Friday, August 5, 2016

Παραδοσιακοί Οικισμοί στη Β. Ελλάδα



1
2
3
4
5
6
7
8
9
Δεν υπάρχουν μόνο οι αμμουδιές, οι γραφικές παραλίες και τα κοσμοβριθή beach bars για όσους θέλουν να απολαύσουν καλοκαιρινές διακοπές. Μια άλλη επιλογή είναι οι ορεινοί προορισμοί και μάλιστα σε τοποθεσίες και οικισμούς που συνθέτουν το παραδοσιακό στοιχείο με τις σύγχρονες ανέσεις. Εδώ πρωταγωνιστεί η δροσιά και η σκιά που σου εξασφαλίζουν υπεραιωνόβια δένδρα αλλά και η φιλικότητα των κατοίκων. Αφήστε που στις περιπτώσεις που ακολουθούν δεν είναι και πολύ μακριά η θάλασσα. Ξεκινάμε…

Παρθενώνας Χαλκιδικής
Στη Σιθωνία, στο δεύτερο «πόδι», όπως λέμε, της Χαλκιδικής, και σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από τον Ν. Μαρμαρά και σε υψόμετρο ξεπερνάει τα 300μ. Ο οικισμός είναι παραδοσιακός και στην ουσία έχει δημιουργηθεί στο χωριό που είχε ερημώσει στη δεκαετία του ’70. Σήμερα και μετά από αναστηλώσεις παλιών σπιτιών και πολλές αναπαλαιώσεις αρχοντικών και του βυζαντινού ναού του Αγ. Στεφάνου, ο Παρθενώνας αποτελεί πόλο έλξης, και όχι άδικα. Το περιβάλλον και η αρχιτεκτονική συνδυάζονται και με την πολιτιστική κίνηση. Φέτος, μάλιστα, για 2η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Παρθενώνα.



Το πρώτο πράγμα που θα σας κερδίσει είναι η εκπληκτική θέα προς τον Τορωναίο Κόλπο. Θα την απολαύσετε από το δωμάτιό σας, στους περιπάτους σας, γευματίζοντας σε κάποια από τις ταβέρνες. Επίσης, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη διαμονή σας εδώ για διάφορες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία στο βουνό, ποδηλασία ακόμη και εκδρομές με 4x4.



Που θα μείνετε;
Υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες με πιο γνωστούς τον Ξενώνα Χοροστάσι, τον Ξενώνα Ορειάδες, τον Ξενώνα Παρθενών (της κυρά Βαγγελιώς). Διαθέτουν λίγα δωμάτια, προσφέρουν πρωινό, έχουν περιποιημένες αυλές και κήπους και φυσικά όλες τις βασικές υποδομές (δωμάτια εξοπλισμένα με ψυγείο, μπάνιο, WiFi κλπ.)



Τι θα δοκιμάσετε;
Δύο είναι οι γνωστές ταβέρνες, όπου το φαγητό συνδυάζεται με εξαιρετική θέα στη θάλασσα: Το «Στέκι του Μένιου», που ειδικεύεται σε αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουντα, ποικιλία σε λουκάνικα αλλά και παραδοσιακά ορεκτικά και σαλάτες.
Η άλλη επιλογή είναι η «Ταβέρνα του Paul», που θα δοκιμάσετε κρεατικά στη σχάρα αλλά και σούβλας, παραδοσιακές πίτες, φρέσκες σαλάτες και θα κλείσετε το γεύμα με σπιτικό λικέρ.


Κασσανδρινό Χαλκιδικής
Παραμένουμε στη Χαλκιδική για ένα ακόμη παραδοσιακό χωριό. Το Κασσανδρινό βρίσκεται στο κέντρο της Κασσάνδρας, του πρώτου «ποδιού», της Χαλκιδικής. Πρόσβαση σ’ αυτό έχει ακολουθώντας τον δρόμο που πηγαίνει στη Φούρκα και συνεχίζοντας τη διαδρομή σας. Μέσα σ’ ένα τοπίο, όπου επικρατούν τα πεύκα αλλά και οι καρυδιές και οι ελιές, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός. Η περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορία αλλά και για διαδρομή με 4x4. Άλλωστε το Κασσανδρινό βρίσκεται σε κοιλάδα και η περιοχή κατοικούνταν από την αρχαιότητα και κατά την περίοδο του Βυζαντίου. Η εκκλησία μάλιστα της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στην περιοχή, ανήκει στη βυζαντινή περίοδο.



Που θα μείνετε;
Το Κασσανδρινό συνδέεται και με τον οικισμό Μόλα Καλύβα, που βρίσκεται στα νότια του χωριού και κοντά στη θάλασσα. Έτσι υπάρχουν επιλογές διαμονής που μπορούν να συνδέσουν το παραθαλάσσιο με το ορεινό περιβάλλον. Έχετε στη διάθεσή σας και ξενοδοχεία και συγκροτήματα με ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως το Leonidas Hotel, το Alexandrina Apartments Hotel, το Villa Maria Apartments.

Τι θα δοκιμάσετε;
Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες, όπου θα δοκιμάσετε κυρίως κρεατικά. Μια από τις πιο γνωστές είναι ο Ζάχος.



