαγειρική τεχνική όμως γεμάτα πηγαία νοστιμιά, τα οποία παραμένουν κλασικά στην ελληνική γαστρονομική σκηνή. Το Βαρούλκο έκτοτε μετακόμισε τρεις φορές. Την πρώτη στην οδό Δεληγιώργη, τη δεύτερη, πριν δέκα χρόνια, στην Πειραιώς, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το ανανεωμένο Βαρούλκο Seaside έριξε άγκυρα στην πανέμορφη μαρίνα του Μικρολίμανου, σε έναν κομψό χώρο δίπλα στη θάλασσα. Εκεί λειτουργεί πλέον χειμώνα-καλοκαίρι, μεσημέρι και βράδυ, φέρνοντας μια νέα πρόταση.
[Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, (+30) 210 5228400]
10. ISLAND ΒΑΡΚΙΖΑ
Πάνω στο βράχο, σε συνέχεια του club και με θέα τη θάλασσα, απλώνεται δυναμικά το εστιατόριο του Island. Ξεκινώντας τα πρώτα χρόνια με μεσογειακή κουζίνα, σήμερα το εστιατόριο φιλοξενεί ελληνικές γεύσεις σε δημιουργικά πιάτα με την υπογραφή του βραβευμένου chef, Νίκου Σκληρά. Συνταγές που περιλαμβάνουν ψάρι, κρέας και χειροποίητα ζυμαρικά, φέρουν όλες τις Μεσογειακές αναμνήσεις που ζητάει κανείς για ένα απολαυστικό γεύμα υπό τους ήχους θάλασσας και της Lounge μουσικής. Επιπλέον, στο menu υπάρχει και το φημισμένο sushi section, με υπέροχες επιλογές για τους λάτρεις του είδους.
Το Island είναι τo πρώτο club που δημιούργησε κελάρι στην Ελλάδα και έδωσε έμφαση στη συλλογή και σωστή διατήρηση των κρασιών αλλά και των πούρων. Το κελάρι επιμελείται ο ειδικός sommelier και έχει να προτείνει πάνω από 150 διαφορετικές ετικέτες του ελληνικού αλλά και του διεθνή αμπελώνα, σαμπάνιες χρονολογιών και αποστάγματα, ενώ υπάρχουν κρασιά που η παλαίωσή τους γίνεται στο Island.
[27ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Βάρκιζα, 210-9653563]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου