Saturday, June 3, 2017

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Της Κυριακής Τσολάκη
Με 23 εκδηλώσεις μόνο για το πρώτο του δίμηνο, με εγχώρια και διεθνή ονόματα αλλά και με συρρικνωμένο όσο ποτέ προϋπολογισμό, πράγμα που οδηγεί στη λογική των… μαγικών λύσεων, αρχίζει σε λίγες ημέρες το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών στο γνωστό χώρο της Σταυρούπολης.
Συναυλίες από γνωστά ονόματα του ελληνικού και του διεθνούς χώρου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι λάτρεις της μουσικής σε όλη τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου στο πλαίσιο του προγράμματος του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Συνολικά 23 εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν τους πρώτους δύο μήνες του καλοκαιριού (πρώτο μέρος του φεστιβάλ), περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα ειδών και καλλιτεχνών, δίνοντας το στίγμα της φετινής διοργάνωσης. Ερμηνευτές και δημιουργοί όπως οι Φωτεινή Βελεσιώτου και Αναστασία Μουτσάτσου (12/6), Μίλτος Πασχαλίδης (16/6), Παντελής Θαλασσινός και Βασίλης Σκουλάς (23/6), Μπάμπης Στόκας (5/7), Μάριος Φραγκούλης (17/7) κ.ά., αλλά και καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως οι Postmodern Jukebox Orchestra (29/6), Monophonics (10/7), Γκόραν Μπρέγκοβιτς (12/7) και KALEO (25/7), θα εμφανιστούν στη σκηνή της διοργάνωσης.
Εξάλλου φέτος θα λειτουργήσει σε ειδικό χώρο στη μεγάλη βεράντα του συγκροτήματος της Μονής η Μικρή Σκηνή, διαμορφωμένη σαν μία μεγάλη υπαίθρια μπουάτ, που θα αρχίσει με τους Opera Chaotique & Fortissimo (6/7), ενώ θα φιλοξενήσει ονόματα όπως οι Λουδοβίκος των Ανωγείων (11/7), Γιώργος Καζαντζής και Γιώργος Ανδρέου (13/7), Δημήτρης Μυστακίδης (14/7), Χειμερινοί Κολυμβητές (18/7), Νίκος Ξυδάκης (20/7) κ.ά. Όσο για το δεύτερο μέρος του φεστιβάλ (Αύγουστος, Σεπτέμβριος); Αυτό, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, κρύβει νέες εκπλήξεις, μεταξύ των οποίων μία θεατρική σκηνή αλλά και ένα υπαίθριο σινεμά.
Προς το παρόν η αυλαία θα ανοίξει στις 9/6 με τη μουσικοθεατρική παράσταση «9:05» (Εννέα και πέντε) από τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Ρίτα Αντωνοπούλου και Οδυσσέα Ιωάννου σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, η οποία σημείωσε ήδη τρία χρόνια επιτυχούς πορείας και περιοδειών.
Με χαμηλά οικονομικά μεγέθη
Ωστόσο παρά τα μεγάλα ελληνικά και ξένα ονόματα ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης μόλις που ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, ενώ η Μονή Λαζαριστών συνδράμει με 50.000 ευρώ. Τα οικονομικά μεγέθη είναι χαμηλά σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ λόγω του γνωστού παγώματος του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση των φεστιβάλ φέτος η διοργάνωση παρουσιάζει ακόμη πιο συρρικνωμένο προϋπολογισμό. Έτσι οι διοργανωτές αναγκάζονται να καταφύγουν στη λογική των… μαγικών συνταγών, αλλά και στην «εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια με τους ανθρώπους του χώρου», όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Λάζαρος Κωνσταντινίδης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης επισήμανε μεταξύ άλλων πως το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται σε ένα «αρχιτεκτονικό κόσμημα» για την περιοχή, αφορά όλη την πόλη ενισχύοντας την πολιτιστική ταυτότητά της. Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού και πρόεδρος του δ.σ. της Μονής Λαζαριστών Αλέξανδρος Θάνος, που για πρώτη χρονιά υπηρετεί το φεστιβάλ με αυτήν την ιδιότητα, μίλησε γενικότερα για το ισχυρό «brand name» του κτιριακού συγκροτήματος, ενώ τόνισε ότι ένας από τους στόχους του φεστιβάλ πρέπει να είναι η ανάδειξη των καλλιτεχνών αλλά και των εγχώριων δυνάμεων. Τέλος το «παρών» του στη διοργάνωση δίνει και το Κέντρο Πολιτισμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη μουσική παράσταση «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή (3/7) με ερμηνευτή τον Θοδωρή Βουτσικάκη. «Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών με αφηγηματικά μέρη», επισήμανε η πρόεδρός του Άννα Μυκονίου. Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης στο www.monilazariston.gr .

No comments:

Post a Comment