Λιτόχωρο

Ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς στην Πιερία και «πέρασμα» για ενδιαφέρουσες διαδρομές αλλά και για όσους θα θελήσουν να φτάσουν και μέχρι την κορυφή του Ολύμπου. Επίσης κοντά στο Λιτοχώρο βρίσκεται και η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω και το αρχαίον Δίον σε απόσταση 9 χλμ.
Το πλεονέκτημα του Λιτοχώρου για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ότι βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Εκεί θα βρείτε την Πλάκα Λιτοχώρου, την παραθαλάσσια περιοχή του χωριού, με πολλές εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία και camping.

Που θα μείνετε;
Στο χωριό υπάρχουν ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως η Βίλλα Δρόσος, το Παληό Λιτόχωρο, η Βίλα Πάνθεον, ο Ξενώνας Παπανικολάου.



Τι θα δοκιμάσετε;
Το Λιτόχωρο, όπως και γενικότερα η Πιερία, είναι ένας τόπος όπου η κουζίνα του περιλαμβάνει τόσο εκλεκτά κρεατικά, όσο και φρέσκα ψάρια τα οποία συνδυάζονται άψογα με εποχιακά λαχανικά σε σαλάτες, παραδοσιακές αλλά και μοντέρνες συνταγές. Από τα εστιατόρια που προτείνουμε ξεχωρίζει το βραβευμένο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω αλλά και το «Μεζέ Μεζέ», η ψαροταβέρνα «Ελληνικό», το Ερατώ Wine Restaurant και το Mytikas Restaurant.

Πήλιο
Παραδοσιακοί οικισμοί 




Μακρινίτσα
Γνωστή και για τη θέα σε όλο το Πήλιο αλλά και την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, όπου θα απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Πηλίου εδώ δίνει ένα ισχυρό δείγμα γραφής. Η παράδοση του τόπου αποτυπώνεται και στο Λαογραφικό Μουσείο. Ένα τέτοιο χωριό, όπως είναι φυσικό φιλοξενεί επισκέπτες χειμώνα και καλοκαίρι, παρουσιάζοντας και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ένα σημείο, που συνιστούμε να επισκεφθείτε είναι ο ναός της Αγ. Μαγδαληνής (από το 1737), ιδιαίτερα για τη σπάνια αγιογράφησή του.

Που θα μείνετε;
Πολλές οι επιλογές για διαμονή, όπως ήταν αναμενόμενο. Ορισμένες προτάσεις είναι τα Αρχοντικά Καραμαρλής, το Ξενοδοχείο Αδάμ, το Αρχοντικό Σισιλιάνου, το Αρχοντικό Μαργαρίτη, τα Αρχοντικά Σάλτη και το Gioula’s House.

Τι θα δοκιμάσετε;
Από τις γαστρονομικές προτάσεις επιλέγουμε: Πάνθεον, Τσιπουράδικο Θεόφιλος, Ταβέρνα Απόλαυση, Γαλήνη


Πορταριά
Ένας ακόμη πόλος έλξης του Πηλίου, σε υψόμετρο 650μ. Τρεχούμενα νερά, επίσης δείγματα αρχιτεκτονικής παράδοσης και παραδοσιακή κουζίνα. Μεταξύ Πορταριάς και Μακρινίτσας θα συναντήσετε το βυζαντινό μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου. Επίσης, το καλοκαίρι έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και γιορτές. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν ήρεμες καλοκαιρινές διακοπές.

Που θα μείνετε;
Από τις προτάσεις διαμονής υπάρχουν από μικροί ξενώνες ως και πολυτελή καταλύματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα: Xenia Palace Portaria, Δεσποτικό, Πελίας, Ερωφίλη, Stevalia Hotel & Sea, Hotel Montagna Verde.



Τι θα δοκιμάσετε;

Πολλές οι επιλογές και στο φαγητό. Ορισμένες από αυτές είναι: Κρίτσα, Καμέλια, Γευσοκράτορας, Εστιατόριο «1990».

Μηλιές
Θεωρείται από τις επιτυχημένες περιπτώσεις συνδυασμού φυσικού τοπίου και τουριστικών υποδομών. Πέρα από την αρχιτεκτονική, που και εδώ δεν περνάει απαρατήρητη. Η βιβλιοθήκη του χωριού είναι ένας επιπλέον λόγος να το επισκεφθείτε καθώς φιλοξενεί σπάνια έγγραφα και βιβλία, ακόμη και από την Ελληνική Επανάσταση.
Οι Μηλιές είναι επίσης γνωστές και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό τους, όπου καταλήγει το τρένο του Πηλίου. Και στις Μηλιές θα ευχαριστηθείτε το τοπίο αλλά και τις όμορφες βραδιές με πανηγύρια και μουσικές εκδηλώσεις.

Που θα μείνετε;
Στις Μηλιές οι προτάσεις διαμονής περιλαμβάνουν παραδοσιακούς ξενώνες, όπως ο Ξενώνας Ηλιόβολο, η Ανεμόεσσα, το Ξενοδοχείο Δρύαλος και το Ξενοδοχείο Μυροβόλι.

Τι θα δοκιμάσετε; 

Τρεις ταβέρνες προτείνουμε για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής. Το «Πατρικό», το «Λιοστάσι» και την ταβέρνα «Το Σαλκίμι».



No comments:

Post a Comment